Почти всички браузъри имат секция "Любими", където се добавят отметки като адреси на най-важните или често посещавани уеб страници. Използването на този раздел ви позволява да спестите време за прехода към любимия си сайт. Освен това системата за отваряне на маркери предоставя възможност да се запази връзка към важна информация в мрежата, която в бъдеще просто не може да бъде намерена. Браузърът Safari, подобно на други подобни програми, също има любима секция, наречена "Маркери". Нека да разберете как да добавите сайт към любимия си Safari по различни начини.

Видове маркери

На първо място, трябва да разберете, че в Safari има няколко вида маркери:

  • списък за четене;
  • менюто за отметки;
  • Топ сайтове;
  • лентата на отметките.

Бутонът, който отива в списъка за четене, се намира в най-лявата страна на лентата с инструменти и е икона под формата на очила. Кликването върху тази икона отваря списъка със страници, които сте добавили, за да ги видите по-късно.

Прочетете списъка в Safari

Лентата с отметки е хоризонтален списък от уеб страници, намиращи се директно в лентата с инструменти. Всъщност броят на тези елементи е ограничен от ширината на прозореца на браузъра.

Таб бар в Safari

В най-популярните сайтове има връзки към уеб страници с визуален дисплей под формата на плочки. Бутонът на лентата с инструменти също изглежда подобен, за да отидете в тази любима секция.

Топ сайтове в Safari

В менюто "Отметки" можете да отидете, като кликнете върху бутона под формата на книга в лентата с инструменти. Можете да добавите толкова маркери, колкото искате.

Запазете менюто в Safari

Добавете отметки, като използвате клавиатурата

Най-лесният начин да добавите сайт към любимите си е чрез натискане на клавишната комбинация Ctrl + D, докато сте в уеб ресурс, който искате да добавите към отметките си. След това се появява прозорец, в който можете да изберете коя любима група искате да поставите в сайта и, ако желаете, да промените името на маркера.

Добави в любими в Safari

След като сте направили всичко по-горе, просто кликнете върху бутона "Добавяне". Сега сайтът е добавен към любимите.

Добавяне на маркер към Safari

Ако въведете Ctrl + Shift + D, маркерът ще бъде добавен незабавно към списъка за четене.

Добавяне на маркер от менюто

Можете да добавите и маркер от главното меню на браузъра. За да направите това, отворете секцията "Отметки" и изберете "Добавяне на отметка" в падащия списък.

Добавяне на маркер чрез менюто в Safari

След това същият прозорец се появява точно както при ключовия вариант и повтаряме описаните по-горе действия.

Добавяне на маркер чрез плъзгане

Можете също така да добавите маркер, като плъзнете адреса на сайта от адресната лента в лентата на отметките.

Добавяне на отметка в Safari чрез плъзгане

В този случай се появява прозорец, който показва, че вместо адреса на сайта въведете името, под което ще се показва тази маркер. След това кликнете върху бутона "OK".

Добавяне на маркер към лентата с инструменти в Safari

По същия начин можете да преместите адреса на страницата в списъка за четене и в горните сайтове. Преместването от адресната лента има и възможност за създаване на раздел за бърз достъп във всяка папка на твърдия диск на вашия компютър или на работния ви плот.

Както можете да видите, има няколко начина да добавите отметка в Favorites в браузъра Safari. Потребителят може по свое усмотрение да избере най-удобния за себе си и да го използва.