Как да поправите грешката "Компютърът започна неправилно" в Windows 10

Работа в операционната система Windows 10 доста често се придружава от различни повреди, грешки и грешки. Някои от тях обаче могат да се появят дори по време на операционната система. Тя е за такива грешки се отнася до съобщението "Компютърът се стартира неправилно . " От тази статия ще научите как да решите посочения проблем.

Методи за коригиране на грешка "Компютърът започна неправилно" в Windows 10

За съжаление, има много причини за грешката, няма единен източник. Ето защо може да има голям брой решения. В тази статия разглеждаме само общи методи, които в повечето случаи носят положителен резултат. Всички те се изпълняват с вградени системни инструменти, което означава, че не е необходимо да инсталирате софтуер на трети лица.

Метод 1: Инструмент за възстановяване при стартиране

Първото нещо, което трябва да направите, когато видите грешка "Компютърът е стартиран неправилно" е да дадете на системата да се опита да реши проблема сам по себе си. За щастие, в Windows 10 това се осъществява много просто.

 1. В прозореца с грешка кликнете върху бутона "Разширени опции" . В някои случаи тя може да се нарича "Разширени опции за възстановяване".
 2. Кликнете върху бутона Разширени опции в прозореца за автоматично възстановяване в Windows 10

 3. След това кликнете с левия бутон на мишката в раздела "Отстраняване на неизправности" .
 4. Кликване върху бутона Отстраняване на неизправности в Windows 10

 5. От следващия прозорец отидете в подраздел „Разширени настройки“ .
 6. Кликнете върху бутона Разширени опции в прозореца на Windows 10 Diagnostics

 7. След това ще видите списък от шест елемента. В този случай трябва да отидете на този, който се нарича "Възстановяване при стартиране" .
 8. Възстанови бутон при зареждане на допълнителни Windows 10 опции в прозореца

 9. След това трябва да изчакате известно време. Системата ще трябва да сканира всички сметки, създадени на компютъра. В резултат на това ще ги видите на екрана. Кликнете върху ЛКМ на името на профила, от чието име ще се изпълняват всички по-нататъшни действия. В идеалния случай сметката трябва да има администраторски права.
 10. Изберете акаунт, когато изпълнявате функцията за възстановяване при стартиране в Windows 10

 11. Следващата стъпка е да въведете паролата за избрания от вас акаунт. Моля, имайте предвид, че ако местна сметка се използва без парола, тогава редът за въвеждане на ключове в този прозорец трябва да бъде оставен празен. Просто натиснете бутона "Продължи" .
 12. Въвеждане на парола за профила за възстановяване при стартиране в Windows 10

 13. Веднага след това системата ще се рестартира и компютърната диагностика ще започне автоматично. Бъдете търпеливи и изчакайте няколко минути. След известно време тя ще бъде завършена и операционната система ще започне както обикновено.
 14. Процесът на диагностициране на системата за възстановяване на Windows 10

Като извършите описаната процедура, можете да се отървете от грешката "Компютърът се стартира неправилно". Ако нищо не работи, използвайте следния метод.

Метод 2: Проверете и възстановете системните файлове

Ако системата не успее да възстанови файловете автоматично, можете да опитате да стартирате ръчно сканиране чрез командния ред. За да направите това, направете следното:

 1. Кликнете върху бутона „Разширени опции“ в прозореца с грешката, настъпила по време на изтеглянето.
 2. Кликнете върху бутона Разширени опции в прозореца за автоматично възстановяване в Windows 10

 3. След това отидете на втория раздел - "Отстраняване на неизправности" .
 4. Кликване върху бутона Отстраняване на неизправности в Windows 10

 5. Следващата стъпка ще бъде преходът към подраздел "Разширени опции" .
 6. Кликнете върху бутона Разширени опции в прозореца на Windows 10 Diagnostics

 7. След това кликнете върху ЛКМ на елемента "Опции за изтегляне" .
 8. Отидете в раздела с опциите за зареждане в прозореца на Windows 10 Diagnostics

 9. На екрана се появява съобщение със списък на ситуации, в които тази функция може да е необходима. Можете да прочетете текста по желание и след това да кликнете върху „Рестартиране“, за да продължите.
 10. Кликнете върху бутона Рестартиране, за да изберете опцията за стартиране на Windows 10. t

 11. След няколко секунди ще видите списък с опциите за зареждане. В този случай трябва да изберете шестия ред - „Активиране на безопасен режим с поддръжка на командния ред“. За да направите това, натиснете клавиша "F6" на клавиатурата.
 12. Избор на линия Включете безопасен режим с поддръжка на командния ред

 13. В резултат на това на черния екран ще се отвори един прозорец - “Command Line” . За да започнете, въведете командата sfc /scannow в нея и натиснете "Enter" на клавиатурата. Обърнете внимание, че в този случай езикът се превключва с помощта на десните клавиши "Ctrl + Shift" .
 14. Стартиране на командата sfc в командния ред на Windows 10. t

 15. Тази процедура трае дълго време, така че трябва да изчакате. След като процесът приключи, ще трябва да изпълните още две команди на свой ред:

  dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
  shutdown -r

 16. Последната команда ще рестартира системата. След повторното зареждане всичко трябва да работи правилно.

Метод 3: Използвайте точка за възстановяване

И накрая, бихме искали да говорим за метод, който ще позволи на системата да се върне към предварително създадената точка на възстановяване, когато възникне грешка. Най-важното е да се помни, че в този случай по време на процеса на възстановяване някои програми и файлове, които не са съществували по време на създаването на точката за възстановяване, могат да бъдат изтрити. Следователно, прибягването до описания метод е необходимо в най-крайния случай. Ще са необходими следните стъпки:

 1. Както при предишните методи, щракнете върху бутона "Разширени опции" в прозореца с съобщение за грешка.
 2. Кликнете върху бутона Разширени опции в прозореца за автоматично възстановяване в Windows 10

 3. След това кликнете върху раздела, отбелязан на екрана по-долу.
 4. Кликване върху бутона Отстраняване на неизправности в Windows 10

 5. Отидете в подраздел "Разширени опции" .
 6. Кликнете върху бутона Разширени опции в прозореца на Windows 10 Diagnostics

 7. След това кликнете върху първия блок, който се нарича "Възстановяване на системата" .
 8. Отидете в раздела за възстановяване на системата в прозореца за разширени настройки на Windows 10.

 9. В следващата стъпка изберете от предложения списък потребителя, от чието име ще се изпълни процесът на възстановяване. За да направите това, просто кликнете върху името на профила.
 10. Изберете потребителски акаунт, за да възстановите системата Windows 10. t

 11. Ако за избрания акаунт се изисква парола, ще трябва да я въведете в следващия прозорец. В противен случай оставете полето празно и кликнете върху бутона Продължи .
 12. Процесът на въвеждане на парола от акаунта при възстановяване на системата Windows 10

 13. След известно време се появява прозорец със списък на наличните точки за възстановяване. Изберете най-подходящия за вас. Съветваме ви да използвате най-новите, тъй като това ще предотврати премахването на много програми в процеса. След като изберете точка, щракнете върху бутона Напред .
 14. Изберете точка на възстановяване в Windows 10

  Сега остава да изчакате малко, докато избраната операция приключи. По време на процеса системата автоматично ще се рестартира. След известно време ще се стартира в нормален режим.

След като извършите манипулациите, споменати в статията, ще можете да се отървете от грешката „Компютърът е стартиран неправилно“ без никакви специални проблеми.