Термичната паста защитава ядрото на процесора, а понякога и графичната карта от прегряване. Цената на висококачествена паста е ниска и промяната не трябва да се извършва толкова често (зависи от индивидуалните параметри). Процесът на кандидатстване не е много сложен.

Също така, не винаги е необходимо да се подменя топлинната паста. Някои машини имат отлична охладителна система и / или не много мощни процесори, които дори ако съществуващият слой е напълно безполезен, избягват значително повишаване на температурата.

Обща информация

Ако забележите, че корпусът на компютъра е прегрял (охладителната система е по-шумна от обикновено, случаят е станал по-горещ, производителността е паднала), т.е. трябва да помислите за промяна на термичната паста.

За тези, които сами събират компютъра, прилагането на термична паста върху процесора е задължително. Работата е, че на първо място процесорът "от контра" може да се нагрява повече от обичайното.

Ако обаче сте закупили компютър или лаптоп, който все още е в гаранция, е по-добре да се въздържите от самозаменяването на термична паста по две причини:

 • Устройството все още е в гаранция и всяко независимо "влизане" на потребителя в "интериора" на устройството вероятно ще доведе до загуба на гаранция. В крайни случаи се свържете със сервизния център с всички оплаквания относно работата на машината. Експертите ще разберат какъв е проблемът и ще го поправят в гаранционното задължение.
 • Ако устройството все още е в гаранция, най-вероятно сте го купили преди повече от година. През това време, термопаста рядко има време да изсъхне и да стане неизползваем. Моля, обърнете внимание, че честите промени в термичната паста, както и монтажа и демонтажа на компютъра (особено на лаптопа) също имат отрицателно въздействие върху неговия експлоатационен живот (в дългосрочен план).

В идеалния случай термо пастата трябва да се прилага веднъж на 1-1,5 години. Ето някои съвети за избор на подходящ изолатор:

 • Желателно е незабавно да се изключат най-евтините опции (като KPT-8 и подобни), защото тяхната ефективност оставя много да се желае и да се премахне слоят от евтина термична паста, за да се замени с по-добър аналог, е трудно.
 • Типове термична мазнина

 • Обърнете внимание на тези опции, които съдържат съединения на частици от злато, сребро, мед, цинк, керамика. Струва си, че един пакет от такъв материал е скъп, но е оправдан, т. осигурява отлична топлопроводимост и увеличава площта на контакт с охладителната система (отлична за мощни и / или овърклок процесори).
 • Ако нямате проблеми с прекомерно прегряване, изберете паста от средния ценови сегмент. Този материал съдържа силикон и / или цинков оксид.

Какво е изпълнено с неизпълнение на термична паста на процесора (особено за компютрите с лошо охлаждане и / или мощен процесор):

 • Намалете скоростта на работа - от малки забавяния до сериозни бъгове.
 • Рискът, че червеният горещ процесор ще повреди дънната платка. В този случай може дори да се наложи да смените напълно компютъра / лаптопа.

Етап 1: подготвителна работа

Произведени на няколко стъпки:

 1. Първо, трябва напълно да изключите устройството от захранването и след това да извадите батерията от лаптопите.
 2. Коригирайте случая. На този етап няма нищо сложно, но процесът на анализиране за всеки модел е индивидуален.
 3. Разглобен компютър

 4. Сега е необходимо да почистите "вътрешността" от прах и мръсотия. Използвайте за това не твърда четка и сух парцал (салфетки). Ако използвате прахосмукачка, но само при най-ниската мощност (която също не се препоръчва).
 5. Почистване на компютъра от прах

 6. Почистване на процесора на остатъците от старата термична паста. За да направите това, можете да използвате салфетки, памучни пъпки, училищни гуми. За подобряване на ефекта на салфетки и пръчици може да се потопи в алкохол. Никога не отстранявайте остатъците от пастата с ръце, нокти или други остри предмети.
 7. Процесор със стари термични паста

Етап 2: Прилагане

Следвайте тези стъпки, когато кандидатствате:

 1. Първо, приложете една малка капка паста в центъра на процесора.
 2. Сега я разпределете равномерно върху цялата повърхност на процесора със специална четка, която е включена. Ако няма четки, можете да използвате стара пластмасова карта, стара SIMK, четка от лак за нокти или да поставите гумена ръкавица върху ръката си и да размажете капка с пръста си.
 3. причиняване

 4. Ако една капка не е достатъчна, преместете отново и повторете предишната стъпка.
 5. Ако пастата е извън границите на процесора, внимателно я отстранявайте с памучни тампони или сухи салфетки. Желателно е да няма паста извън процесора, защото това може да влоши ефективността на компютъра.

Когато работата приключи, след 20-30 минути, съберете устройството в първоначалното му състояние. Препоръчва се също да проверите температурата на процесора.

Урокът: Как да знаем температурата на процесора

Нанасянето на топлинна паста върху процесора е лесно, просто трябва да спазвате точността и основните правила за безопасност, когато работите с компютърни компоненти. Висококачествената и правилно поставена паста може да продължи дълго време.