Както знаете, разширенията на браузърите добавят функционалност към тях, но винаги можете да ги изключите, ако искате, за да не се влошава програмата. Само за използването на допълнителни функции в браузъра Safari, вградена във функцията за добавяне на добавки. Да видим какви са разширенията на Safari и как се прилагат.

Инсталиране и премахване на разширения

Преди това е възможно да се инсталират разширения за Safari чрез официалния сайт на този браузър. За да направите това, е достатъчно да влезете в настройките на програмата, като кликнете върху иконата под формата на зъбно колело, а след това в менюто, което е показано, изберете елемента "Разширения за Safari ...". След това браузърът отиде на сайта с добавки, които могат да бъдат изтеглени и инсталирани.

Отидете на сайта Сафари

За съжаление, от 2012 г. насам, Apple, която разработва браузъра Safari, престана да поддържа своите потомци. От този период актуализациите на браузърите спряха да излизат и сайтът с добавки вече не е налице. Следователно, единственият начин да инсталирате разширение или приставка за Safari е да го изтеглите от сайта на разработчиците на добавки.

Помислете как да инсталирате разширението за Safari, като използвате една от най-популярните добавки на AdBlock.

Да отидем на сайта на разработчика на добавката. В нашия случай ще бъде AdBlock. Кликнете върху бутона "Получаване на AdBlock Now".

Изтеглете AdBlock за Safari

В прозореца, който се показва, кликнете върху бутона "Отвори".

Отваряне на AdBlock за Safari

В нов прозорец програмата пита дали потребителят наистина иска да инсталира разширението. Потвърдете инсталацията, като кликнете върху бутона "Инсталиране".

Инсталиране на AdBlock за Safari

След това процесът на инсталиране на разширението започва, след края на който ще бъде инсталиран, и ще започне да изпълнява функциите според предназначението си.

За да проверите дали добавянето наистина е инсталирано, кликнете върху познатата икона под формата на зъбна предавка. В падащия списък изберете елемента "Настройки ...".

Превключете към предпочитанията за Safari

В появяващия се прозорец на настройките на браузъра отидете в раздела "Разширения". Както можете да видите, добавката AdBlock се появи в списъка, което означава, че е инсталирана. Ако желаете, можете да го деинсталирате, като кликнете върху бутона "Изтриване" до името.

Премахнете разширение за Safari

За да изключите просто разширението, без да го премахнете, просто махнете отметката от квадратчето до "Активиране".

Деактивиране на разширението за Safari

По същия начин всички разширения в браузъра Safari са инсталирани и премахнати.

Най-популярни разширения

Сега нека разгледаме най-популярните добавки за браузъра Safari. Първо, разгледайте разширението AdBlock, което бе обсъдено по-горе.

AdBlock

Разширението AdBlock е предназначено да блокира нежелана реклама на сайтове. Опциите за тази добавка съществуват за други популярни браузъри. По-точно филтриране на рекламното съдържание се извършва в настройките за разширението. По-конкретно, можете да позволите показването на ненатрапчива реклама.

Настройки на AdBlock за Safari

NeverBlock

Единственото разширение, което идва с инсталацията на Safari, е NeverBlock. Това означава, че не е необходимо да го инсталирате допълнително. Целта на тази добавка е да осигури достъп до доставчиците на блокирани сайтове, като използва огледалата им.

Разширението Safari за NeverBlock

Изграден с анализ

Добавянето BuiltWith Analysis е предназначено за получаване на информация за уеб сайта, на който се намира потребителят. По-специално можете да видите html-code, да разберете какви скриптове е написан на ресурса, да получите отворена статистическа информация и много повече. Това разширение ще заинтересува, на първо място, уеб администраторите. Вярно е, че интерфейсът е само на английски.

Вграден анализ за разширение за Safari

Потребителски CSS

Разширяването на потребителския CSS също се интересува преди всичко от уеб програмистите. Тя е предназначена да разглежда каскадни стилови листове на сайта на CSS и да прави промени в тях. Естествено, тези промени в дизайна на сайта ще бъдат видими само за потребителя на браузъра, тъй като реално редактиране на CSS на хостинг, без знанието на собственика на ресурса, е невъзможно. Въпреки това, с помощта на този инструмент, можете да персонализирате показването на всеки сайт по ваш вкус.

Потребителско разширение за CSS за Safari

LinkThing

Добавянето на LinkThing ви позволява да отваряте нови раздели, не само в края на цялата верига от раздели, зададени по подразбиране от разработчиците в Safari, но на други места. Например, можете да конфигурирате разширението, така че следващият раздел да се отваря директно непосредствено след този, който понастоящем е отворен в браузъра.

Разширение. За Safari

По-малко IMDb

С помощта на разширението Less IMDb можете да интегрирате браузъра Safari с най-голямата база данни, посветена на киното и телевизията - IMDb. Това допълнение значително ще улесни търсенето на филми и актьори.

По-малко IMDb за Safari

Това е само малка част от всички тези разширения, които могат да бъдат инсталирани в браузъра Safari. Ние изброихме само най-популярните и популярни. Трябва обаче да отбележим, че във връзка с прекратяването на поддръжката на този браузър от страна на Apple, разработчиците на трети страни също практически спряха да издават нови допълнения към програмата Safari, а дори и по-старите версии на някои разширения са все по-недостъпни.