Aliexpress е платформа с огромен брой магазини, продаващи голямо разнообразие от стоки. Всъщност това е онлайн пазар, където в идеалния случай купувачът трябва да избере предмета на интерес не само въз основа на неговата цена и характеристики, но и въз основа на нивото на магазина. Това касае не толкова рейтинга, колкото картината като цяло. За да може процесът на покупка да върви гладко и шансът за получаване на нискокачествен продукт да стане минимален, е важно да се подходи отговорно към избора на продавача.

Проверка на продавача в AliExpress

Има няколко критерия за оценка на качеството на даден магазин и повечето от тях се предоставят от самия AliExpress, който действа като посредник при сключване на сделка между продавача и купувача. Просто трябва да помните за всички тях и да можете да управлявате компетентно събраните факти. Ще ви кажем кои методи за проверка се считат за надеждни и кои трябва да се избягват.

Като пример ще вземем произволни магазини, които са най-подходящи за демонстриране на тяхното качество и надеждност.

Бихме искали предварително да отбележим следното. Ако решите да направите покупка от неизвестен продавач, който в резултат на проверки ще ви се стори още по-съмнителен, претеглете плюсовете и минусите:

 • Цената на продукта. Нещото не е толкова скъпо и ще бъдете готови да приемете факта, че няма да бъде това, което сте очаквали.
 • Липса на аналози. Магазинът произвежда уникален продукт, който не може да бъде намерен дори от дилърите.
 • Дата на доставка. От време на време всякакви дрънкулки могат да отидат много бавно до купувача или просто да се изгубят по време на доставката. Ако тяхното отсъствие в определеното време не промени живота ви към по-лошо, направете поръчка.
 • Този продукт не е забранен. Не забравяйте да проверите дали покупката на някакъв необичаен продукт ще доведе до наказание за влизане във вашата страна.

В обобщение, важни, скъпи и спешни артикули трябва да се поръчват от реномирани магазини. Различни евтини вещички от интерес и на атрактивна цена могат да бъдат закупени от нови, непознати магазини.

Метод 1: Самоанализ на магазина

Няма нищо по-добро от самопроверка за надеждност. За целта сайтът има достатъчен брой функции и всички магазини имат един и същ шаблон, съответно нещо, което разваля репутацията, не може да бъде скрито.

Стъпка 1: Преглед на обща информация

Човек не може да не се съгласи, че много купувачи трябва само да знаят, че избраният магазин не е еднодневно събитие и има високо място в рейтинга на другите продавачи. Основната информация на страницата на всеки продукт ще им помогне да се уверят в това.

Популярните и надеждни марки не се колебаят да пишат за своите плюсове в банери. Например този магазин, който продава оборудване на Xiaomi, декларира, че е официален дистрибутор, във връзка с което продава 100% оригинал и предоставя 1 година гаранционно обслужване.

Описание на предимствата на избрания магазин на уебсайта на AliExpress

По-горе виждате името на магазина, марката "Надеждна марка", броят на положителните отзиви и абонатите. За подробна информация щракнете върху стрелката вдясно от името. Ще ви разкажем за надеждни марки по-долу, докато се спираме на нещо друго.

Начин да видите цялостната репутация на магазин в AliExpress

Най-важната информация тук е датата на отваряне и подробната оценка на продавача. По принцип е достатъчно да изберете продавач с рейтинг от 99% и по-висок, в краен случай с 98%, където стотният дял е висок, например 98,8%. Всичко по-долу, често (не винаги) намеква, че продавачът има някакъв вид проблеми и има значително ниво на оплаквания. Особено, ако е и голям: за да получите значителен процент отрицателни отзиви, като изпратите много стоки, можете само да се занимавате с търговия с фалшификати или да бъдете нечестни по друг начин. Това ще се опитаме да разберем през следващата стъпка.

Оценки и дата на отваряне на магазина на AliExpress

Датата на откриване на магазин не винаги играе важна роля. Разбира се, по подразбиране има повече доверие в онези, които са на този пазар от няколко години, но винаги има изключения. Така че продавачите могат да започнат да продават фалшификати само с течение на времето, а новите магазини, в опит да спечелят лоялност на аудиторията, напротив, често продават качествени стоки и предоставят високо обслужване: организират бърза доставка, помагат за решаване на проблеми, помагат при избора на продукт и също така дават много добри отстъпки.

Етап 2: Подробна статистика

За мнозина предишната информация е достатъчна, но ние предлагаме да не се спираме на това, тъй като те не характеризират продавача много точно и не казват нищо за проблемите, които той има (или е имал преди).

