Както всяка друга операционна система, Windows 10 в крайна сметка се забавя и потребителят все повече започва да забелязва грешки в работата. В този случай е необходимо да проверите системата за целостта и наличието на грешки, които могат сериозно да повлияят на операцията.

Проверяваме Windows 10 за грешки

Разбира се, има много програми, които можете да използвате, за да проверите системата и да я оптимизирате само с няколко кликвания. Това е доста удобно, но не пренебрегвайте вградените инструменти на самата операционна система, защото само те гарантират, че Windows 10 няма да причини още повече щети в процеса на корекция на грешки и оптимизация на системата.

Метод 1: Glaru Utilities

Glaru Utilities Софтуерният пакет включва модули за висококачествена оптимизация и възстановяване на повредени системни файлове. Удобният интерфейс на руски език прави тази програма незаменим помощник на потребителя. Струва си да се отбележи, че Glaru Utilities е платено решение, но всеки може да опита пробна версия на продукта.

 1. Изтеглете инструмента от официалния сайт и го стартирайте.
 2. Отидете в раздела "Модули" и изберете по-кратък режим на преглед (както е показано на снимката).
 3. Кликнете върху Възстановяване на системните файлове .
 4. Проверка на Windows 10 за грешки, използващи Glory Utility

 5. Също така в раздела "Модули" можете допълнително да почиствате и възстановявате регистъра, който също е много важен за правилната работа на системата.
 6. Но заслужава да се отбележи, че комплектът от описани програми, подобно на други подобни продукти, използва стандартната операционна система Windows 10, описана по-долу. Като се започне от това, можем да заключим - защо плащате за закупуването на софтуер, ако вече има готови безплатни инструменти.

Метод 2: Система за проверка на файлове (SFC)

"SFC" или System File Checker е помощна програма, разработена от Microsoft за откриване на повредени системни файлове и възстановяване след това. Това е надежден и доказан начин за работа на операционната система. Помислете как работи този инструмент.

 1. Кликнете с десния бутон върху менюто "Старт" и започнете с администраторските разрешения cmd .
 2. Отворете командния ред от името на администратор в Windows 10

 3. Въведете sfc /scannow и натиснете Enter .
 4. Проверка на интегритета на системата със SFC.exe в Windsor 10

 5. Изчакайте, докато диагностичният процес приключи. По време на работата програмата разяснява откритите грешки и начини за решаване на проблем чрез "Центъра за уведомяване" . Също така подробен отчет за идентифицираните проблеми може да бъде намерен в CBS.log файла.

Метод 3: Система за проверка на файлове (DISM)

За разлика от предишния инструмент, помощната програма "DISM" или Управление на разгръщането и обработката на изображения ви позволява да откривате и решавате най-сложните проблеми, които SFC не може да премахне. Тази програма изтрива, инсталира, списва и конфигурира пакети и компоненти на операционната система, като възобновява оперативната си работа. С други думи, това е по-сложен софтуерен пакет, чието използване се осъществява в случаите, когато инструментът SFC не е открил никакви проблеми с целостта на файловете, а потребителят е сигурен в обратното. Процедурата за работа с "DISM" е както следва.

 1. Също така, както при предишния случай, трябва да изпълните cmd .
 2. Въведете низ:
  DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
  където параметърът "Онлайн" означава целта на сканирането за операционната система "Cleanup-Image / RestoreHealth" - за да проверите системата и да поправите щетите.
 3. Проверка на Windows 10 и грешки с DISM

  Ако потребителят не създаде файл за регистрационни файлове за грешки, по подразбиране се записват грешки в dism.log.

  Струва си да се отбележи, че процесът отнема известно време, така че не затваряйте прозореца, ако видите, че в "Command line" дълго време всичко е на едно място.

Проверка на Windows 10 за грешки и по-нататъшно възстановяване на файлове, без значение колко трудно изглеждаше на пръв поглед - една тривиална задача, която всеки потребител може да реши. Ето защо редовно проверявайте системата си и ще ви издържи дълго време.