"Контролен панел" е един от най-важните компоненти на операционната система Windows и името му говори само за себе си. С помощта на този инструмент можете директно да управлявате, конфигурирате, стартирате и използвате много системни инструменти и функции, както и да отстранявате различни проблеми. В днешната ни статия ще ви разясним какви са начините за стартиране на панела в последната десета версия на операционната система от Microsoft.

Опции за отваряне на "Контролен панел"

Windows 10 бе пусната преди много време и представителите на Microsoft веднага заявиха, че това ще бъде най-новата версия на тяхната операционна система. Вярно е, че никой не е отменил подновяването, подобрението и просто външната промяна - това се случва непрекъснато. Това също води до известни трудности при отварянето на "контролния панел" . Така че, някои от методите просто изчезват, вместо да се появяват нови, подреждането на системните елементи се променя, което също не опростява задачата. Ето защо следващата дискусия ще се съсредоточи върху всички възможни, актуални към момента на това писане възможности за отваряне на "Панела" .

Отваряне на "Контролен панел" на компютър с Windows 10

Метод 1: Въведете команда

Най-лесният начин за стартиране на "Контролен панел" е да използвате специална команда и можете да я въведете на две места (или по-точно елементи) на операционната система наведнъж.

"Команден ред"
"Командния ред" е друг решаващ елемент на Windows, който ви позволява бързо да осъществявате достъп, да управлявате и фино настройвате много от функциите на операционната система. Не е изненадващо, че конзолата има команда за отваряне на панела .

 1. По удобен начин изпълнете "командния ред" . Например, можете да натиснете "WIN + R" на клавиатурата, което извежда прозореца "Run" и въведете cmd там. За да потвърдите, кликнете върху "OK" или "ENTER" .
  Въвеждане на команда за извикване на командния ред в прозореца "Пусни" на Windows 10

  Като алтернатива, вместо описаните по-горе действия, можете просто да кликнете с десния бутон на мишката (PCM) на иконката "Старт" и да изберете опцията "Команден ред (администратор)" (въпреки че за нашите цели не се изискват административни права).
  Стартиране на командния ред като администратор чрез PCM в менюто "Старт" в Windows 10

 2. В интерфейса на конзолата, който се отваря, въведете командата, показана по-долу (и показана в изображението) и натиснете "ENTER", за да я изпълните.

  control

 3. Въвеждане на команда в командния ред, за да извикате контролния панел на Windows 10

 4. Непосредствено след това "Контролен панел" ще се отвори в стандартния си изглед, т.е. в режима за преглед "Малки икони" .
 5. Контролният панел се отваря чрез командния ред на Windows 10

  Ако е необходимо, можете да го промените, като кликнете върху съответната връзка и изберете подходящата опция от списъка с наличните.
  Променете режима на преглед на контролния панел на Windows 10

  Вижте също: Как да отворите "командния ред" в Windows 10

Стартирайте прозореца
Опцията за стартиране на панела, описана по-горе, може лесно да бъде намалена с една стъпка, като се изключи "Command Line" от алгоритъма за действие.

 1. Обадете се на прозореца "Run", като натиснете клавишите "WIN + R" на клавиатурата.
 2. Отворете прозореца Стартиране, за да въведете команди в Windows 10

 3. Въведете следната команда в лентата за търсене.

  control

 4. Въвеждане на команда в прозореца "Изпълнение", за да се обадите на контролния панел в Windows 10

 5. Натиснете "ENTER" или "OK" . Това ще отвори "Контролен панел" .
 6. Контролният панел е отворен през прозореца Изпълнение в Windows 10

Метод 2: Функция за търсене

Една от отличителните особености на Windows 10, ако сравним тази версия на операционната система с нейните предшественици, се превърна в по-интелигентна и замислена система за търсене, която освен това има и множество удобни филтри. За да стартирате "Контролен панел", можете да използвате едновременно общо търсене в цялата система и нейните вариации в отделните елементи на системата.

Търсене по система
По подразбиране лентата за търсене или иконата за търсене вече се показват на лентата на задачите на Windows 10. Ако е необходимо, можете да го скриете или, напротив, да активирате дисплея, ако е бил деактивиран преди това. Също така за бърз достъп до функцията се предлага комбинация от горещи клавиши.

