HDMI е технология за кабелно цифрово предаване на сигнал, която впоследствие се преобразува в изображения, видео и аудио. Днес е най-разпространената опция за предаване и се използва практически във всички компютърни технологии, където се предоставя видео изход - от смартфони до персонални компютри.

Всичко за HDMI

Пристанището има 19 контакта във всички варианти. Конекторът е разделен на няколко вида, от които трябва да купите необходимия кабел или адаптер за него. Предлагат се следните типове:

 • Най-често срещаните и "големи" са тип А и Б, които могат да бъдат намерени в монитори, компютри, лаптопи, игрови конзоли, телевизори. Б-тип е необходим за по-добро предаване;
 • C-тип е по-малка версия на предишния порт, който често се използва в нетбуците, таблетите, PDA;
 • Тип D - е много рядко, защото има най-малкия размер на всички пристанища. Използва се основно в малки таблетки и смартфони;
 • Видове HDMI съединители

 • Е-тип - пристанище с такава маркировка има специална защита срещу прах, влага, температурни промени, налягане и механично въздействие. Поради своята специфичност е инсталирана на бордовите компютри в автомобили и специално оборудване.

Видовете пристанища могат да бъдат разграничени помежду си по външен вид или чрез специална маркировка под формата на една латинска буква (няма на всички пристанища).

Информация за дължината на кабела

За обща консумация, HDMI кабелите се продават на дължина до 10 метра, но те могат да достигнат до 20 метра, което е достатъчно за средния потребител. Различни предприятия, центрове за данни, ИТ компании могат да закупят кабели за своите нужди на 20, 50, 80 и дори повече от 100 метра. За домашна употреба, не вземайте кабела "с марж", достатъчно е да бъдете опция за 5 или 7,5 м.

Кабелите за домашно ползване са направени предимно от специална мед, която без никакви проблеми води сигнала за къси разстояния. Съществува обаче зависимост от качеството на възпроизвеждането върху разнообразието от мед, от който е направен кабелът и неговата дебелина.

Например моделите от специално обработена мед, стандартна маркировка с дебелина около 24 AWG (площ на напречното сечение около 0,204 mm 2 ) могат да предават сигнал на разстояние не повече от 10 метра при резолюция 720 × 1080 пиксела с честота на обновяване на екрана 75 MHz , Подобен кабел, но използващ технологията "Висока скорост" с дебелина 28 AWG (площ в напречното сечение от 0,08 мм2) вече е в състояние да предава сигнала като 1080 × 2160 пиксела с честота 340 MHz.

Обърнете внимание на честотата на актуализиране на екрана на кабела (посочена в техническата документация или написана върху опаковката). За удобно гледане на видео и игри човешкото око липсва около 60-70 MHz. Следователно, преследването на числата и качеството на изходния сигнал е необходимо само в случаите, когато:

 • Вашият монитор и видеокартата поддържат 4K резолюция и искате да използвате възможностите им 100%;
 • Ако сте професионално ангажирани с редактиране на видео и / или 3D изобразяване.

Дължината зависи от скоростта и качеството на предаване на сигнала, така че най-добре е да купите кабел с къса дължина. Ако по някаква причина имате нужда от по-дълъг модел, по-добре е да обръщате внимание на опциите със следните маркировки:

 • CAT - ви позволява да предавате сигнал до 90 метра без забележимо изкривяване на качеството и честотата. Има някои модели, които в спецификациите казват, че максималната дължина на предаване на сигнала е повече от 90 метра. Ако сте изпълнили този модел някъде, е по-добре да откажете да купите, защото качеството на сигнала ще пострада малко. Тази маркировка има версии 5 и 6, които все още могат да имат някакъв азбучен индекс, които фактически не оказват влияние върху характеристиките;
 • Кабелът, направен чрез коаксиална технология, е конструкция с централен проводник и външен, които са разделени от изолационен слой. Проводниците са изработени от чиста мед. Максималната дължина на предаване за този кабел може да достигне 100 метра, без загуба на качество и честота на опресняване на видеоклипа;
 • Кабелът с влакна е най-скъпият и най-добър вариант за тези, които трябва да предават видео и аудио съдържание на дълги разстояния без загуба на качество. Намирането в магазините може да бъде трудно, защото не е в голямо търсене поради някои специфики. Той може да предава сигнал на разстояние повече от 100 метра.
 • HDMI кабел с оптичен кабел

HDMI версии

Благодарение на съвместните усилия на шест големи IT компании, през 2002 г. бе пусната версия на HDMI 1.0. Днес почти всички по-нататъшни подобрения и популяризиране на този конектор се осъществяват от американската компания Silicon Image. През 2013 г. е пусната последната версия 2.0, която не е съвместима с други версии, така че е по-добре да купите HDMI кабела на тази версия само ако сте сигурни, че портът на вашия компютър / телевизор / монитор / друго оборудване има и тази версия.

