За да отпечатате документа, трябва да изпратите заявка до принтера. След това файлът става в опашката и чака устройството да започне работа с него. Но в този процес няма гаранция, че файлът няма да бъде объркан или ще бъде по-дълъг от очакваното. В този случай остава само да се спре спешно отпечатването.

Отменете отпечатването на принтера

Как да отменя печатането, ако принтерът вече е започнал? Оказва се, че има много начини. От най-простите, помагайки в няколко минути, до сравнително сложно време, за изпълнението на което може и да не е. Така или иначе, трябва да разгледате всяка от опциите, за да имате представа за всички налични опции.

Метод 1: Преглед на опашката чрез "Контролен панел"

Доста примитивен начин, актуален, ако в опашката има няколко документа, от които не е нужно да печатате.

 1. Първо отидете в менюто "Старт", в което намираме секцията "Устройства и принтери" . Правим едно кликване.
 2. Устройства и принтери

 3. След това се появява списък с свързани и преди използвани принтери. Ако работата се извършва в офиса, е важно да знаете точно кое устройство е изпратено до файла. Ако цялата процедура се изпълнява у дома, активният принтер със сигурност ще бъде маркиран като отметка като стандартна.
 4. Списък на принтерите

 5. Сега трябва да кликнете върху активния PCM принтер. В контекстното меню изберете "Преглед на опашката за печат" .
 6. Преглеждане на опашката за печат

 7. Непосредствено след това се отваря специален прозорец, където се показва списък с файлове за печат от принтера. Отново, за офис служител ще бъде много удобно бързо да намери документ, ако той знае името на компютъра си. В къщи ще трябва да прегледате списъка и да навигирате по име.
 8. За да сте сигурни, че избраният файл не е отпечатан, кликнете с десния бутон върху него и кликнете върху "Отказ" . Съществува и възможност за спиране, но това е валидно само в случаите, когато принтерът например засече хартия и не спря самостоятелно.
 9. Отменете отпечатването на принтер

 10. Веднага заслужава да се отбележи, че ако искате да спрете всички печат, а не само един файл, то в прозореца със списъка на файловете трябва да кликнете върху "Printer" ("Принтер") и след това върху "Clear the print queue" .

Спиране или отмяна на отпечатването

По този начин ние разгледахме един от най-лесните начини да спрете печатането на всеки принтер.

Метод 2: Рестартирайте процеса на системата

Въпреки сложното име, този метод на спиране на печата може да бъде отлична опция за човек, който трябва да го направи бързо. Вярно е, че те често го използват само в ситуации, при които първата възможност не може да помогне.

 1. Първо трябва да стартирате специален прозорец "Run" . Можете да направите това чрез менюто "Старт" , или можете да използвате горещите клавиши "Win + R" .
 2. В прозореца, който се показва, трябва да въведете командата, за да стартирате всички текущи услуги. Тя изглежда така: services.msc . След това натиснете Enter или кликнете върху "OK" .
 3. Изпълнете списък с услуги

 4. В пояснения прозорец ще има огромен брой различни услуги. Сред този списък се интересуваме само от "Print Manager" . Кликнете върху него с десния бутон на мишката и изберете "Рестартирай" .
 5. Рестартирайте диспечера за печат

  Не е необходимо да спирате процеса, защото тогава може да имате проблеми при отпечатването на документи.

 6. Тази опция може да спре печат само за секунди. Цялото съдържание обаче ще бъде изтрито от опашката, така че по-късно, след отстраняване на неизправности или редактиране на текстовия документ, ще трябва да рестартирате ръчно процедурата.

В резултат на това може да се отбележи, че въпросният метод достатъчно ефективно задоволява нуждите на потребителя да спре процеса на печат. Освен това не са необходими много действия и време.

Метод 3: Ръчно заличаване

Всички файлове, които се изпращат за печат, се прехвърлят в локалната памет на принтера. Разбира се, има и място, където можете да премахнете всички документи от опашката, включително тази, с която устройството работи.

 1. Преместваме пътя C:WindowsSystem32Spool .
 2. В тази директория се интересуваме от папката "Принтери" . Той съдържа информация за отпечатаните документи.
 3. папка за печат

 4. За да спрете отпечатването, просто изтрийте цялото съдържание на тази папка по всяко удобно за вас начин.

Важно е да се има предвид само, че всички останали файлове се премахват безвъзвратно от опашката. Необходимо е да се мисли за това, ако работата се извършва в голям офис.

В крайна сметка разглобявахме 3 начина за бързо и безпроблемно спиране на печатането на всеки принтер. Препоръчително е да започнете с първия, защото, ако го използвате, дори начинаещият не рискува да прави грешни действия, което ще доведе до последствия.