Главната услуга, която отговаря за звука на компютри с операционна система Windows 7, е "Windows Audio" . Но се случва този елемент да се изключи поради неизправност или просто да не работи правилно, което прави невъзможно слушането на звука на компютъра. В тези случаи трябва да го стартирате или да рестартирате. Нека видим как може да се направи това.

Прочетете още: Защо на компютъра с Windows 7 няма звук

Активиране на "Windows Audio"

Ако по някаква причина сте деактивирали "Windows Audio" , след това в "Панелът за известяване" в близост до иконата под формата на високоговорител се появява в червения кръг бял кръст. Когато поставите курсора на мишката върху тази икона, ще се появи съобщение, което казва: "Аудио услугата не се изпълнява . " Ако това се случи веднага след включването на компютъра, е твърде рано да се притеснявате, тъй като елементът на системата може просто да не е започнал и ще бъде активиран в близко бъдеще. Но ако кръста не изчезне и след няколко минути от компютъра и следователно няма звук, проблемът трябва да бъде решен.

Съобщение, че аудио услугата не се изпълнява в Windows 7

Има няколко метода за активиране на "Windows Audio" и най-често помагат на най-простите. Съществуват обаче и ситуации, в които услугата може да бъде стартирана, като се използват само специални възможности за действие. Нека разгледаме всички възможни начини за разрешаване на проблема, поставен в настоящата статия.

Метод 1: "Модул за отстраняване на неизправности"

Най-очевидният начин за решаване на проблема, ако забележите зачеркната икона на високоговорителя в тавата, е използването на модула за отстраняване на неизправности .

 1. Кликнете върху левия бутон на мишката ( LMB ) върху иконата за пресичане в панела за уведомяване по-горе.
 2. Кликнете върху иконата на тавата в Windows 7

 3. След това ще бъде стартиран "модулът за отстраняване на неизправности" . Той ще открие проблема, а именно, ще разбере, че причината за него е нетрудоспособна услуга и ще го стартира.
 4. Инструмент за откриване на проблеми, стартиран в Windows 7

 5. След това в полето ще се появи съобщение, което показва, че "модулът за отстраняване на неизправности" е коригиран за системата. Също така ще се покаже текущото състояние на проблемно решение - "Фиксирано" .
 6. Проблемите се решават от модула за отстраняване на неизправности в Windows 7

 7. По този начин "Windows Audio" ще бъде стартиран отново, което също е показано от липсата на кръст върху иконата на тавата.

Кръстът върху иконата за звук в тавата липсва в Windows 7

Метод 2: "Service Manager"

Но, за съжаление, описаният по-горе метод не винаги работи. Понякога може да липсва и говорещият в панела за уведомяване . В този случай трябва да използвате други начини за решаване на проблема. Сред другите, най-често използваният метод за активиране на аудио услугата е манипулиране чрез "Service Manager" .

 1. На първо място, трябва да отидете в "Диспечера" . Кликнете върху "Старт" и отидете в "Контролен панел" .
 2. Отидете в контролния панел от менюто "Старт" в Windows 7

 3. Кликнете върху " Система и сигурност" .
 4. Отидете в раздела Система и защита на контролния панел в Windows 7

 5. В следващия прозорец кликнете върху "Администриране" .
 6. Отворете раздела Администрация в раздела Система и защита на контролния панел в Windows 7

 7. Прозорецът "Администриране" се отваря със списъка на системните инструменти. Изберете "Услуги" и кликнете върху това име.

  Отидете в сервизния мениджър в секцията Администриране на контролния панел в Windows 7

  Съществува и по-бърза опция за стартиране на правилния инструмент. За да направите това, се обадете на полето "Run" , като натиснете Win + R. въведете:

  services.msc

  Кликнете върху OK .