Препоръчителната версия за покупка е 1.4, която бе пусната през 2009 г., тъй като е съвместима с версии 1.3 и 1.3b, които излязоха през 2006 и 2007 г. и са най-разпространени. Версия 1.4 има някои модификации - 1.4a, 1.4b, които също са съвместими с 1.4 без модификации, 1.3, 1.3b версии.

Видове кабели версия 1.4

Тъй като това е препоръчителната версия за покупката, ще я разгледаме по-подробно. Има пет типа: Стандартен, Висока скорост, Стандартен с Ethernet, Висока скорост с Ethernet и Стандартен автомобил. Нека разгледаме всеки един от тях по-подробно.

Стандартен - подходящ за свързване на неизискващи устройства за домашна употреба. Поддържа разделителна способност 720p. Има следните характеристики:

 • 5 Gb / s - максимален праг на честотната лента;
 • 24 бита - максималната дълбочина на цвета;
 • 165 МР е максималната допустима честотна лента.

HDMI Стандарт

Стандарт с Ethernet - има идентични характеристики със стандартен аналогов, но има само една подкрепа за интернет връзка, която може да предава данни със скорост не повече от 100 Mbps в две посоки.

Висока скорост или висока скорост. Поддържа технологиите Deep Color, 3D и ARC. Последните трябва да бъдат разгледани по-подробно. Канал за връщане на звука - позволява да прехвърляте и звука в пълен обем заедно с видеоклипа. По-рано, за да се постигне отлично качество на звука, например на телевизор, свързан към лаптоп, е било необходимо да се използва допълнителна слушалка. Максималната работна разделителна способност е 4096 × 2160 (4K). Предлагат се следните спецификации:

 • 5 Gb / s - максимален праг на честотната лента;
 • 24 бита - максималната дълбочина на цвета;
 • 165 МР е максималната допустима честотна лента.

Високоскоростен кабел

Има високоскоростна версия с поддръжка на Интернет. Скоростта на предаване на данни в интернет също е 100 Mbps.
Стандартен автомобил - използва се в автомобили и може да се свързва само с HDMI тип "Е". Спецификациите за този сорт са подобни на стандартната версия. Единственото изключение е повишената защита и вградената ARC система, която не е в стандартния проводник.

Общи препоръки за подбора

Работата на кабела е повлияна не само от неговите характеристики, материал на производство, но и от качеството на сглобяването, което не е написано никъде и трудно може да се определи на пръв поглед. Използвайте тези съвети, за да спестите малко и изберете най-добрата опция. Списък на препоръките:

 • Има често срещано погрешно схващане, че кабелите със златисти контакти по-добре сигнализират. Не е така, позлатването се прилага, за да се предпазят контактите от влага и механични влияния. Поради това е по-добре да изберете проводници с никелирани, хромирани или титанови покрития, тъй като те осигуряват по-добра защита и са по-евтини (с изключение на титаново покритие). Ако използвате кабела у дома, няма смисъл да купувате кабел с допълнителна защита на контактите;
 • Тези, които трябва да предадат сигнал на разстояние 10 метра, се препоръчва да се обърне внимание на наличието на вграден усилвател на сигнала или да се закупи специален усилвател. Обърнете внимание на площта на сечението (измерена в AWG) - колкото по-ниска е нейната стойност, толкова по-добре ще бъде предаването на сигнала на дълги разстояния;
 • Опитайте се да купите кабели с екранировка или специална защита под формата на цилиндрични уплътнения. Той е проектиран да поддържа оптималното качество на предаване (предотвратява смущения) дори при много тънки кабели.

За да направите правилния избор, трябва да вземете под внимание всички характеристики на кабела и вградения HDMI порт. Ако кабелът и портът не съвпадат, ще трябва или да купите специален адаптер, или напълно да смените кабела.