 1. По удобен начин, обадете се в полето за търсене. За да направите това, можете да кликнете с левия бутон на мишката (LMB) върху съответната икона в лентата на задачите или да натиснете клавиша "WIN + S" на клавиатурата.
 2. Отворете прозореца за търсене, за да въведете заявка в Windows 10

 3. В отворената линия започнете да въвеждате заявката, която ви интересува - "Контролен панел" .
 4. Стартиране на контролния панел от резултатите от търсенето в Windows 10

 5. Веднага след като заявката за търсене се появи в резултатите от търсенето, кликнете върху нейната икона (или името), за да я стартирате.
 6. Контролният панел е отворен чрез системно търсене в Windpws 10

Параметри на системата
Ако често се отнасяте до секцията "Опции", налична в Windows 10, вероятно знаете, че има и функция за бързо търсене. По отношение на броя на извършените стъпки тази възможност за отваряне на "контролния панел" практически не се различава от предишната. Освен това е вероятно, с течение на времето, "панелът" да се премести в този конкретен раздел на системата или дори да бъде заменен от него.

 1. Отворете "Опции" в Windows 10, като кликнете върху иконата на зъбно колело в менюто "Старт" или като натиснете клавиша "WIN + I" на клавиатурата.
 2. Отворете прозореца Windows Settings в менюто "Старт" на Windows.

 3. В лентата за търсене, намираща се над списъка с наличните опции, започнете да въвеждате заявката "Контролен панел" .
 4. Контролен панел за търсене в прозореца Windows 10 Operating System Settings

 5. Изберете един от представените резултати, за да стартирате съответния OS компонент.
 6. Контролният панел е отворен през прозореца Windows 10 Settings.

Старт менюто
Абсолютно всички приложения, първоначално интегрирани в операционната система, и тези, които са инсталирани по-късно, могат да бъдат намерени в менюто "Старт" . Вярно е, че "Контролният панел", който ни интересува, е скрит в една от системните директории.

 1. Отворете менюто "Старт", като кликнете върху съответния бутон в лентата на задачите или върху бутона "Windows" на клавиатурата.
 2. Отворете менюто "Старт", за да потърсите контролния панел в Windows 10

 3. Превъртете списъка с всички приложения до папката с името "System Tools - Windows" и кликнете върху нея с левия бутон на мишката.
 4. разширете списъка със сервизни прозорци в менюто "Старт" на Windows 10

 5. В списъка, който се отваря, намерете "Контролен панел" и го стартирайте.
 6. msgstr "ширина =

  Както можете да видите, има доста опции за отваряне на контролния панел в операционната система Windows 10, но като цяло всички те се свеждат до ръчно стартиране или търсене. След това ще обсъдим как да гарантираме възможността за бърз достъп до такъв важен компонент на системата.

  Контролният панел стартира чрез менюто "Старт" в Windows 10

Добавяне на иконата "Контролен панел" за бърз достъп

Ако често срещате нужда от отваряне на "контролния панел" , очевидно е полезно да го поставите "под ръка". Това може да се направи по няколко начина и кой да избере - решете сами.

Диригент и работен плот
Една от най-простите и лесни за използване опции за решаване на задачата е добавяне на пряк път към работния плот, особено след като може да бъде стартиран чрез системата Explorer .

 1. Отидете на работния плот и кликнете върху RMB в празната му зона.
 2. Извикване на контекстното меню на работния плот, за да създадете пряк път към контролния панел в Windows 10

 3. В контекстното меню, което се показва, преминете през елементите "Създаване" - "Етикет" .
 4. Отидете, за да създадете пряк път на контролния панел на работния плот на Windows 10.

 5. В реда "Задаване на местоположението на обекта" въведете командата «control» която вече е позната ни, но без кавичките, и след това кликнете върху "Next" .
 6. Създаване на пряк път до контролния панел на работния плот на Windows 10

 7. Създайте име за пряк път. Най-добрият и най-разбираем вариант е "Контролен панел" . Кликнете върху "Завършване", за да потвърдите.
 8. Назовете командата за бърз достъп до контролния панел на работния плот на Windows 10

 9. Писането на "Контролен панел" ще бъде добавено към работния плот на Windows 10, от където винаги можете да го стартирате, като щракнете двукратно върху LMB.
 10. Писането на контролния панел е създадено на работния плот на Windows 10.

  За всеки пряк път, който се намира на работния плот на Windows, можете да зададете свой собствен клавиш за бърз достъп, който ви дава възможност бързо да се отваря. "Контролният панел", който добавихме, не е изключение от това просто правило.

