Грешка в данните (CRC) възниква не само при вградения твърд диск, но и при други устройства: USB флаш, външен твърд диск. Обикновено това се случва в следните случаи: при изтегляне на файлове чрез торент, инсталиране на игри и програми, копиране и записване на файлове.

Как да се определи CRC грешка

CRC грешка означава, че контролната сума на файла не съвпада с тази, която трябва да бъде. С други думи, този файл е повреден или модифициран, така че програмата не може да го обработи.

В зависимост от условията, при които възникна тази грешка, се формира решение на проблема.

Метод 1: Използване на изпълняващ инсталационен файл / изображение

Проблем: При инсталиране на игра или програма на компютър или при опит за заснемане на изображение възниква CRC грешка.

CRC грешка при инсталирането на играта

Решение: Обикновено това се дължи на факта, че файлът е изтеглен с повреда. Това може да се случи, например, когато интернет е нестабилен. В този случай трябва отново да изтеглите инсталатора. Ако е необходимо, можете да използвате мениджъра за изтегляне или торент програма, така че да няма прекъсвания в връзката при изтегляне.

В допълнение, самият изтеглен файл може да е повреден, така че ако имате проблем след изтеглянето отново, трябва да намерите алтернативен източник за изтегляне ("огледало" или торент).

Метод 2: Проверете диска за грешки

Проблем: Няма достъп до целия диск или инсталаторите, които са били запазени на твърдия диск, който работи без проблеми по-рано, не работят. Грешка при CRC на твърдия диск - няма достъп до диск

Решение: Този проблем може да възникне, ако файловата система на твърдия диск е нарушена или има счупени сектори (физически или логически). Ако лошите физически сектори не могат да бъдат ремонтирани, останалите ситуации могат да бъдат решени с помощта на програмите за корекция на твърдия диск.

В една от статиите ни вече казахме как да се решат проблемите на файловата система и секторите на твърдия диск.

Прочетете повече: 2 начина за възстановяване на счупените сектори на твърдия диск

Метод 3: Намиране на правилното разпределение на торента

Проблем: Инсталационният файл, изтеглен чрез торента, не работи. CRC грешка след изтегляне на торент

Решение: Най-вероятно сте изтеглили така наречената "счупена ръка". В този случай трябва да намерите един и същ файл на един от торент сайтовете и да го изтеглите отново. Повреденият файл може да бъде изтрит от твърдия диск.

Метод 4: Проверете CD / DVD

Проблем: Когато се опитвате да копирате файлове от CD / DVD устройство, се появява CRC грешка. CRC CD DVD грешка

Решение: Най-вероятно повърхността на диска е повредена. Проверете го за прах, мръсотия, драскотини. С явен физически дефект най-вероятно няма да се направи нищо. Ако информацията е много необходима, можете да опитате да използвате помощни програми за възстановяване на данни от повредени дискове.

Практически във всички случаи един от горните методи е достатъчен, за да се елиминира грешката, която се появи.