 1. Отидете в раздела „Преглед“, чийто бутон е в черната лента с менюта. Той присъства при всеки продавач както на продуктовите страници, така и в магазина.
 2. Отидете на страницата с всички отзиви за магазини на уебсайта на AliExpress

 3. Тук виждаме разширени данни за това как магазинът се оценява от клиентите. Интересуваме се от блока История на обратната връзка, което показва колко и какви оценки е дал продавачът през 1, 3 и 6 месеца. Логиката тук е проста: най-удобно е да се погледне броят на ниските оценки и да се сравнят с броя на високите.
 4. Подробна статистика за магазините на уебсайта на AliExpress

 5. И така, 1018 ниски оценки на фона на 63 477 (статистика от горния пример) ясно показва, че този магазин е добър. Малък процент лоши оценки показва, че най-често в тези ситуации купувачите са недоволни от самия продукт, който не отговаря на очакванията им. Разбира се, сред тях има и такива, които не са получили поръчката или са я получили развалена, но това вероятно не е вина на продавача, а куриерските служби.
 6. Превъртете надолу, за да видите потребителски отзиви. За разлика от страницата с рецензии за конкретен продукт, тя показва рецензии за всички продукти, които магазинът всъщност продава. Въз основа на примера по-долу можем да видим, че клиентите са доволни от своите пакети и рейтингите се дават много често - на всеки няколко минути. Това означава, че тук има много поръчки.
 7. Всички отзиви за магазина на AliExpress

Правейки заключение относно този метод за проверка, е лесно да се разбере, че в повечето случаи това е достатъчно, за да се провери продавача. Разглежданият пример показва, че можете лесно да правите поръчки в анализирания магазин и да не се страхувате, че ще попаднете в лапите на измамник.

Метод 2: компетентен анализ на рецензиите

Този на пръв поглед банален съвет е невъзможно да не се разгледа по-подробно поради една проста причина. Не е необичайно потребителите да пренебрегват четенето на отзиви или да го правят погрешно. Някои просто виждат голям брой отзиви и са доволни, че тъй като има много такива, това означава, че продуктът се купува и определено е добър. Това не винаги е така.

Като пример взехме друг магазин и разгледахме подробна статистика по същия начин. Обърнете внимание на броя на отрицателните отзиви:

Процент отрицателни отзиви за магазин в AliExpress

Виждаме, че за 6 месеца магазинът е получил 972 лоши отзива от общо 13 300. Не забравяйте, че предишният магазин имаше почти същия брой лоши отзиви, но броят на похвалите беше почти 5 пъти повече! Разликата е очевидна: купувачът вероятно има нещо нередно с качеството на продукта или услугата. Ако погледнете линията „Положителна обратна връзка“, може да се види, че динамиката на одобрение на магазина от купувачите пада.

Сега преминаваме към страницата на някои популярни продукти, които този магазин продава. Слизаме в раздела с рецензии и задаваме сортирането по минималната оценка от 1 точка. Тук виждаме 2% от лошите отзиви, което изглежда малко, но всъщност проблемите, породени от тези 2% от хората, могат да надхвърлят 92% от оценките с най-висок резултат.

Сортиране на отзиви по отрицателни на AliExpress

Не четете само положителни отзиви за продукти! Много от тези рецензии нямат нищо общо с реалността. AliExpress е "известен" с факта, че много купувачи оценяват даден продукт, без да го изпробват, без да го разопаковат.Оценката се дава просто за факта, че стоката е пристигнала току-що, за бърза доставка, за липса на видими повреди / дефекти или като цяло за това, че продавачът е отговорил на въпрос в лично съобщение. Отрицателните отзиви са написани въз основа на резултатите от използването на вещта. В същото време винаги има изключения: от време на време купувачите се оплакват от дълга доставка, което не е по вина на продавача, а по пощата, но изпращачът получава ниска оценка от човек, който не е разбрал ситуацията.

В отзивите виждаме: няколко души се оплакват, че стоките просто са изпратени в друга държава и не могат да бъдат получени. Самият продавач не помогна за решаването на проблема, той напълно игнорира някого.

Отрицателни отзиви на страницата с фалшив продукт на AliExpress

Въз основа на всичко това обобщете сами: готови ли сте да поемете риска и да отидете да купите стоки от този магазин, знаейки, че можете да влезете в онзи малък процент от недоволните хора? Ако продуктът е евтин и проблемът с него не удря портфейла ви, купете го. Но не забравяйте, че почти винаги точно същия продукт е лесно да се намери от друг продавач. За да направите това, услугата има търсене на снимки, ако не можете сами да намерите конкретно нещо.

Отделно искаме да споменем търсенето на магазин за дрехи. Тук е най-добре да обърнете внимание на описанието на всякакви рецензии, защото често купувачите разказват някои полезни неща: прикачват снимки от различни ъгли, посочват собствените си размери, как се държат дрехите след пране или за какъв вид време са предназначени. Анализирайте тези данни, за да съставите пълно описание на артикула и решете дали имате нужда от него.

