Има моменти, когато е необходимо да се разбере кои потребители са регистрирани в операционната система Linux. Може да се наложи да се определи дали има ненужни потребители, дали даден потребител има нужда или че цялата група от тях трябва да промени личните си данни.

Прочетете още: Как да добавяте потребители към Linux група

Начини за проверка на списъка с потребители

Хората, които постоянно използват тази система, могат да направят това с помощта на различни методи, а за начинаещи това е много проблематично. Ето защо инструкцията, която ще бъде описана по-долу, ще помогне на неопитен потребител да се справи с задачата. Можете да го направите, като използвате вграден терминал или няколко програми с графичен интерфейс.

Метод 1: Програми

В Linux / Ubuntu можете да управлявате регистрираните в системата потребители, като използвате параметри, които се предоставят от специална програма.

За съжаление, за графичните черупки за настолни компютри програмите Gnome и Unity са различни. Те обаче са в състояние да предоставят набор от опции и инструменти за проверка и редактиране на потребителски групи в Linux дистрибуции.

"Профили" в Gnome

Първо, отворете системните настройки и изберете секцията "Профили" . Имайте предвид, че системните потребители няма да се показват тук. Списъкът с регистрирани потребители е в панела вляво, отдясно има част от настройките и промените в данните за всеки от тях.

вижте списъка с потребители в програмните профили в Linux gnome

Програмата "Потребители и групи" в разпространението с графичния корпус на Gnome винаги е инсталирана по подразбиране, но ако не го намерите в системата, можете да извършите автоматично изтегляне и инсталиране, като стартирате командата в "Terminal" :

sudo apt-get install unity-control-center

KUser в KDE

За KDE платформата има една помощна програма, която е още по-удобна за използване. Нарича се KUser.

вижте списъка с потребители в програмата kuser в linux kde

Интерфейсът на програмата показва всички регистрирани потребители, ако е необходимо, можете да видите системата. Тази програма може да променя паролите на потребителите, да ги прехвърля от една група към друга, да ги изтрива, ако е необходимо и т.н.

Както при Gnome, в KDE KUser е инсталиран по подразбиране, но може да бъде премахнат. За да инсталирате приложението, изпълнете командата в "Терминал" :

sudo apt-get install kuser

Метод 2: Терминал

Този метод е универсален за повечето дистрибуции, разработени на базата на операционната система Linux. Факт е, че в софтуера има специален файл, където се намира информация за всеки потребител. Такъв документ се намира на адрес:

/etc/passwd

Всички вписвания в него са представени в следната форма:

  • името на всеки от потребителите;
  • уникален идентификационен номер;
  • идентификатор на паролата;
  • Идентификационен номер на групата;
  • име на групата;
  • началната директория;
  • номер на домашната директория.

Прочетете още: Често използвани команди в "Terminal" Linux

За да се повиши нивото на сигурност, документът съхранява паролата на всеки потребител, но не се показва. В други версии на тази операционна система паролите се съхраняват и в отделни документи.

Пълен списък на потребителите

Извикайте пренасочването към файла със запазените потребителски данни, като използвате "Терминал" , като въведете следната команда:

cat /etc/passwd

например:

за да видите пълния списък на потребителите в терминала на Linux

Ако потребителският идентификационен номер има по-малко от четири цифри, тогава това са системните данни, при които е изключително нежелателно да се правят промени. Факт е, че те са създадени от самата операционна система по време на инсталационния процес, за да се осигури най-сигурната работа на повечето услуги.

Имената в списъка с потребители

Трябва да се отбележи, че в този файл може да има доста данни, от които не се интересувате. Ако трябва само да знаете имената и основната информация за потребителите, можете да филтрирате данните в документа, като въведете следната команда:

sed 's/:.*//' /etc/passwd

например:

команда в терминала на Linux за пространството за имена в списъка с потребители

Преглед на активните потребители

В операционна система, базирана на Linux, можете да видите не само регистрираните потребители, но и тези, които понастоящем работят в операционната система, като същевременно разглеждат какви процеси използват. За тази операция се използва специална програма, наречена от командата:

w

например:

командата w в терминала на Linux

Тази програма ще издава всички команди, изпълнявани от потребителите. Ако едновременно използва две или повече команди, те също ще намерят дисплея в изходния списък.

История на посещенията

Ако е необходимо, можете да анализирате активността на потребителите: да установите датата на последното им влизане. Той може да се използва на базата на log / var / wtmp . Показва се чрез въвеждане на следната команда в командния ред:

last -a

например:

команда в терминала Linux, за да видите историята на присъствието в списъците с потребители

Последна дата на активността

Освен това в операционната система Linux можете да разберете кога всеки от регистрираните потребители е бил последно активен - това се прави от командата lastlog , изпълнена със същата заявка:

lastlog

например:

команда в терминала на Linux, за да видите датата на последната активност на потребителя в системата

Този журнал също показва информация за потребители, които никога не са били активни.

заключение

Както можете да видите, терминалът предоставя по-подробна информация, отнасяща се до всеки потребител. Има възможност да разбере кой влезе в системата и кога, за да определи дали външните хора я използват и много повече. За обикновения потребител обаче ще бъде по-добра възможност да използвате програма с графичен интерфейс, за да не се впускате в същността на Linux командите.

Списъкът от потребители е лесен за разбиране, основното е да разберете, въз основа на това, какво работи тази операционна система и за какви цели тя се използва.