Почти всеки модерен браузър има вградена търсачка по подразбиране. За съжаление, не винаги изборът на програмисти на браузъра е към предпочитанията на отделните потребители. В този случай въпросът за промяна на системата за търсене става спешен. Нека да разберем как да променим търсачката в Opera.

Променете търсещата машина

За да промените търсещата машина, първо отворете главното меню на Opera и в списъка, който сте избрали, изберете елемента "Settings". Можете също да напишете Alt + P на клавиатурата.

Отворете настройките на браузъра на Opera

След като сте в настройките, отидете в секцията "Браузър".

Отидете в секцията "Браузър" в Opera

Търсим блока за настройки "Търсене".

Настройки блок Търсене в Opera

Кликваме върху прозореца с името, инсталирано в момента в браузъра на основната търсачка, и изберете която и да е търсачка според вашия вкус.

Изберете търсачка в Opera

Добавяне на търсене

Ами ако съществуващият списък не съдържа търсачката, която бихте искали да видите в браузъра? В този случай е възможно да добавите търсещата машина сами.

Отиваме в сайта на търсачката, която ще добавим. Щракнете с десния бутон върху прозореца за заявката за търсене. В резултатното контекстно меню изберете елемента "Създаване на търсачка".

Отидете на търсачката в Opera

В отворената форма името и ключовата дума на търсачката вече ще бъдат въведени, но потребителят, ако желае, може да ги променя на по-удобни за него стойности. След това кликнете върху бутона "Създаване".

Създаване на търсачка в Opera

Търсещата машина ще бъде добавена, както можете да видите, като се върнете в блока за настройки "Търсене" и кликнете върху бутона "Управление на търсещите машини".

Отидете на управлението на търсачките в Opera

Както можете да видите, въведената от нас търсеща машина се появи в списъка с други търсачки.

Добавена търсачка в Opera

Сега, като въведете заявката за търсене в адресната лента на браузъра, можете да изберете търсещата машина, която създадохме.

Създаване на заявка в търсачката в Opera

Както можете да видите, няма да е трудно някой да промени основната търсачка в браузъра Opera. Има дори възможност да се добави към списъка с наличните търсачки на уеб браузъра всяка друга търсачка по избор на потребителя.