 8. Отидете на мениджъра на услуги, като въведете командата в прозореца Run в Windows 7

 9. Стартира "мениджърът на услугата" . В списъка, който е представен в този прозорец, трябва да намерите статията "Windows Audio" . За да опростите търсенето, можете да създадете списък в азбучен ред. Просто кликнете върху името на колоната "Име" . След като намерите необходимия елемент, разгледайте състоянието на "Windows Audio" в графата "Състояние" . Трябва да има статус "Running" . Ако няма състояние, това означава, че обектът е деактивиран. Колоната "Тип стартиране" трябва да бъде зададена на "Автоматично" . Ако състоянието е зададено на Disabled , това означава, че услугата не започва от операционната система и трябва да бъде активирана ръчно.
 10. Аудио услугата за Windows е деактивирана в услугата в Windows 7

 11. За да коригирате ситуацията, кликнете върху "Windows Audio" LMB .
 12. Отидете на Windows Audio Properties в сервизния мениджър в Windows 7

 13. Отваря се прозорецът Windows Audio Properties. В полето "Тип стартиране" изберете "Автоматично" . Кликнете върху "Прилагане" и "ОК".
 14. Прозорец с Windows аудио свойства в Windows 7

 15. Сега услугата ще започне автоматично при стартиране на системата. Това означава, че за да го активирате, трябва да рестартирате компютъра. Но това не е необходимо. Можете да изберете името "Windows Audio" и в левия панел на " Service Manager" кликнете върху "Старт" .
 16. Стартиране на Windows Audio Service в Windows 7 Service Manager

 17. Процесът на стартиране е в ход.
 18. Как да стартирате услугата Windows Audio в Windows 7 Service Manager

 19. След като го активираме, ще видим, че "Windows Audio" в графата "Състояние" има статус "Running" , а в колоната "Launch type" - състоянието "Automatic" .

Аудио услугата за Windows стартира в сервизния мениджър в Windows 7

Но има и ситуация, при която всички състояния в "Service Manager" показват, че "Windows Audio" функционира, но няма звук и има икона на високоговорител с кръст в тавата. Това показва, че услугата не работи правилно. След това трябва да го рестартирате. За да направите това, изберете името "Windows Audio" и кликнете върху "Рестартирай" . След края на процедурата за рестартиране проверете състоянието на иконата в тавата и възможността на компютъра да възпроизвежда звука.

Рестартиране на услугата за аудио Windows в Windows 7 Service Manager

Метод 3: "Конфигурация на системата"

Друг вариант включва стартиране на аудио с помощта на инструмент, наречен "Конфигурация на системата" .

 1. Отидете на посочения инструмент чрез "Контролен панел" в раздела "Администриране" . По какъв начин да стигнем дотук, беше казано по време на обсъждането на " Начини 2" . Така в прозореца "Администрация" кликнете върху "Системна конфигурация" .

  Отворете прозореца за системна конфигурация в раздела Администриране на контролния панел в Windows 7

  Можете също да преместите инструмента, който ви е нужен, като използвате помощната програма "Run" . Наречете го, като натиснете Win + R. Въведете командата:

  msconfig

  Кликнете върху "OK" .

 2. Отворете прозореца за системна конфигурация, като въведете командата в прозореца Изпълнение в Windows 7

 3. След стартиране на прозореца "Системни конфигурации" преминете към секцията "Услуги" .
 4. Отворете раздела Услуги в прозореца за системна конфигурация в Windows 7

 5. След това намерете името "Windows Audio" в списъка. За по-бързо търсене, създайте списък по азбучен ред. За целта кликнете върху името на полето "Услуги" . След като намерите необходимия елемент, поставете отметка в квадратчето до него. Ако е отметната, първо я премахнете и я поставете отново. След това кликнете върху "Прилагане" и "ОК" .
 6. Разделът Услуги в прозореца за системна конфигурация в Windows 7

 7. За да активирате услугата по този начин, трябва да рестартирате системата. Появява се диалогов прозорец, който ви пита дали искате да рестартирате компютъра сега или по-късно. В първия случай кликнете върху бутона "Рестартиране" , а във втория случай "Quit без рестартиране" . При първата опция не забравяйте да запазите всички незапазени документи и да затворите програмите, преди да кликнете върху тях.
 8. Диалогов прозорец с въпрос за рестартиране на системата в Windows 7

 9. След като рестартирате, "Windows Audio" ще бъде активен.

