Охладителят е специален вентилатор, който изсмуква студен въздух и го прекарва през радиатора към процесора, като по този начин го охлажда. Без охладител процесорът може да прегрее, така че ако се счупи, трябва да бъде сменен възможно най-скоро. Също така за всякакви манипулации с процесора, охладителят и радиаторът ще трябва да бъдат извадени за известно време.

Прочетете още: Как да подменим процесора

Обща информация

Днес има няколко вида охладители, които са прикрепени и отстранени по различни начини. Ето техния списък:

  • На винта закрепване. Охладителят е прикрепен директно към радиатора, използвайки малки винтове. За разглобяване е необходима отвертка с малко напречно сечение.
  • Охладител на винтовете

  • С помощта на специална ключалка на тялото на радиатора. С този метод за фиксиране на охладителя е най-лесно да се премахне, защото просто трябва да преместите нитовете.
  • Охладител с ключалки

  • С помощта на специален дизайн - бразда. Тя се отстранява чрез изместване на специалния лост. В някои случаи, за манипулиране на лоста се изисква специална отвертка или скоба (последният, като правило, идва с охладител).
  • Охладител с бразда

В зависимост от типа закрепване може да ви е необходима отвертка с желаното напречно сечение. Някои охладители са споени заедно с радиатори, следователно радиаторът ще трябва да бъде изключен. Преди да работите с компонентите на компютъра, трябва да го изключите от мрежата и ако имате лаптоп, трябва да извадите батерията.

Инструкция стъпка по стъпка

Ако работите с конвенционален компютър, желателно е да поставите системния модул в хоризонтално положение, за да избегнете случайно "падане" на компонентите на дънната платка. Също така се препоръчва да почистите компютъра от прах.

Изпълнете следните стъпки, за да премахнете охладителя:

  1. Като първа стъпка трябва да изключите захранващия кабел от охладителя. За да го отделите, внимателно издърпайте кабела от конектора (кабелът ще бъде един). В някои модели това не е така, защото мощността идва през гнездото, което поставя радиатора и охладителя. В този случай можете да пропуснете тази стъпка.
  2. Сега премахваме охладителя. Развийте болтовете с отвертка и ги сгънете навсякъде. След като ги развиете, можете да демонтирате вентилатора с едно движение.
  3. Ако сте го закрепили с нитове или лост, просто преместете лоста или лепилото и извадете охладителя по това време. В случай на лост, понякога трябва да използвате специален клип, който трябва да отиде в комплекта.
  4. Изключване на охладителя

Ако охладителят е свързан заедно с радиатора, направете същото, но само с радиатора. Ако не можете да го изключите, тогава има опасност топлинната паста в дъното да е изсъхнала. За да извадите радиатора, трябва да го загреете. За тези цели можете да използвате конвенционален сешоар.

Както можете да видите за демонтирането на охладителя, не е необходимо да имате задълбочени познания за дизайна на компютъра. Преди да включите компютъра, уверете се, че сте инсталирали охладителната система на място.