Операционните системи, базирани на ядрото на Linux, не са най-популярните. С оглед на това повечето потребители просто не знаят как да ги инсталират на компютъра ви. Тази статия ще ви покаже как да инсталирате най-популярните Linux дистрибуции.

Инсталиране на Linux

Всички следващи указания изискват от потребителя да има минимални умения и познания. Извършвайки стъпка по стъпка описани действия, в крайна сметка ще постигнете желания резултат. Между другото, всяка инструкция описва подробно как да инсталирате дистрибуцията от втората операционна система.

Ubuntu

логото на ubuntu

Ubuntu е най-популярната Linux дистрибуция в CIS. Повечето потребители, които просто мислят да преминат към алтернативна операционна система, го инсталират. Като минимум, огромна подкрепа от общността, изразена в тематични форуми и сайтове, ще позволи на неопитен потребител бързо да намери отговори на въпросите, възникващи при използването на Ubuntu.

екранна снимка на работния плот на Ubuntu

Що се отнася до инсталирането на тази операционна система, тя е доста проста и се смята за най-разпространена сред различните разклонения. И за да избегнете ненужни въпроси по време на инсталирането, препоръчваме ви да прегледате инструкциите стъпка по стъпка.

Прочетете повече: Ръководство за инсталиране на Ubuntu

Сървър на Ubuntu

лого на сървъра на ubuntu

Основната разлика между Ubuntu Server и Ubuntu Desktop е липсата на графична обвивка. Тази операционна система, както можете да отгатнете от самата й име, се използва за сървъри. С оглед на това процесът на инсталиране от обикновен потребител ще доведе до много трудности. Но като използвате инструкциите на нашия уебсайт, можете да ги избегнете.

Прочетете повече: Ръководство за инсталиране на Ubuntu Server

Linux Mint

Linux лого на мента

Linux Mint е производна на Ubuntu. Неговите разработчици вземат Ubuntu, премахват от кода си всички недостатъци и осигуряват новата система на потребителите. Поради тази разлика в инсталацията на Linux Mint е малка и всички от тях можете да научите, като прочетете инструкциите на сайта.

екранна снимка на работния плот на Linux за настолни компютри

Прочетете повече: Linux Mint Ръководство за инсталиране

Debian

дебианско лого

Debian е родоначалник на Ubuntu и много други базирани на операционни системи Linux. И вече има инсталационен процес, който е много различен от този за горепосочените разпределения. За щастие, изпълнявайки стъпка по стъпка всички инструкции, можете лесно да го инсталирате на компютъра без никакви проблеми.

екранна снимка на десния дескриптор

Прочетете повече: Ръководство за инсталиране на Debian

Kali Linux

kali linux лого

Разпространението на Kali Linux, известно преди като BlackTrack, става все по-популярно, тъй като много потребители биха искали да работят с него. Всякакви трудности и възможни проблеми при инсталирането на операционната система на компютър лесно се елиминират чрез задълбочено проучване на инструкциите.

екранна снимка на настолния kali linux

Прочетете повече: Ръководство за инсталиране на Kali Linux

CentOS 7

logo centos

CentOS 7 е друг значителен представител на Linux дистрибуциите. За повечето потребители могат да възникнат трудности дори и на етапа на зареждане на изображението на операционната система. В противен случай инсталирането се извършва обикновено, както при други дистрибуции на базата на Debian. Тези, които никога не са срещнали този процес, могат да разберат, като се позовават на стъпка по стъпка ръководство.

екранна снимка на работния цент

Прочетете повече: Ръководство за инсталиране на CentOS 7

заключение

Сега трябва да определите за себе си коя Linux дистрибуция искате да инсталирате на компютъра си, след което отворете съответното ръководство и след това инсталирайте операционната система. Ако се съмнявате в избора, не забравяйте, че можете да инсталирате Linux до Windows 10 и други версии на тази операционна система. В случай на неуспешен опит, винаги ще можете да върнете всичко на местата си във възможно най-кратки срокове.