В същото време трябва да се отбележи, че името "Windows Audio" просто не може да бъде намерено в прозореца "Конфигурация на системата" . Това може да се случи, ако в "Service Manager" изтеглянето на този обект е деактивирано, т.е. в полето "Launch type" е зададено "Disabled" . Тогава стартирането през "Системна конфигурация" няма да бъде възможно.

По принцип действията за решаване на този проблем чрез "Конфигуриране на системата" са по-малко предпочитани от манипулациите чрез "Service Manager" , тъй като на първо място, необходимият елемент може да не се появи в списъка и второ, завършването на процедурата изисква рестартиране на компютъра ,

Метод 4: Команден ред

Решаването на проблема, който изучаваме, може да бъде направено и чрез въвеждане на командата в "Command Line" .

 1. Инструментът за успешното изпълнение на задачата трябва да се изпълнява с администраторски права. Щракнете върху Старт , след което щракнете върху Всички програми .
 2. Отидете на Всички програми от менюто "Старт" в Windows 7

 3. Намерете директорията "Стандарт" и кликнете върху нейното име.
 4. Отидете в папката Стандарт чрез менюто "Старт" в Windows 7

 5. Щракнете с десния бутон на мишката ( PCM ) под думата "Command Line" . В менюто щракнете върху Изпълни като администратор .
 6. За да стартирате командния ред като администратор, като използвате контекстното меню чрез менюто "Старт" в Windows 7

 7. "Командният ред" е отворен . Въведете в него:

  net start audiosrv

  Кликнете върху Enter .

 8. Въведете команда в командния ред в Windows 7

 9. Ще се стартира необходимата услуга.

Windows аудио услугата стартира чрез командния ред в Windows 7

Този метод също няма да работи, ако стартирането на "Windows Audio" е деактивирано в "Service Manager " , но за разлика от предишния метод, не се изисква рестартиране.

Урокът: Отваряне на "командния ред" в Windows 7

Метод 5: Мениджър на задачите

Друг метод за активиране на елемента на системата, описан в текущата статия, е направен чрез "Task Manager" . Този метод работи и само ако полето "Тип стартиране" не е зададено на "Disabled" в свойствата на обекта.

 1. На първо място, трябва да активирате "Мениджър на задачи" . Това може да стане чрез въвеждане на Ctrl + Shift + Esc . Друга версия на старта включва кликване на PCM на "Taskbar" . В менюто, което се отваря, изберете "Стартиране на мениджъра на задачите" .
 2. Стартирайте мениджъра на задачите чрез контекстното меню на лентата на задачите в Windows 7

 3. Работният мениджър работи. В който и да е таб, той е отворен и този инструмент се отваря в секцията, където последният път, когато работата е завършена в него, отидете в раздела "Услуги" .
 4. Отворете раздела Услуги в диспечера на задачите в Windows 7

 5. Отивате в посочената секция, за да намерите името "Audiosrv" в списъка. Това ще бъде по-лесно, ако подредите списъка по азбучен ред. За целта кликнете върху заглавието на таблицата "Име" . След като намерете обекта, обърнете внимание на състоянието в графата "Състояние" . Ако състоянието е зададено на "Стоп" , това означава, че елементът е деактивиран.
 6. Windows Audio Service е спряно в Task Manager в Windows 7

 7. Кликнете върху PCM под "Audiosrv" . Изберете Стартиране на услугата .
 8. Стартирайте услугата Windows Audio през контекстното меню в Task Manager в Windows 7

 9. Възможно е обаче желаният обект да не се стартира, но вместо това ще се появи прозорец, в който се уведомява, че операцията не е изпълнена, тъй като достъпът е отказан. Кликнете върху "OK" в този прозорец. Проблемът може да бъде причинен от факта, че "Task Manager" не е активиран от името на администратора. Но може да бъде решен директно чрез интерфейса на "диспечера" .
 10. Достъпът е отказан, когато Windows Audio Service стартира от контекстното меню в Task Manager в Windows 7

