За да се охлади процесорът изисква охладител, чиито параметри зависят от това как той ще бъде с високо качество и дали процесорът ще прегрее. За правилния избор трябва да знаете размера и характеристиките на гнездото, процесора и дънната платка. В противен случай охладителната система може да не функционира и / или да повреди дънната платка.

Какво да търсите първо

Ако изграждате компютър от нулата, трябва да помислите за това, което е най-добре - да купите отделен охладител или процесорен бокс, т.е. процесор с вградена охладителна система. Купуването на процесор с вграден охладител е по-изгодно, защото Охладителната система вече е напълно съвместима с този модел и е по-евтино от закупуването на процесор и радиатор отделно.

Но този дизайн създава прекалено много шум, а при overclocking на процесора системата не може да се справи с товара. И подмяната на охладителя с отделна кутия ще бъде или невъзможно, или ще трябва да вземете компютъра за специална услуга, защото в този случай не се препоръчва промяна в дома. Ето защо, ако изграждате игрален компютър и / или планирате да овърклокнете процесора, трябва да закупите отделно един процесор и една охладителна система.

Кутия охладител

При избора на охладител трябва да обърнете внимание на два параметъра на процесора и дънната платка - гнездо и разсейване на топлина (TDP). Едно гнездо е специален съединител на дънната платка, където се монтират процесора и охладителя. Когато избирате охладителна система, трябва да разгледате кой цокъл е най-подходящ (обикновено производителите пишат сами препоръчаните контакти). TDP на процесора е индикатор, разпределен от процесорите на топлината на процесора, който се измерва във ватове. Този индикатор, като правило, се обозначава от производителя на процесора, а производителите на охладители пишат за какъв товар е предназначен този или онзи модел.

Основни характеристики

Преди всичко обърнете внимание на списъка с контакти, с които този модел е съвместим. Производителите винаги определят списък с подходящи гнезда, защото това е най-важната точка при избора на охладителна система. Ако се опитате да инсталирате радиатор на гнездо, което не е специфицирано от производителя в спецификациите, можете да счупите охладителя и / или самия гнездо.

Максималното опериране на топлината е един от основните параметри при избора на охладител за вече закупения процесор. Вярно е, че TDP не винаги е показан в характеристиките на охладителя. Незначителни разлики между работната охладителна система TDP и CPU са приемливи (например CPU TDP 88W и радиатора 85W). Но при големи различия процесорът значително ще прегрее и може да стане неизползваем. Въпреки това, ако TDP на радиатора е много по-голям от TDP на процесора, то това е дори добро, защото капацитетът на охладителя ще е достатъчен с излишъци за извършване на работата им.

Ако производителят не е посочил TDP охладител, то може да бъде намерен чрез "ощипване" на заявката в мрежата, но това правило се отнася само за популярни модели.

Дизайн функции

Дизайнът на охладителите варира значително в зависимост от вида на радиатора и от присъствието / отсъствието на специални топлинни тръби. Съществуват и разлики в материала, от който се произвеждат вентилаторите и радиатора. Основно основният материал е пластмаса, но има и модели с алуминиеви и метални остриета.

Най-бюджетният вариант е охладителната система с алуминиев радиатор, без медни топлинни тръби. Тези модели се различават в малки размери и ниска цена, но не са подходящи за повече или по-малко продуктивни процесори или за преработватели, които са планирани да бъдат разпръснати в бъдеще. Често идва с процесор. Забележително различни форми на радиатори - за процесори от AMD радиатори са квадратни, а за Intel кръг.

Алуминиев радиатор

Охладители с радиатори от сглобяеми плочи са почти остарели, но все още се продават. Техният дизайн е радиатор с комбинация от алуминиеви и медни плочи. Те са много по-евтини от своите партньори с топлинни тръби, докато качеството на охлаждане не е много по-ниско. Но поради факта, че тези модели са остарели, е много трудно да се избере подходящ за тях гнездо. По принцип тези радиатори вече нямат съществени разлики от напълно алуминиевите аналози.

Хоризонталният метален радиатор с медни тръби за отвеждане на топлина е един от видовете евтина, но модерна и ефективна охладителна система. Основният недостатък на дизайна, при който са осигурени медни тръби, са големи размери, които не позволяват да се инсталира такъв дизайн в малка системна единица и / или върху евтина дънна платка, защото тя може да се счупи под тежестта й. Също така, цялата топлина се отклонява през тръбите към картата на майката, която в случай, че системният блок има лоша вентилация, намалява ефективността на тръбите.

