Прехвърлянето на пакети на ниво мрежа се извършва от специално устройство - маршрутизатор, известен също като маршрутизатор. Кабел от доставчика и компютрите от домашната мрежа са свързани към съответните портове. Освен това има Wi-Fi технология, която ви позволява да се свързвате с интернет без кабели. Инсталираното мрежово оборудване в къщата също обединява всички участници в една локална мрежа.

Както можете да видите, такова устройство е на практика най-важният компонент в организирането на достъпа до дома до Интернет, поради което всеки потребител трябва да го има. Днешната ни статия е посветена на избора на това устройство. Ще ви разкажем подробно какво трябва да обърнете внимание и как да изберете най-добрия вариант.

Избор на рутер за дома

Всички рутери са различни - те имат компоненти с различни характеристики, имат определен брой пристанища, вградени възможности за оптимизиране и подобряване на качеството на сигнала. За потребители, които все още нямат маршрутизатор, препоръчваме незабавно да преминете към разделите, описващи основните характеристики. За тези, които вече разполагат с такова устройство у дома и имат въпроси относно подмяната му, подготвихме редица фактори, за да определим остаряването на оборудването:

 1. Трябва да рестартирате маршрутизатора поне веднъж седмично или дори по-често. Това се случва, устройството просто отказва да работи, а това се дължи в повечето случаи на претоварването му. Помага да се разтовари нормалното му изключване и да се рестартира след няколко секунди. Има претоварване поради голям поток от данни, поради което компонентите на устройството просто не се справят с прехвърлянето на такова количество и не работят.

  Тогава това ще се влоши, защото всеки член на семейството има свое собствено мобилно устройство или персонален компютър, те също имат достъп до интернет и гледат, например, видео в FullHD качество. Следователно, честата необходимост от рестартиране е първата причина да помислите за замяната му.

 2. Рестартирайте рутера

 3. Рутерът не прекъсва други мрежи. Просто отворете списъка с наличните Wi-Fi връзки, за да откриете значителен брой мрежи там, особено ако живеете в жилищна сграда. Като правило повечето устройства работят на честота 2,4 GHz, ще разгледаме по-подробно по-нататък по-подробно тази тема. Поради това се оказва, че качеството на сигнала ще бъде по-мощна при маршрутизатора, който има най-добрите антени. Ако срещнете такъв проблем и разберете, че Wi-Fi сигналът на вашето оборудване е доста слаб, погледнете други модели с подобрени антени.
 4. Таблица за безжичен работен товар на рутера

 5. Скоростта на маршрутизатора. Сега в градовете интернет вече е стандартен със скорост от 100 MB / s. Все по-често потребителите се свързват със скорост от 1 GB / s, а това е десет пъти по-стандартен. При провеждането на такъв интернет, разбира се, окабеляването и част от мрежовото оборудване се променят, но много потребители напускат стария си маршрутизатор, което причинява претоварване. Тя не се справя с такъв поток от данни и доставя скорост, много по-ниска от тази, заявена от доставчика.

  Разбира се, много доставчици на интернет услуги не предоставят посочените показатели, но ако откриете несъответствие с повече от 30% при тест за скорост, например, използвайки нашата услуга, трябва да закупите по-мощен рутер, за да се справите с натовареното работно натоварване.

 6. Тест за скорост на интернет

  Проверете скоростта на интернет връзката на Lumpics

Сега, когато разбрахме дали да купим ново устройство, е време да кажем какво да търсим при избора на такова устройство и какви характеристики са решаващи.

Вижте също: Рутерът намалява скоростта: решаваме проблема

Wi-Fi

Сега почти всеки потребител има няколко лаптопа, таблети и смартфони у дома, а наличието на стационарни компютри най-често не надвишава едно. Ето защо първото нещо, което трябва да обърнете внимание при избора на маршрутизатор, е Wi-Fi. Най-важните фактори, гарантиращи доброто функциониране на системата, могат да бъдат отбелязани:

 1. Броят на антените. Ако скоростта на интернет ви не надвишава 70 MB / s, оборудването с една външна антена ще бъде достатъчно. При висока скорост обаче броят им трябва да се удвои. В допълнение, присъствието и насочеността на външните антени влияят върху цялостното проникване и качеството на сигнала.
 2. Антени на рутера