Пример за търсене на отзиви за продукти на AliExpress

Метод 3: избор на надеждна марка

Наистина качествените магазини, на които можете да се доверите, принадлежат към категорията "Най-добрите марки"... Вече сте виждали съответния знак при анализирането на примера в Метод 1... Ако на продуктовата страница на такъв магазин се спуснете малко по-надолу, до блока с обща информация, вляво ще има раздел с функции и информация, които дублират посочените в самия връх (рейтинг, възможност за абонамент). В този случай надписът "Най-добрите марки" е кликване. Кликнете върху него.

Значка за надеждност на марката на AliExpress

На следващата страница ще видите описание на това какви са надеждните магазини според Aliexpress. Представители на тази категория също ще бъдат изброени там, където всяка плочка е линк към магазина. След като сте избрали един от предложените, можете да се абонирате за него и в бъдеще винаги да поръчвате от там, без да се страхувате от проблеми. И дори ако нещо се обърка, продавачът винаги ще се опита да разреши конфликта по положителен начин: такива магазини ценят репутацията си много, така че ще положат всички усилия, за да оправдаят този статус.

Списък с доверени марки на AliExpress

Неефективен метод за проверка на продавача

В интернет има много услуги и разширения на браузъра, които ви предлагат да вмъкнете линк към продукт или магазин, за да определите дали може да се направи поръчка. Не препоръчваме да използвате такива сайтове поради две причини:

 • Информацията, която те предоставят, е свободно достъпна. Това означава, че можете да го получите сами, като използвате Метод 1 нашата статия. Някои от тези сайтове просто показват същата информация от раздела „Преглед“, в същата форма, само с преведени имена на артикули. Ефективността на такива проверки е 0%.
 • Те могат да препоръчат сайт за покупка, ако продава фалшификати. Ще бъде възможно да се установи, че магазинът е измамен само въз основа на отзиви от реални клиенти. Въпросните сайтове просто разглеждат колко отдавна е създаден магазинът и колко често се изпращат поръчки. В същото време 97% от положителните отзиви за тях са норма, докато в действителност продавачът очевидно не търгува с нещо много добро.

Ето пример в подробности: намерихме магазин за продажба на фалшива RAM за компютър. Това се доказва от изчерпателните рецензии на страницата на продукта:

Пример за магазин за продажба на фалшификати на уебсайта на AliExpress

Ще използваме един от тези сайтове, които предоставят информация за продавача. Виждаме, че магазинът формално е добър: регистриран е отдавна, има отговори на въпроси на клиентите, бърза доставка и голям брой поръчки.Затова „можете спокойно да направите поръчка“.

Онлайн услуга, която уведомява за надеждността на продавача в AliExpress

Разглеждаме друг сайт - картината е същата. „Купувайте от него без колебание“, уверява ни сайтът и определя 100% ниво на доверие.

Един от сайтовете, който уведомява за надеждността на продавача на уебсайта AliExpress

Инсталираме помощното разширение, което дава кешбек при покупка с Ali, и виждаме: „Купувайте смело. Клиентите са доволни от този продукт. "

Разширение за браузър, което ви уведомява за надеждността на продавача в AliExpress

Слизаме малко по-надолу, четем рецензиите и разбираме, че това не е така.

Допълнителен пример за магазин за фалшификати в AliExpress

Не са редки случаите, когато магазините започват търговските си дейности, като всъщност продават качествени стоки. Помага им да спечелят отзиви, популярност и публика. Но впоследствие, в опит да спечелят пари от онези купувачи, които им се довериха, те започват да изпращат фалшиви продукти, като ги копират много добре или, обратно, много лошо. Затова не забравяйте да прочетете отзиви не за един продукт от магазина, а поне още 3-4, особено когато искате да направите покупка за голяма сума пари.

В заключение бих искал да кажа, че редовните купувачи на AliExpress няма да е излишно да се присъединят към групи в социалните мрежи, посветени на тази услуга, или по-скоро на недобросъвестни продавачи. Въведете в полето за търсене на сайта „Черния списък на AliExpress“ и изберете общността, която ви подхожда. Докато редовно преглеждате емисията, ще започнете да разпознавате по-добре некачествените магазини. Също така винаги можете да се свържете със самия продавач за помощ, като му напишете лично съобщение. Като правило адекватни от тях компетентно ще Ви посъветват и ще Ви информират за момента на изпращане на поръчката. И не забравяйте да погледнете цената на стоките в кошницата: измамниците могат да я увеличат, надявайки се на невниманието на купувача по време на плащане.