Важните неща зависят от състоянието на твърдия диск - работата на операционната система и запазването на потребителските файлове. Проблеми като грешки в файловата система и лоши блокове могат да доведат до загуба на лична информация, невъзможност за зареждане на операционната система и до пълна неизправност на устройството.

Възможността за възстановяване на твърдия диск зависи от вида на лошите блокове. Физическите щети не могат да бъдат отстранени, докато логическите грешки са предмет на корекция. Това ще изисква специална програма, която работи със счупени сектори.

Методи за премахване на грешки и счупени сектори на устройството

Преди да започнете лечението, трябва да извършите диагностика. Той ще ви уведоми, ако има проблемни области и дали трябва да работите с тях. По-подробно за това какви са лошите сектори, откъде идват и коя програма сканира твърдия диск за наличността им, вече написахме в друга статия:

Прочетете повече: Проверка на твърдия диск за счупени сектори

Можете да използвате скенери за вградения и външния твърд диск, както и за флаш дискове.

Ако след проверка на наличието на грешки и счупени сектори е намерен, а вие искате да ги премахнете, тогава специален софтуер ще дойде отново на помощ.

Метод 1: Използвайте програми на трети страни

Често потребителите решават да прибягват до използването на програми, които са извършили обработка на грешки и лоши блокове на логическо ниво. Вече сме съставили списък с такива помощни програми и можете да ги прочетете с връзката по-долу. Там ще намерите и връзка към урока за възстановяване на диска.

Прочетете повече: Програми за отстраняване на грешки и възстановяване на сектори на твърдия диск

Когато избирате програма за обработка на твърдия диск, отидете при него с ума: при неефективна употреба не само можете да повредите устройството, но и да загубите важни данни, съхранявани на него.

Метод 2: Използване на вградената помощна програма

Алтернативен начин за отстраняване на грешки е използването на вградената програма на Windows chkdsk. Той може да сканира всички устройства, свързани с компютъра, и да поправи откритите проблеми. Ако искате да поправите дяла, в който е инсталирана операционната система, chkdsk ще започне да функционира само след като компютърът бъде рестартиран или след ръчно рестартиране.

За да работите с програмата, най-добре е да използвате командния ред.

 1. Кликнете върху "Старт" и въведете cmd .
 2. Кликнете с десния бутон на мишката върху резултата, намерен "Command Line" и изберете опцията "Run as administrator" .
  Стартиране на cmd
 3. Отваря се команден ред с права на администратор. Напишете chkdsk c: /r /f . Това означава, че искате да стартирате помощната програма chkdsk с отстраняване на неизправности.
 4. Програмата не може да стартира тази процедура по време на операционната система на диска. Следователно ще ви бъде предложена проверка след рестартиране на системата. Потвърдете с клавишите Y и Enter .
  Проверка на устройството чрез cmd
 5. Ако рестартирате, ще бъдете подканени да прескочите възстановяване, като натиснете който и да е клавиш.
  Подготовка за сканиране на диск
 6. Ако провалът не последва, процесът на сканиране и възстановяване ще започне.
  Възстановете диска

Имайте предвид, че никоя от програмите не може да поправи нарушените сектори на физическо ниво, дори ако това е обявено от производителя. Никой софтуер не може да възстанови повърхността на диска. Следователно, в случай на физическо увреждане е необходимо старият твърд диск да бъде заменен възможно най-скоро, преди да престане да функционира.