 3. Работа с двойна лента. Голям брой нови маршрутизатори могат да работят в две ленти. По подразбиране вашата безжична точка за достъп ще работи на 2,4 GHz, обикновено този канал е претоварен с други връзки. Ако отидете на честота от 5 GHz, ще получите повече свободно място. Освен това трябва да се има предвид, че вторият обхват има по-ниска способност за проникване, поради което съседните безжични мрежи няма да могат да достигнат вашия апартамент или къща, като по този начин позволяват на вашия Wi-Fi да работи по-добре.
 4. 802.11ac стандарт. Преди няколко години бе пуснат нов стандарт за технологията Wi-Fi, наречена 802.11ac. Благодарение на него скоростта на предаване на данни по безжична мрежа става много по-висока. Съответно при избора на рутер препоръчваме да обърнете внимание на тази характеристика.
 5. Encryption. Безжичната система за сигурност се основава на няколко протокола за шифроване. Въпреки това, за правилното им функциониране се изисква приемното устройство да поддържа операция и с използвания тип кодиране. Затова Ви съветваме да обърнете внимание на онези модели, в които е вграден максималният брой протоколи. Основните от тях са: WEP, WPA / WPA2, WPS и QSS.
 6. Шифроване, поддържано от рутера

  Вижте също: Увеличете скоростта на интернет през Wi-Fi рутер

Технически спецификации

Ефективността на мрежовото оборудване е пряко свързана с това, какви компоненти са инсталирани в него. При избора на модел за покупка е важно да се вземат предвид няколко основни компонента:

Вътрешен борд на маршрутизатора

 1. Рам памет RAM (RAM) е отговорен за съхраняването и прехвърлянето на пакети данни. Колкото по-голям е обемът му в устройството, толкова по-стабилна ще бъде неговата работа. Препоръчваме маршрутизатор, размерът на RAM, в който не е по-малко от 64 МБ.
 2. ROM памет. Фърмуерът и софтуерът за управление на маршрутизатора се съхраняват във флаш памет (ROM), което означава, че колкото по-голям е, толкова по-мултифункционален е софтуерът, инсталиран там. Препоръчваният размер на ROM започва от 32 МБ.
 3. Централен процесор Процесорът изпълнява функцията на обработка на информацията и като цяло отговаря за цялата работа на устройството. Неговата мощност се измерва в MHz. Оптималната стойност е 300, но най-добрият избор би бил процесор, чиято мощност е повече от 500 MHz.

Вградени съединители

Обикновено всички порта, присъстващи в рутера, се намират на страничния или задния панел. Нека да разгледаме всеки от тях и да видим за какво са отговорни:

 1. WAN. Най-често устройството е оборудвано само с един такъв съединител. Той се свързва с кабела от доставчика, като осигурява връзка с глобалната мрежа. Понякога има допълнителна WAN, най-често на моделите на ASUS. Такова решение е необходимо, за да се балансира товара и да се отърве от скалите. Това означава, че ако една връзка не успее, маршрутизаторът автоматично ще премине към резервната опция.
 2. WAN конектор на маршрутизатора

 3. LAN - Основните портове, към които компютрите се свързват чрез мрежови кабели, създават локална мрежа. Съгласно стандартите на устройството има 4 такива съединителя, но ако е необходимо, можете лесно да намерите модели с голям брой от тях.
 4. Ethernet съединители на маршрутизатора

 5. USB. Все по-често един или два USB порта се намират на нови маршрутизатори. Чрез тях има връзка на флаш устройства, външни твърди дискове и също така поддържа 3G / 4G модем. При използване на модем благодарение на маршрутизатора се откриват допълнителни възможности, например безжично предаване на данни и автоматичен преход към режим на готовност.
 6. USB съединители на маршрутизатора

вид

Разбира се, появата на мрежово оборудване е впечатляваща, но това не е най-важното нещо, което трябва да помислите при избора на машина. Понякога производителите не могат да добавят външни антени към маршрутизатора заради красивия минималистичен дизайн, но има и недостатъци на това решение. Както бе споменато по-горе, наличието на такива антени прави безжичната точка за достъп по-стабилна. Няма повече препоръки за външния вид, изберете модел въз основа на вашите предпочитания.

Появата на маршрутизатора

На тази статия се стига до логично заключение. Ние не съветваме някои производители, тъй като на практика всеки от тях прави подобни устройства, които се различават при някои незначителни допълнителни функции и външен вид. При избора на рутер обърнете внимание на рецензиите на реалните купувачи, за да не се изправите пред евентуални проблеми.