Нашият любим Photoshop дава много възможности за имитиране на различни явления и материали. Можете например да остареете или да "подмладявате" повърхността, да рисувате дъжд върху пейзажа, да създавате ефекта на стъклото. Това е за имитация на стъкло, ще говорим в днешния урок.

Необходимо е да се разбере, че това ще бъде само имитация, защото Photoshop не може напълно (автоматично) да създаде реалистично пречупване на светлината, присъщо на този материал. Въпреки това можем да постигнем доста интересни резултати с помощта на стилове и филтри.

Имитация на стъкло

Нека най-накрая да отворим изображението на източника в редактора и да започнем работа.

Оригинално изображение за симулиране на стъкло

Матирано стъкло

 1. Както винаги, създайте фоново копие с помощта на клавишните комбинации CTRL + J. След това вземете инструмента Rectangle.

  Инструмент правоъгълник

 2. Да създадем тази цифра:

  Създаване на форма

  Цветът на фигурата не е важен, размерът е по желание.

 3. Тази цифра трябва да се движи под фоновото копие, след това задръжте клавиша ALT и кликнете върху границата между слоевете, като създадете маска за подрязване . Сега горното изображение ще се показва само на фигурата.

  Създаване на маска за изрязване

 4. В момента фигурата е невидима, сега ще я оправим. Ще използваме стиловете за това. Кликнете два пъти върху слоя и отидете на елемента "Embossing" . Тук малко увеличете размера и променете метода на "Soft Cut" .

  Стъкло релефно щамповане

 5. След това добавете вътрешната светлина. Размерът е достатъчно голям, така че светлината да заема почти цялата повърхност на фигурата. След това намалете непрозрачността и добавете шум.

  Вътрешна светлина от стъкло

 6. Има само малка сянка. Изместването е нулирано и леко увеличава размера.

  Сянка на стъклото

 7. Вероятно сте забелязали, че тъмните области на щамповането стават по-прозрачни и променят цвета. Това се прави, както следва: Отидете отново на "Embossing" и променете параметрите на сенките - "Color" и "Opacity" .

  Допълнителни настройки за печат

 8. Следващата стъпка е замъгляване на стъклото. За да направите това, замъглете горното изображение от Гаус. Отворете менюто на филтъра в секцията "Blur" и потърсете съответния елемент.

  Размазване на стъклото

  Радиусът е избран така, че основните детайли на изображението да останат видими, а малките да бъдат изгладени.

  Настройване на размазването

Така че имаме матирано стъкло.

Ефекти от филтърната галерия

Да видим какво още ни предлага Photoshop. В галерията с филтри в раздел "Изкривяване" има филтър "Стъкло" .

Галерия за филтриране

Тук можете да избирате от няколко опции за таксуване и да коригирате скалата (размера), омекотяването и нивото на удара.

Филтърно стъкло

На изхода имаме нещо подобно:

Текстура Фрост

Ефект на лещите

Нека разгледаме още една интересна техника, с която можете да създадете ефект на лещите.

 1. Заменете правоъгълника с елипса. Когато създавате форма, задръжте натиснат клавиша SHIFT, за да запазите пропорциите, да приложите всички стилове (които приложихме към правоъгълника) и да отидете в горния слой.

  Елипса инструмент

 2. След това натиснете клавиша CTRL и кликнете върху миниизображението на слоя кръг, зареждайки селекцията.

  Зареждане на избраната област

 3. Копирайте избора на нов слой с клавишните комбинации CTRL + J и свържете получения слой с обекта ( ALT + кликнете върху границата на слоевете).

  Подготовка за изкривяване

 4. Изкривяването ще се извърши с помощта на филтъра "Plastic" .

  Филтър пластмаса

 5. В настройките изберете инструмента "Bloat" .

  Инструмент за издухване

 6. Регулираме размера на инструмента до диаметъра на кръга.

  Регулиране на диаметъра на издухване

 7. Няколко пъти кликнете върху изображението. Броят кликвания зависи от желания резултат.

  Резултатът от приложението на пластмаси

 8. Както знаете, обективът трябва да увеличи изображението, така че натиснете CTRL + T и опънете картината. За да запазите пропорциите, задръжте SHIFT . Ако след натискане на SHIFT -a, за да притискате ALT , кръгът ще се мащабира равномерно във всички посоки спрямо центъра.

  Преобразуване на кръг

На този урок за създаване на ефект на стъклото приключи. Разгледахме основните начини за създаване на симулация на материала. Ако играете със стилове и размазване, можете да постигнете доста реалистични резултати.