Активният потребител се нуждае от антивирус, защото не винаги можете да следите процесите, които се случват в системата. И те могат да бъдат различни, защото дори и случайно сте изтеглили само един зловреден файл, можете сериозно да "заразите" компютъра. Злонамерените програми могат да имат много цели, но преди всичко те се опитват да влязат в системата на потребителя и да изпълняват своя зловреден код.

Информацията за инсталирания антивирус може да бъде полезна в различни случаи. Например, когато човек купува компютър или лаптоп, той може да използва услугите за настройване и инсталиране на системата от други хора. Пристигайки вкъщи, той може да се интересува от каква защита има. Състоянията са различни, но има лесен и ефективен начин да разберете инсталирания антивирус.

Търсите инсталирана защита

Един от най-ефективните начини, който не включва непрекъснато търсене сред инсталирания софтуер на същата програма, е изглед чрез контролния панел . В Windows е възможно да научите защитата, инсталирана на компютъра, затова е по-ефективно да го използвате. Изключението е неправилно инсталирани приложения, тъй като те може да не се показват в списъка.

Този пример е показан в системата Windows 10 , така че някои стъпки може да не съвпадат с операционната система на други версии.

  1. На лентата на задачите намерете иконата на лупа.
  2. В лентата за търсене започнете да въвеждате думата "панел" , след което изберете резултата "Контролен панел" .
  3. Намиране на контролния панел в Windows 10

  4. В секцията "Система и сигурност" изберете "Проверка на състоянието на компютъра" .
  5. Отворете изгледа на състоянието на компютъра в Система и защита в Windows 10

  6. Разширете раздела Сигурност .
  7. Отворете информация за сигурността на Windows 10

  8. Ще ви бъде даден списък с програми, отговарящи за компонентите за защита на Windows 10. В секцията "Защита срещу вируси" се показват иконата и името на антивирусната програма.
  9. Преглежда информация за инсталираните антивирусни програми на Windows 10

Урокът: Как временно да деактивирате 360 Общо сигурност

Можете да направите това по-лесно, като прегледате списъка с програми в тавата. Когато задръжте курсора на мишката над иконите, ще се появи името на текущата програма.

Тава Antivirus в Windows 10

Това търсене не е подходящо за малко познати антивируси или за потребители, които не знаят основните антивирусни програми. Освен това защитата може да не свети в тавата, така че начинът на гледане през "контролния панел" е най-надеждният.