 1. Отворете десктопа и кликнете с десния бутон върху създадения пряк път. В контекстното меню изберете "Properties" .
 2. Преминете към свойствата за бърз достъп на контролния панел на работния плот с Windows 10

 3. В прозореца, който ще се отвори, кликнете върху полето до елемента "Бързо повикване" .
 4. за да въведете клавишни комбинации, за да се свържете с контролния панел в Windows 10

 5. Алтернативно, задръжте клавишите на клавиатурата, които искате да използвате в бъдеще, за бързо стартиране на "Контролен панел" . След като настроите комбинацията, първо кликнете върху бутона "Apply" и след това "OK", за да затворите прозореца с свойства.
  Настройте и приложете клавишна комбинация за бързо повикване на контролния панел в Windows 10

  Забележка: В полето "Бързо повикване" можете да посочите само комбинацията от клавиши, която още не е използвана в операционната среда. Ето защо натискането на бутона "CTRL" на клавиатурата автоматично добавя "ALT" към него.

 6. Опитайте да използвате предоставените горещи клавиши, за да отворите частта от операционната система, която обмисляме.
 7. Контролният панел се нарича клавишни комбинации в Windows 10

  Обърнете внимание, че пряк пътът "Контролен панел", създаден на работния плот, вече може да бъде отворен и чрез стандарта за системата "Explorer" .

 1. По удобен начин, стартирайте "Explorer" , например, като кликнете върху иконата LMB върху неговата икона в лентата на задачите или в менюто "Старт" (при условие, че сте го добавили преди това).
 2. Стартирайте Explorer, за да видите прекия път на контролния панел на работния плот на Windows 10.

 3. В списъка на системните директории, който се показва отляво, намерете работния плот и кликнете върху него с левия бутон на мишката.
 4. Отидете на работния плот, за да стартирате контролния панел Yardware в Windows 10

 5. В списъка с команди за бърз достъп, които се намират на работния плот, ще бъде създаденият по-рано пряк път "Контролен панел" . Всъщност в нашия пример има само него.
 6. Пряк контрол на контролния панел на работния плот се показва чрез Windows 10 Explorer

Старт менюто
Както вече показахме, можете да намерите и отворите "Контролен панел" от менюто "Старт" , като препратите към списъка с приложения за услуги на Windows. Директно от там можете да създадете така наречената плочка на този инструмент за бърз достъп.

 1. Отворете менюто "Старт", като кликнете върху изображението му в лентата на задачите или използвайки съответния клавиш.
 2. Извикване на менюто "Старт", за да закрепите контролния панел в Woindows 10

 3. Намерете папката "Системни инструменти - Windows" и я разгънете, като кликнете върху LMB.
 4. Отворете папката Системни инструменти - Windows в менюто "Старт" на Windows 10

 5. Сега щракнете с десния бутон върху етикета "Контролен панел" .
 6. Отворете контекстното меню на контролния панел в мен Стартирайте Windows 10

 7. В контекстното меню, което се отваря, изберете "Преместване към началния екран" .
 8. Включете иконата на контролния панел в менюто "Старт" на Windows 10

 9. Плочката "Контролен панел" ще бъде създадена в менюто "Старт" .
 10. Контролният панел е фиксиран в менюто "Старт" на Windows 10

  Ако желаете, можете да го преместите на всяко удобно място или да промените размера му (екранната снимка показва носителя, също така има и малка.
  Променете размера на пряк път от контролния панел в менюто "Старт" на Windows 10

лентата на задачите
Можете да отворите "Контролен панел" по най-бързия начин с минимални усилия, ако можете предварително да фиксирате своя пряк път в лентата на задачите.

 1. По един от начините, които разгледахме в тази статия, стартирайте "Контролен панел" .
 2. Контролният панел е отворен на компютър с Windows 10

 3. Кликнете върху неговата икона в лентата на задачите с десния бутон на мишката и изберете елемента "Pin on the taskbar" .
 4. Задайте пряк път на контролния панел на лентата на задачите в Windows 10

 5. От този момент нататък етикетът "Контролен панел" ще бъде фиксиран, което може да бъде оценено от постоянното присъствие на неговата икона в лентата на задачите, дори когато инструментът е затворен.
 6. Писането на контролния панел е приложено към лентата на задачите в Windows 10
  Можете да отключите икона от едно и също контекстно меню или просто да го плъзнете на работния плот.
  Бърз достъп до контролния панел в лентата на задачите на Windows

Така че просто е възможно да се осигури възможност за най-бързо и удобно отваряне на "контролния панел" . Ако наистина се нуждаете често от тази секция на операционната система, препоръчваме да изберете подходящата опция за създаване на пряк път от тези, описани по-горе.

заключение

Сега знаете за всички налични и лесни за изпълнение начини за отваряне на контролния панел в операционната система Windows 10, както и как да осигурите най-бързото и удобно стартиране чрез закрепване или създаване на пряк път. Надяваме се, че този материал е полезен за вас и ви помогна да намерите изчерпателен отговор на въпроса си.