Работата със слоевете е основата на основите на Photoshop. Основната идея на тези програми е именно поставянето на съдържание на различни слоеве, което ви позволява да редактирате всеки елемент независимо от другите. В този урок, нека да поговорим как да получите прозрачен слой във Photoshop.

Прозрачност на слоевете

Прозрачното (или полупрозрачното) може да се разглежда като слой, чрез който можете да видите съдържанието, което се намира на обекта.

По подразбиране всеки нов слой, създаден в палитрата, е прозрачен, тъй като не съдържа елементи.

Нов прозрачен слой във Photoshop

В случай, че слоят не е празен, трябва да се предприемат някои действия, за да се осигури прозрачност.

Метод 1: обща непрозрачност

За да намалите цялостната непрозрачност на елементите, съдържащи се в слоя, трябва да работите с плъзгача със съответното име в горната част на палитрата на слоевете.

Непрозрачността в Photoshop

Както виждаме, когато непрозрачността на горния слой намалява с черния кръг, долният червен цвят започва да се проявява през него.

Метод 2: Попълнете непрозрачността

Тази настройка се различава от предишната, тъй като тя само премахва запълването на елемента, т.е. го прави прозрачна. Ако върху слой са приложени стилове, например сянка, те ще останат видими.

Попълнете непрозрачността в Photoshop

На този урок свърши, сега знаете как да създадете непрозрачен слой в Photoshop по три начина. Тези свойства на слоя разкриват огромни възможности за създаване и обработване на изображения.