Замяната на процесора на компютъра може да е необходима в случай на повреда и / или излизане от употреба на главния процесор. В този случай е важно да изберете подходящата замяна и да се уверите, че тя отговаря на всички (или много) характеристики на вашата дънна платка.

Прочетете още:
Как да изберем процесор
Как да изберем дънна платка за процесора

Ако дънната платка и избраният процесор са напълно съвместими, можете да продължите с подмяната. За потребители, които не знаят добре как изглежда компютърът отвътре, по-добре е да поверите тази работа на специалист.

Подготвителен етап

На този етап трябва да купите всичко, от което се нуждаете, както и да подготвите компютърните компоненти, за да ги манипулирате.

За по-нататъшна работа ще ви трябва:

 • Новият процесор.
 • Отвертка с кръстосана глава. Тази точка изисква специално внимание. Не забравяйте да видите, че отвертката приляга на крепежите на вашия компютър. В противен случай съществува опасност от повреда на главата на болта, което прави невъзможно отварянето на кутията на системата у дома.
 • Термична мазнина. Препоръчително е да не спазвате този елемент и да изберете най-качествената паста.
 • Инструменти за вътрешно почистване на компютъра - не твърди четки, сухи салфетки.

Преди да работите с дънната платка и процесора, изключете системата от захранването. Ако имате лаптоп, трябва да извадите батерията. Вътре в корпуса почистете добре от прах. В противен случай можете да донесете частици прах в гнездото, докато променяте процесора. Всяко парче прах, което попадне в гнездото, може да доведе до сериозни проблеми в работата на новия процесор, до невъзможността му да работи.

Стъпка 1: премахване на стари компоненти

На този етап ще трябва да се отървете от предишната охладителна система и процесор. Преди да работите с "вътрешността" на компютъра, препоръчваме да поставите компютъра в хоризонтално положение, така че да не ударите крепежите на някои елементи.

Следвайте тези инструкции:

 1. Изключете охладителя, ако има такъв, в конструкцията. Монтирането на охладителя към радиатора обикновено се извършва с помощта на специални болтове, които трябва да бъдат развити. Също така, охладителят може да бъде фиксиран със специални пластмасови нитове, което ще улесни процеса на отстраняване, защото просто трябва да кликнете върху тях. Често охладителите вървят заедно с радиатора и ги изключват един от друг не е необходимо, ако това е вашият случай, тогава можете да пропуснете тази стъпка.
 2. Изключване на охладителя

 3. По същия начин премахваме радиатора. Бъдете внимателни, когато премахвате цялостните радиатори, защото можете случайно да повредите всеки елемент на дънната платка.
 4. Изключете радиатора

 5. От стария процесор слоят термична паста се премахва. Можете да го махнете с памучен тампон, напоен с алкохол. Не изстържете пастата с нокти или други подобни предмети. Можете да повредите корпуса на стария процесор и / или мястото за монтаж.
 6. Отстраняване на термична мазнина

 7. Сега трябва да премахнете самия процесор, който е прикрепен към специален пластмасов лост или екран. Внимателно ги издърпайте, за да премахнете процесора.
 8. Премахване на процесора

Стъпка 2: Инсталирайте нов процесор

На този етап трябва да инсталирате друг процесор. Ако сте избрали процесор въз основа на параметрите на вашата дънна платка, тогава не би трябвало да възникват сериозни проблеми.

Инструкцията стъпка по стъпка изглежда така:

 1. За да поправите нов процесор, трябва да намерите т.нар. Ключ, който е в един от ъглите и прилича на триъгълник, маркиран с цвят. Сега, в самия гнездо, трябва да намерите гнездо за ключ (има формата на триъгълник). Затегнете плътно ключа към съединителя и закрепете процесора със специални лостове, разположени отстрани на гнездото.
 2. Инсталиран процесор

 3. Сега нанесете тънък слой термична паста на новия процесор. Нанесете внимателно, без да използвате остри или твърди предмети. Една или две капки паста трябва да се разпръснат с четка или пръст върху процесора, без да се оставят ръбовете.
 4. Сменете радиатора и охладителя. Радиаторът трябва да приляга плътно към процесора.
 5. Затворете корпуса на компютъра и опитайте да го включите. Ако процесът на зареждане на дънната платка и Windows shell е отишъл, тогава сте инсталирали правилно процесора.

Прочетете още: Как да нанесете топлинна паста на процесора

За да смените процесора, е напълно възможно и у дома, без да плащате за работа на специалисти. Самостоятелната манипулация с "вътрешността" на компютъра със 100% вероятност ще доведе до загуба на гаранция, затова вземете решение, ако устройството все още е в гаранция.