Искате ли да създадете сами кръстословица (разбира се, на компютър, а не само на лист хартия), но не знаете как да го направите? Не се отчайвайте, многофункционалната офис програма Microsoft Word ще ви помогне да го направите. Да, тук няма стандартни средства за тази работа, но таблиците ще ни помогнат в този труден въпрос.

Урокът: Как да направите маса в Word

Вече пишехме как да създаваме таблици в този разширен текстов редактор, как да работим с тях и как да ги променим. Всичко това можете да прочетете в статията, представена от връзката по-горе. Между другото, това е промяната и редактирането на таблици, което е особено необходимо, ако искате да създадете кръстословица в Word. Как да направите това и ще разгледате по-долу.

Създаване на таблица с подходящи размери

Най-вероятно вече имате представа какво трябва да бъде вашата кръстословица. Може би вече имате скица, или дори готов вариант, но само на хартия. Ето защо размерите (поне приблизителни) са точно известни на вас, защото е в съответствие с тях, че трябва да създадете таблица.

Начален раздел в Word

1. Стартирайте Word и отидете от раздела "Home" , отворен по подразбиране, в раздела "Insert" .

Разделът Вмъкване в Word

2. Кликнете върху бутона "Таблици", намиращ се в групата със същото име.

Вмъкване на таблици в Word

3. В разширеното меню можете да добавите таблица, като посочите нейния размер. Тук само малката стойност по подразбиране е малко вероятно да ви е удобно (разбира се, ако нямате 5-10 въпроса във вашата кръстословица), така че трябва да зададете ръчно необходимия брой редове и колони.

Добавете таблица в Word

4. За да направите това, изберете опцията "Вмъкване на таблица" в разширеното меню.

Вмъкване на таблица в Word

5. В диалоговия прозорец, който се показва, посочете желания брой редове и колони.

Настройки на таблицата в Word

6. След като сте задали необходимите стойности, щракнете върху "OK" . Таблицата се появява на листа.

Добавена е таблица в Word

7. За да промените размера на таблицата, кликнете върху нея с мишката и плъзнете ъгъла в посока към ръба на листа.

Таблица с променен размер в Word

8. Визуално клетките на таблицата изглеждат еднакви, но веднага щом искате да въведете текста, размерът ще се промени. За да го направите, трябва да направите следното:
Изберете цялата таблица, като натиснете "Ctrl + A" .

Изберете таблица в Word

  • Кликнете върху него с десния бутон на мишката и в контекстното меню се появява елемент "Таблица свойства" .

Таблица свойства в Word

  • В прозореца, който се показва, първо отидете в раздела "Линия" , където трябва да поставите отметка в квадратчето "Височина" , задайте стойност от 1 см и изберете режим "точно" .

Таблица свойства - низ в Word

  • Отидете в раздела "Колона" , отбележете квадратчето "Ширина" , също така укажете 1 см , стойността на единиците, изберете "сантиметри" .

Таблица Свойства - Колона в Word

  • Повторете същите стъпки в раздела "Клетка" .

Таблица свойства - клетка в Word

  • Кликнете върху "OK", за да затворите диалоговия прозорец и да приложите промените, които сте направили.
  • Сега масата изглежда съвсем симетрична.

Симетрична таблица в Word

Попълване на таблица за кръстословица

Така че, ако искате да направите кръстословица в Word, без да имате очертание на хартия или друга програма, ви предлагаме първо да създадете оформлението му. Факт е, че без да имаме номерираните въпроси и в същото време отговорите на тях (и следователно знаем броя на буквите във всяка конкретна дума), няма смисъл да се предприемат допълнителни действия. Ето защо първоначално предполагаме, че вече имате кръстословица, дори и да не е в Словото.

Като имаме готов, но все още празен контекст, трябва да наберем клетките, в които ще започнат отговорите на въпросите, както и да попълните клетките, които няма да се използват в кръстословицата.

Как да номерирате клетките на таблицата, както в реални кръстословици?

В повечето кръстословици цифрите, показващи началната точка за въвеждане на отговор на конкретен въпрос, се намират в горния ляв ъгъл на клетката, размерът на тези числа е сравнително малък. Трябва да направим същото.

1. За да започнете, просто номерирайте клетките, както направихте на оформлението или очертанията си. Екранната снимка показва само минималистичен пример за това как може да изглежда това.

Номерирани клетки в Word

2. За да поставите номерата в горния ляв ъгъл на клетките, изберете съдържанието на таблицата, като натиснете "Ctrl + A" .

разпределени клетки в Word

3. В раздела "Начало" в групата "Font" намерете символа "Superscript" и кликнете върху него (можете да използвате комбинацията горещи клавиши, както е показано на екранната снимка.) Цифрите стават по-малки и ще бъдат разположени малко по-високо спрямо центъра на клетката

суперкрипт в Word

4. Ако текстът все още не е достатъчно преместен вляво, подравнете го наляво, като кликнете върху съответния бутон в групата "Параграф" в раздела "Начало" .

Подравнете наляво в Word

5. В резултат на това номерираните клетки ще изглеждат така:

Подравни числа в Word

След като завършите номерирането, е необходимо да боите ненужни клетки, т.е. онези, в които буквите няма да се поберат. За да направите това, трябва да изпълните следните действия:

1. Изберете празна клетка и щракнете с десния бутон върху нея.

Попълнете свойствата в Word

2. В менюто, което се намира над контекстното меню, намерете инструмента "Попълване" и кликнете върху него.

3. Изберете подходящия цвят, за да попълните празна клетка и кликнете върху нея.

Изпразнете клетка в Word

4. Клетката ще бъде затъмнена. За да нарисувате всички останали клетки, които няма да се използват в кръстословицата за въвеждане на отговор, повторете за всяко от тях действието от 1 до 3.

празни клетки в Word

В нашия прост пример, изглежда така, вие, разбира се, ще изглеждате по-различно.

Последният етап

Всичко, което сме оставили да направим, за да създадем кръстословица в Словото точно както сме свикнали да го виждаме на хартия, е да напишем списък с въпроси по него вертикално и хоризонтално под него.

След като направите всичко това, вашата кръстословица ще изглежда така:

готов кръстословица в Word

Сега можете да го отпечатате, да го покажете на приятели, познати, роднини и да ги помолите не само да оценят колко добре успяхте да начертаете кръстословица в Словото, но и да го разрешите.

На това можем лесно да завършим, защото сега знаете как да създадете кръстословица в Word. Пожелаваме ви успех в работата и обучението си. Експериментирайте, създавайте и развивайте, без да спирате това, което е било постигнато.