Охладител с тръби

Има по-скъпи разновидности на радиатори с медни тръби, които са монтирани във вертикално положение, а не хоризонтални, което им позволява да бъдат монтирани в малка системна единица. Освен това топлината от тръбите се издига, а не към дънната платка. Охладителите с медни тръби за топлинна потапяне са чудесни за мощни и скъпи процесори, но имат по-високи изисквания към гнездата поради размера им.

Вертикален охладител с тръби

Ефективността на охладителите с медни тръби зависи от броя на охладителите. За процесори от средния сегмент, чийто TDP е 80-100 W, моделите, които перфектно се побират от 3-4 медни тръби, са идеални. За по-мощни процесори за 110-180 вата, вече са необходими модели с 6 тръби. В характеристиките на радиатора рядко се записва броят на тръбите, но те лесно могат да бъдат определени от снимката.

Важно е да обърнете внимание на основата на охладителя. Моделите с проходна основа са по-евтини от всички, но в съединителите на радиатора прахът е много бързо запушен, което е трудно за почистване. Също така има евтини модели със солидна основа, които са по-предпочитани, да ги оставят и да струват малко повече. Още по-добре е да изберете охладител, където освен солидна основа има специална медна вложка, това значително увеличава ефективността на евтините радиатори.

Медна основа

Скъпият сегмент вече използва радиатори с медна основа или директен контакт с повърхността на процесора. Ефективността на двете е напълно еднаква, но вторият вариант е по-малко цялостен и по-скъп.
Също така, когато избирате радиатор, винаги обърнете внимание на теглото и размерите на конструкцията. Например, охладител от типа кула с медни тръби, които се издигат нагоре, има височина 160 мм, което прави проблемите му да се поставят в малка системна единица и / или върху малка дънна платка. Нормалното тегло на охладителя трябва да бъде около 400-500 грама за средни производители и 500-1000 грама за игрални и професионални машини.

Вертикален охладител

Функции на феновете

На първо място, струва си да се обърне внимание на размерите на вентилатора, защото нивото на шума, лекотата на подмяна и качеството на работа зависят от тях. Има три категории стандартни размери:

 • 80 × 80 мм. Тези модели са много евтини и лесни за подмяна. Без проблеми, дори в малки случаи. Обикновено те са пакетирани с най-евтините охладители. Те правят много шум и не могат да се справят с охлаждането на мощни процесори;
 • 92 × 92 мм вече е стандартен размер на вентилатора за средния охладител. Те също така са лесно инсталирани, произвеждат по-малко шум и са в състояние да се справят с охлаждането на процесори с средна цена, но са по-скъпи;
 • 120 х 120 мм - фенове с такъв размер могат да се намерят в професионални или игрални автомати. Те осигуряват висококачествено охлаждане, не произвеждат твърде много шум, лесно се намират заместители в случай на повреда. Но в същото време цената на един охладител, който е оборудван с такъв вентилатор, е много по-висок. Ако вентилатор с такива размери се купува отделно, може да има известни трудности при монтирането му на радиатора.

Все пак може да има фенове 140 × 140 mm и по-големи, но това е за игрални машини TOPovyh, на чийто процесор е поставен много висок товар. Такива фенове са трудни за намиране на пазара и цената им няма да бъде демократична.

Обърнете специално внимание на типовете лагери. нивото на шума зависи от тях. Има само три:

 • Втулката за ръкава е най-евтиният и не е най-надеждният модел. Охладителят, който има такова влияние в дизайна, създава все още твърде много шум;
 • Сферичен лагер - по-надежден сачмен лагер, струва повече, но също така не се различава ниското ниво на шум;
 • Hydro Bearing е комбинация от надеждност и качество. Има хидродинамичен дизайн, практически не създава шум, но е скъп.

Ако не се нуждаете от шумен охладител, допълнително обръщайте внимание на броя обороти в минута. 2000-4000 об / мин правят шума на охлаждащата система отлично отличим. За да не се чува работата на компютъра, препоръчително е да обърнете внимание на моделите със скорост от около 800-1500 в минута. Но в същото време, имайте предвид, че ако вентилаторът има малък размер, скоростта на въртене трябва да варира между 3000-4000 на минута, така че охладителят да може да се справи със задачата си. Колкото по-голям е вентилаторът, толкова по-малко трябва да се правят обороти на минута за нормално охлаждане на процесора.

Също така си струва да се обърне внимание на броя на феновете в дизайна. В бюджетните версии се използва само един фен, а в по-скъпите може да има два или дори три. В този случай скоростта на въртене и производството на шум може да са много ниски, но няма да има проблеми при качеството на охлаждането на процесора.

