Ако компютърът се забави по време на работа, това означава, че няма достатъчно място и се появиха много ненужни файлове. Също така се случват грешки в системата, които не могат да бъдат коригирани. Всичко това показва, че е време да преинсталирате операционната система.

Трябва незабавно да се каже, че не всеки компютър ще стане нова операционна система, но инсталирането на Windows XP с флаш устройство също е от значение за нетбуците. В сравнение с лаптопите, те имат по-слаби възможности и нямат CD устройство. Тази версия на операционната система е популярна, защото изисква минимални изисквания за нейната инсталация и работи добре на стари компютърни технологии.

Как да инсталирате Windows XP от USB флаш устройство

За да инсталирате операционната система, трябва да изпълните 2 стъпки. Имайки стартиращо USB флаш устройство и правилните настройки в BIOS, не е трудно да изпълните нова инсталация на Windows XP.

Стъпка 1: Подгответе компютъра

Преди да започнете инсталирането на Windows XP, уверете се, че дискът, който инсталирате, не съдържа важна информация. Ако твърдият диск не е нов и преди той вече имаше операционна система, тогава трябва да прехвърлите всички важни данни на друго място. Обикновено операционната система се инсталира в дяла на устройството "C" , данните, съхранени в друг раздел, ще останат непокътнати. Затова се препоръчва да копирате вашите лични данни в друг раздел.

След това поставете обувката на BIOS от сменяем носител. Нашите инструкции ще ви помогнат в това.

Урокът: Как да заредите от USB флаш устройство в BIOS

Може би не знаете как да създадете стартиращо устройство за инсталиране. След това използвайте инструкциите ни.

Урокът: Как да създадете bootable USB флаш устройство в Windows

Стъпка 2: Инсталиране

Следвайте няколко прости стъпки:

 1. Поставете устройството за зареждане в компютъра.
 2. Включете или рестартирайте компютъра. Ако настройките в BIOS са правилни и е указано първото устройство за изтегляне на флаш устройство, се появява прозорец с инструкция за инсталиране.
 3. Първи прозорец за изтегляне

 4. Изберете елемент 2 - "Настройка на Windows XP ..." . В новия прозорец изберете елемента "Първа част на Windows XP Professional SP3 настройка от дял 0" .
 5. Прозорец за настройка на Windows XP

 6. Появява се прозорец със син фон, който показва инсталирането на Windows XP. Започва изтеглянето на необходимите файлове.
 7. стартирайте инсталацията на Windows

 8. След автоматично зареждане на необходимите модули се появява прозорец, който ви подканва да продължите. Натиснете Enter, за да инсталирате системата.
 9. Windows Installer

 10. Когато се появи прозорецът на лицензионното споразумение, натиснете "F8", за да продължите.
 11. Лицензионно споразумение за Windows

 12. Изберете дяла, където ще бъде инсталирана операционната система. Потвърдете избора си, като натиснете клавиша "Enter" .
 13. Изберете дял, за да инсталирате Windows XP

 14. На този етап можете по желание да изтриете или обедините логическите дялове. Също така е възможно да създадете нов дял и да зададете размера му.
 15. Сега, за да форматирате диска, изберете типа на файловата система. Отидете на "Форматиране на дял в NTFS система", като използвате стрелките.
 16. изберете форматиране на дяловете

 17. Натиснете "Enter" и изчакайте, докато процесът на форматиране и копиране на необходимите файлове приключи.
 18. Подготовка на дял и копиране на файлове

 19. Накрая компютърът ще се рестартира. След като рестартирате, в менюто за стартиране, което се показва, изберете "Windows XP ... Setup" отново. След това, по същия начин, кликнете върху втория елемент "Втора част на настройката 2000 / XP / 2003 / Първият вътрешен твърд диск за зареждане" .

Втора част

Стъпка 3: Конфигурирайте инсталираната система

 1. Инсталацията на Windows продължава. След известно време ще се появи прозорецът "Език и регионални стандарти" . Кликнете върху "Напред", ако сте съгласни, че сте в Русия и по подразбиране ще бъде руското оформление на клавиатурата. В противен случай трябва първо да изберете бутона "Конфигуриране" .
 2. Регионални и езикови опции при инсталиране на Windows XP

 3. Въведете името на компютъра в полето Име . След това кликнете върху "Напред" .
 4. въведете потребителско име

 5. Когато получите подкана за лицензен ключ, въведете ключа или пропуснете тази стъпка, като кликнете върху "Напред" .
 6. въведете лицензен ключ

 7. В нов прозорец посочете име за вашия компютър и, ако е необходимо, парола за влизане. Кликнете върху "Напред" .
 8. име на компютъра

 9. В нов прозорец задайте дата и часова зона. След това кликнете върху бутона "Напред" .
 10. задаване на дата и час

 11. Изчакайте инсталацията да завърши. В резултат на това ще се покаже прозорец за добре дошли за Windows XP.
 12. Прозорец за настолни компютри xp

 13. Операционната система е инсталирана успешно. В края на инсталацията не забравяйте да възстановите първоначалните настройки на BIOS.

Също така е важно да изберете правилното изображение на Windows, тъй като това ще зависи от стабилността на компютъра и възможността за актуализиране на софтуера. Както можете да видите, целият процес е доста прост и няма нищо сложно в инсталацията. Дори и начинаещият потребител може да изпълни всички гореизброени действия. Ако имате някакви въпроси, пишете за тях в коментарите.

Прочетете още: Как да възстановите Windows XP с USB флаш устройство