Има ситуации, при които операционната система все още работи, но има някои проблеми и поради това работата с компютъра може да бъде много трудна. Особено обект на такива грешки, операционната система Windows XP се отличава от фона на останалите. Много потребители трябва непрекъснато да ги актуализират и обработват. В този случай те прибягват до възстановяване на цялата система с флаш устройство, за да я върнат в функционално състояние. Между другото, за тази опция и диска с операционната система.

В някои случаи този метод също не ви помага, тогава ще трябва да инсталирате отново системата. Възстановяването на системата помага не само да възстановите първоначалното състояние на Windows XP, но и да премахнете вируси и програми, които блокират достъпа до компютъра. Ако това не помогне, тогава се използват инструкциите за премахване на ключалката или цялата система е напълно инсталирана. Тази опция е лоша, защото трябва да инсталирате отново драйверите и софтуера.

Възстановяване на системата Windows XP с флаш устройство

Самата възстановяването на системата има за цел да гарантира, че човек може да донесе компютъра в работно състояние, без да загуби своите файлове, програми и настройки. Тази опция трябва да се използва на първо място, ако изведнъж имаше проблем с операционната система, а на диска с нея имаше много важна и необходима информация. Цялата процедура за възстановяване се състои от две стъпки.

Етап 1: Получаване

За да започнете, трябва да поставите USB флаш устройство с операционната система в компютъра и да го настроите през BIOS, за да го стартирате като приоритет. В противен случай твърдият диск с повредената система ще се зареди. Това действие е необходимо, ако системата не започне. След като приоритетите бъдат променени, сменяемият носител ще стартира програмата за инсталиране на Windows.
Инсталиране на Windows
По-конкретно, тази стъпка включва такива действия:

 1. Подгответе стартиращ магазин за информация. Нашите инструкции ще ви помогнат в това.

  Урокът: Как да създадете bootable USB флаш устройство

  Също така можете да използвате LiveCD, набор от програми за премахване на вируси и сложно възстановяване на операционната система.

  Урокът: Как правилно да записвате LiveCD на USB флаш устройство

 2. След това поставете изтеглянето от него в BIOS. Как да го направите правилно, можете също да прочетете на нашия уебсайт.

  Урокът: Как да заредите от USB флаш устройство в BIOS

След това свалянето ще бъде направено по начина, по който се нуждаем. Можете да продължите към следващата стъпка. В инструкциите ни няма да използваме LiveCD, а обичайното изображение на инсталацията на системата Windows XP.

Стъпка 2: Преминете към възстановяване

 1. След изтеглянето потребителят ще види този прозорец. Натиснете "Enter" , т.е. "Enter" на клавиатурата, за да продължите.
 2. Добре дошли в инсталационната програма

 3. След това трябва да приемете лицензионното споразумение. За да направите това, натиснете "F8" .
 4. лицензионно споразумение

 5. Сега потребителят се придвижва до прозореца с избор на пълна инсталация с премахване на старата система или опит за възстановяване на системата. В нашия случай е необходимо да възстановите системата, затова натиснете клавиша "R" .
 6. Изборът на подходящата инсталация

 7. Щом се натисне този бутон, системата ще започне да проверява файловете и да се опитва да ги възстанови.

Ако можете да върнете Windows XP в работно състояние чрез размяна на файлове, след като приключите, можете да работите със системата отново след въвеждане на клавиша.

Прочетете още: Проверете и напълно почистете USB флаш устройството от вируси

Какво мога да направя, ако се стартира операционната система

Ако системата стартира, т.е. можете да видите работния плот и други елементи, можете да опитате всички по-горе действия, без да конфигурирате BIOS. Този метод ще отнеме толкова време, колкото възстановяването от BIOS. Ако системата ви се стартира, можете да възстановите Windows XP от USB флаш устройство, докато операционната система е включена.

В този случай направете следното:

 1. Отидете на "Моят компютър" , щракнете там с десния бутон на мишката и щракнете върху "Автоматик" в менюто, което се появява. Това е начинът да стартирате приветстващия прозорец. Изберете "Инсталиране на Windows XP" в него .
 2. Windows XP Добре дошли

 3. След това изберете типа на инсталацията "Update" , която се препоръчва от самата програма.
 4. избор на тип инсталация

 5. След това програмата ще инсталира необходимите файлове, ще актуализира повредените файлове и ще върне системата на пълен изглед.

Освен това възстановяването на операционната система в сравнение с нейното пълно преинсталиране е очевидно: потребителят ще запази всичките си файлове, настройки, драйвери и програми. За удобство на потребителите, специалистите на Microsoft едновременно направиха такъв лесен начин за възстановяване на системата. Струва си да се каже, че има много други начини за възстановяване на системата, например чрез връщане към предишните конфигурации. Но за тази цел носителят вече няма да се използва като флаш устройство или диск.

Прочетете още: Как да записвате музика на USB флаш устройство, за да бъде прочетено от радиокасетофон