 11. Отворете раздела "Процеси" и кликнете върху бутона "Показване на процесите на всички потребители" отдолу. По този начин "мениджърът на задачите" ще получи административни права.
 12. Активиране на показването на процесите на всички потребители в раздела Процеси в Task Manager в Windows 7

 13. Сега се върнете в секцията "Услуги" .
 14. Върнете секцията Услуги в Task Manager в Windows 7

 15. Намерете "Audiosrv" и кликнете върху него PCM . Изберете "Стартиране на услугата" .
 16. Стартирайте услугата Windows Audio с администраторски права чрез контекстното меню в Task Manager в Windows 7

 17. Ще се стартира "Audiosrv" , което ще бъде маркирано с появата на статус "Работи" в колоната "Статус" .

Windows Audio Service работи в Task Manager в Windows 7

Но пак можете да се провалите, защото ще получите същата грешка, както и за първи път. Това най-вероятно означава факта, че свойствата "Windows Audio" имат начален тип "Disconnected" . В този случай активирането ще се извърши само чрез "Service Manager" , т.е. чрез прилагане на Метод 2 .

Урокът: Как да отворите "Task Manager" в Windows 7

Метод 6: Активирайте свързаните с това услуги

Но също така се случва, когато не един от изброените по-горе методи не работи. Това може да се дължи на факта, че някои свързани услуги са изключени и това, на свой ред, когато Windows Audio се стартира , води до грешка 1068, която се показва в информационния прозорец. Също така могат да се свържат следните грешки: 1053, 1079, 1722, 1075. За да разрешите проблема, е необходимо да активирате децата с увреждания.

Диалогов прозорец, който ви информира, че Windows Audio Service не може да стартира в Windows 7

 1. Отидете на "Service Manager", като използвате една от опциите, описани в раздел 2 . На първо място, потърсете името "Планиране на мултимедийни класове" . Ако този елемент е деактивиран и това, както вече знаем, може да бъде разпознато по статус в съответствие с името му, отидете на свойства, като кликнете върху името.
 2. Отидете в Сервизните свойства на Мениджъра на Медия Класове в Управление на Услуги в Windows 7

 3. В прозореца "График за мултимедийни класове" в полето "Тип стартиране" изберете "Автоматично" , след което кликнете върху "Прилагане" и "ОК" .
 4. Програмист за Windows Media Properties в Windows 7

 5. Връщайки се в прозореца "Диспечер", изберете името на "График за мултимедийни класове" и кликнете върху "Старт" .
 6. За да стартирате услугата Media Class Planner в Windows 7 Service Manager

 7. Сега опитайте да активирате "Windows Audio" , като се придържате към алгоритъма за действия, който е бил даден в режим 2 . Ако не се получи, обръщайте внимание на следните услуги:
  • Отдалечено обаждане по процедурата;
  • хранене;
  • Средства за конструиране на крайни точки;
  • Plug and Play.

  Включете тези елементи от този списък, които са деактивирани, по същия начин, по който е активиран "График за мултимедийни класове" . След това опитайте да рестартирате Windows Audio . Този път не трябва да има провал. Ако този метод не работи, това означава, че причината е много по-дълбока от тази, повдигната в тази статия. В този случай можете да посъветвате само да опитате да върнете системата на последната правилно функционираща точка за възстановяване или в случай на нейното отсъствие да инсталирате повторно операционната система.

Има няколко начина за стартиране на Windows аудио . Някои от тях са универсални, например, като се започне от "Service Manager" . Други могат да се изпълняват само ако съществуват определени условия, например действия чрез "командния ред" , "мениджъра на задачите" или "системната конфигурация" . Отделно, заслужава да се отбележат специални случаи, когато за да се изпълни задачата, посочена в тази статия, е необходимо да се активират различни услуги за деца.