Охладител с двама фенове

Някои охладители могат автоматично да регулират скоростта на вентилатора, въз основа на текущото натоварване на процесорите. Ако изберете такава охладителна система, разберете дали вашата дънна платка поддържа ротационен контрол чрез специален контролер. Обърнете внимание на наличието на DC и PWM конектори в дънната платка. Необходимият конектор зависи от вида на връзката - 3-пинов или 4-пинов. Производителите на охладители показват характеристиките на съединителя, чрез който ще се осъществи връзката с дънната платка.

В характеристиките на охладителите пишете и елемента "Airflow", който се измерва в CFM (кубични фута на минута). Колкото е по-висок този параметър, толкова по-ефективно охладителят се справя със задачата си, но колкото по-високо е нивото на шума. Всъщност този показател е почти същият като броя на завоите.

Монтаж към дънната платка

Малките или средните охладители се закрепват основно със специални ключалки или малки винтове, което предотвратява редица проблеми. В допълнение, подробна инструкция е приложена, където е написана, как да се фиксират и какви винтове да се използват за тази цел.

Охладител с ключалки

Ще бъде по-трудно да се справят с модели, които изискват по-силна привързаност, защото в този случай дънната платка и компютърната кутия трябва да имат необходимите размери за инсталиране на специален подложка или рамка на гърба на дънната платка. В последния случай трябва да има не само достатъчно свободно пространство в кутията на компютъра, но и специална прореза или прозорец, който позволява безпроблемно инсталиране на голям охладител.

Охладител с подсилен монтаж

В случай на голяма охладителна система, с помощта на това и как ще я инсталирате, зависи от гнездото. В повечето случаи това са специални болтове.

Преди да инсталирате охладителя, процесорът трябва предварително да се маза с термична мазнина. Ако вече има слой паста, след това го извадете с памучен тампон или диск, напоен с алкохол, и нанесете нов слой термична паста. Някои производители на охладители поставят топлинната паста в комплекта с охладителя. Ако има такава паста, след това я приложи, ако не, тогава я купувайте сами. Не е нужно да запазвате в този момент, по-добре купете епруветка с качествена термо паста, където ще има специална четка за приложение. Скъпата термична мазнина продължава по-дълго и осигурява по-добро охлаждане на процесора.

Нанасяне на топлинна паста върху процесора за отстраняване на топлина

Урокът: Слагаме топлинна паста върху процесора

Списък на популярни продуценти

Най-популярни на руския и международните пазари са следните компании:

 • Noctua е австрийска компания, която произвежда въздушни системи за охлаждане на компютърни компоненти, от масивни сървърни компютри до малки персонални устройства. Продуктите на този производител се характеризират с висока ефективност и ниско ниво на шум, но те са скъпи. Компанията дава гаранция от 72 месеца за всички свои продукти;
 • Noctua

 • Scythe е японски аналог на Noctua. Единствената разлика от австрийския конкурент е леко по-ниските цени на продуктите и липсата на гаранция от 72 месеца. Средният срок на гаранцията варира в рамките на 12-36 месеца;
 • коса

 • Thermalright е тайвански производител на охладителни системи. Също така се специализира главно в сегмента с висока цена. Въпреки това, продуктите на този производител са по-популярни в Русия и ОНД, защото цената е по-ниска, а качеството не е по-лошо от предишните двама производители;
 • Thermalright

 • Cooler Master и Thermaltake са двама тайвански производители, специализирани в производството на различни компютърни компоненти. По принцип това са охладителни системи и захранващи устройства. Продуктите от тези компании се отличават с благоприятно съотношение цена / качество. Повечето от произвежданите компоненти са със средна цена;
 • Охладител магистър

 • Zalman - корейски производител на охладителни системи, който разчита на спокойствието на своите продукти, поради което ефективността на охлаждане страда малко. Продуктите на компанията са идеални за охлаждане на процесори със средна мощност;
 • Zalman

 • DeepCool - китайски производител на евтини компютърни компоненти, като например - кутии, захранвания, охладители, малки аксесоари. Поради лекотата могат да страдат от качество. Компанията произвежда охладител за мощни и слаби процесори на ниски цени;
 • GlacialTech - произвежда едни от най-евтините охладители, но техните продукти са с лошо качество и са подходящи само за процесори с малка мощност.
 • GlaciaTech

Също така, когато купувате охладител, не забравяйте да изясните наличието на гаранцията. Минималният срок на гаранцията трябва да бъде най-малко 12 месеца от датата на покупката. Познавайки всички характеристики на характеристиките на охладителите за компютър, няма да е трудно да направите правилния избор.