Най-новите версии на HDMI кабела поддържат ARC технология, която позволява предаването на видео и аудио сигнали на друго устройство. Но много потребители на устройства с HDMI портове срещат проблем, когато звукът идва само от сигнално устройство, например лаптоп, и няма звук от приемателя (TV).

Основна информация

Преди да опитате да възпроизвеждате както видео, така и аудио на телевизор от лаптоп / компютър, не забравяйте, че HDMI не винаги поддържа ARC технологията. Ако имате остарели съединители на едно от устройствата, ще трябва да си купите специална слушалка за видео и аудио изход по едно и също време. За да разберете версията, трябва да прегледате документацията и за двете устройства. Първата подкрепа за технологията ARC се появи само във версия 1.2, през 2005 година.

Ако версиите са добре, след това свържете звука не е трудно.

Инструкцията за свързване на звук

Звукът може да не се случи в случай на отказ на кабел или неправилни настройки на операционната система. В първия случай, ще трябва да проверите кабела за повреди, а във втория ще трябва да правите лесни манипулации с компютъра.

Инструкцията за настройка на операционната система изглежда така:

 1. В "Панела за известия" (показва часа, датата и основните индикатори - звук, зареждане и т.н.) щракнете с десния бутон на мишката върху иконата за звук. В падащото меню изберете "Устройства за възпроизвеждане" .
 2. Настройки на звука

 3. В отворения прозорец ще бъдат стандартните устройства за възпроизвеждане - слушалки, високоговорители за лаптоп, високоговорители, ако са били свързани по-рано. Заедно с тях трябва да се появи иконата на телевизора. Ако няма, проверете дали телевизорът е правилно свързан към компютъра. Обикновено, ако изображението се прехвърля от екрана на телевизора, се появява иконата.
 4. Кликнете върху иконата PCM на телевизора и изберете "Използване по подразбиране" в падащото меню.
 5. Избор на устройство за възпроизвеждане

 6. Кликнете върху "Прилагане" в долната дясна част на прозореца, след което върху " OK". След това звукът трябва да е на телевизора.

Ако се появи иконата на телевизора, но е подчертана в сиво или ако по подразбиране нищо не се случи, за да се опитате да направите това устройство, просто рестартирайте преносимия компютър без да изключвате HDMI кабела от съединителите. След рестартиране всичко трябва да бъде нормализирано.

Също така се опитайте да актуализирате драйверите за звукова карта съгласно следните инструкции:

 1. Отидете в "Контролен панел" и изберете "Големи икони" или "Малки икони" в елемента "Преглед" . Намерете "Диспечер на устройства" в списъка.
 2. Контролен панел

 3. Там разширете елемента "Аудио и аудио изходи" и изберете иконата на високоговорителя.
 4. Работете в мениджъра на устройства

 5. Кликнете върху него с десния бутон на мишката и изберете "Update driver" .
 6. Самата система проверява за остарели драйвери, ако е необходимо, изтегля и инсталира текущата версия във фонов режим. След актуализацията се препоръчва да рестартирате компютъра.
 7. Освен това можете да изберете "Актуализиране на хардуерната конфигурация" .

Свързването на звука на телевизора, което ще се предава от друго устройство чрез HDMI кабел, е лесно, тъй като може да бъде направено с няколко кликвания. Ако горепосочените указания не ви помогнат, препоръчително е да проверите компютъра за вируси, да проверите версията на HDMI портовете на лаптопа и телевизора.