Неправилното задействане или блокиране на необходимите програми и уеб страници е проблем за почти всички антивируси. Но, за щастие, благодарение на функцията за добавяне на изключения, това препятствие може да бъде заобиколено. Програмите и уеб адресите, изброени в отделен списък, няма да бъдат блокирани от антивируса. Нека да разберем как да добавите файл и уеб адрес към изключенията за антивирусни програми на Avast.

Изтегляне на софтуер Avast Free Antivirus

Добавяне на изключения към програмата

На първо място ще разберем как да добавим програма за изключения към Avast.

Отворете потребителския интерфейс на Avast antivirus и отворете настройките му.

Преминаване към настройките на антивирусната програма на Avast

В секцията "Общи" настройки превъртете съдържанието на прозореца с колелото на мишката до най-долу и отворете елемента "Изключения".

Отворете раздела за изключения за антивирусни програми Avast

За да добавите програмата към изключенията, в първия раздел "Път към файлове" трябва да присвоите програмната директория, която искаме да изключим от сканирането от антивируса. За да направите това, кликнете върху бутона "Преглед".

Въвеждане на пътя към елиминационното дърво в антивирусната програма Avast

Преди нас се отваря дървото на каталозите. Маркираме папката или папките, които искаме да добавим към изключенията, и кликнете върху бутона "OK".

Добавяне на папка с програма за изключения в Avast Antivirus

Ако искаме да добавим друга директория към изключванията, кликнете върху бутона "Добавяне" и повторете описаната по-горе процедура.

Добавяне на следната директория към изключванията на Avast

След като се добави папката, преди да напуснете антивирусните настройки, не забравяйте да запазите направените промени, като кликнете върху бутона "OK".

Запазването на направените промени в настройките на програмата Avast

Добавяне на изключения за сайта

За да добавите изключения към сайт, уеб страница или адрес към файл, намиращ се в интернет, отидете на следващия раздел "URLs". Регистрираме или вмъкваме копирания по-рано адрес в отворената линия.

Добавяне на уеб адрес към изключенията за антивирусни програми на Avast

По този начин добавихме цял сайт към изключенията. Можете също да добавяте отделни уеб страници.

Запазете промените в настройките на антивирусната програма Avast

Запазете същото като при добавяне към директорията с изключения, т.е. кликнете върху бутона "OK".

Запазете промените в настройките на антивирусната програма Avast

Разширени настройки

Горепосочената информация е всичко, което обикновеното лице трябва да знае, за да добави файлове и уеб адреси към списъка за изключване. Но за по-напредналите потребители е възможно да добавите изключения в разделите "CyberCapture" и "Enhanced mode".

Инструментът CyberCapture извършва интелигентно сканиране за вируси и поставя подозрителни процеси в пясъчната кутия. Естествено е, че понякога има фалшиви позитиви. Особено страдат от тези програмисти, работещи в средата на Visual Studio.

Добавете файла към изключението CyberCapture.

Добавяне на изключения към CyberCapture към Avast Antivirus

В отворения прозорец изберете файла, от който се нуждаем.

Добавяне на файл към изключенията CyberCapture в Avast

Не забравяйте да запазите резултатите от промените.

Запазване на резултатите от промените в антивирусния софтуер на Avast

Разрешеният разширен режим включва блокиране на всички процеси с най-малко съмнение за вируси. За да изключите блокирането на конкретен файл, можете да го добавите към изключенията по същия начин, както е направен за режима CyberCapture.

Добавяне на файл към изключения със силен режим в Avast Antivirus

Важно е да се разбере, че файловете, добавени към изключенията в режима CyberCapture и разширения режим, няма да бъдат сканирани от антивируса, само ако използвате тези методи за тестване. Ако искате да защитите файла от какъвто и да е вид сканиране, трябва да направите директория за местоположението му в раздела "Път на файловете".

Процедурата за добавяне на файлове и уеб адреси към изключенията в антивирусния софтуер на Avast, както виждате, е съвсем проста, но трябва да я подхождате с пълна отговорност, защото елемент, неправилно добавен към списъка с изключения, може да бъде източник на вирусна заплаха.