В природата има два вида графични адаптери: дискретни и интегрирани. Дискретно свързване към PCI-E съединителите и собствени гнезда за свързване на монитора. Интегрирана вградена в дънната платка или процесора.

Ако по някаква причина решите да използвате вграденото видео ядро, тогава информацията в тази статия ще ви помогне да направите това без грешки.

Включете интегрирани графики

В повечето случаи, за да използвате вградената графика, достатъчно е да свържете монитора към съответния съединител на дънната платка, след като извадите дискретната видеокарта от слота PCI-E . Ако няма съединители, не е възможно използването на вграденото видео ядро.

Конектори за свързване на монитор към вградена графична карта на дънната платка

При най-неблагоприятния изход при превключването на монитора получаваме черен екран при зареждане, което показва, че вградената графика е деактивирана в BIOS на дънната платка или няма инсталирани драйвери за него или и двете. В този случай свържете монитора към дискретна видеокарта, рестартирайте и въведете BIOS .

BIOS

 1. Обмислете ситуацията на примера на UEFI BIOS , който се контролира от най-съвременните дънни платки. На основната страница активирайте разширения режим, като кликнете върху бутона "Разширени" .

  Активиране на разширения режим в BIOS на дънната платка

 2. След това отидете на раздела със същото име ( "Разширени" или "Разширени" ) и изберете елемента "Конфигурация на системния агент" или "Конфигурация на системния агент" .

  Елемент на BIOS Конфигуриране на системния агент в дънната платка

 3. След това преминете към секцията "Графични настройки" или "Графична конфигурация" .

  Отворете настройките за конфигурация на графиките в BIOS на дънната платка

 4. За разлика от елемента " Основен дисплей", трябва да се зададе стойността "iGPU" .

  Интегриране на вградената графика в BIOS на дънната платка

 5. Натискаме клавиша F10 , съгласявате се със запазването на параметрите, изберете елемента "Да" и изключете компютъра.

  Запазване на параметрите в BIOS на дънната платка

 6. Свързваме отново монитора към съединителя на дънната платка и стартираме машината.

шофьор

 1. След стартиране отворете "Control Panel" и кликнете върху връзката "Device Manager" .

  Връзка към диспечера на устройства в контролния панел на Windows

 2. Сега отидете на клона "Видео адаптери" и вижте "Microsoft Base Adapter" там . Това устройство в различни издания може да бъде наречено по различен начин, но смисълът е един: той е универсален графичен драйвер за Windows. Кликваме върху PCM адаптера и изберете елемента "Update drivers" .

  Бутон за актуализиране на драйверите в Windows Device Manager

 3. След това изберете автоматичното търсене на софтуер. Моля, имайте предвид, че системата ще изисква достъп до интернет.

  Автоматично търсене на драйвери за вградената графична карта в Windows Device Manager

След търсенето, намереният драйвер ще бъде инсталиран и след рестартиране можете да използвате вградената графика.

Деактивиране на вграденото видео ядро

Ако мислите, че сте изключили вградената видеокарта, е по-добре да не го направите, защото в това действие няма много смисъл. При стационарни компютри, когато е свързан дискретен адаптер, вграденият адаптер се изключва автоматично, а на преносими компютри, оборудвани с превключваема графика, може напълно да доведе до невъзможност за работа на устройството.

Прочетете още: Превключване на видеокарти в лаптоп

Както можете да видите, не беше толкова трудно да свържете интегрираното видео ядро. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че преди да свържете монитора към дънната платка, е необходимо да изключите дискретната графична карта от слота за PCI-E и да го направите, когато изключите захранването.