Комплект от основни компютърни компоненти включва и RAM. Използва се за съхраняване на информация по време на различни задачи. Типът и основните характеристики на RAM зависи от стабилността и скоростта на игрите и софтуера. Ето защо е необходимо внимателно да изберете този компонент, след като сте проучили препоръките.

Изберете RAM за вашия компютър

При избора на RAM няма нищо сложно, просто трябва да знаете най-важните му характеристики и да разгледате само доказаните опции, тъй като все повече и повече в магазините има фалшификати. Нека да разгледаме няколко параметъра, които трябва да обърнете внимание преди да купите.

Прочетете още: Как да тествате паметта за оперативност

Оптимално количество памет RAM

Изпълнението на различни задачи изисква различно количество памет. Компютърът за работа в офиса ще е достатъчен за 4 GB, който също ще работи комфортно на 64-битова операционна система. Ако използвате платформи с общ обем по-малък от 4 GB, компютърът трябва да инсталира само 32-битова операционна система.

Оптимално количество RAM

Съвременните игри изискват поне 8 GB памет, така че в момента тази стойност е оптимална, но в крайна сметка ще трябва да купите втора умре, ако ще играете нови неща. Ако планирате да работите със сложни програми или да изградите мощна игрална машина, препоръчително е да използвате 16 до 32 GB памет. Повече от 32 GB се изискват изключително рядко, само когато изпълнявате много сложни задачи.

Тип оперативна памет

Сега паметта на компютъра е от тип DDR SDRAM и е разделена на няколко спецификации. DDR и DDR2 са остарели, новите дънни платки не работят с този тип и е трудно да се намери памет от този тип в магазините. DDR3 все още се използва активно, работи на много нови модели дънни платки. DDR4 е най-подходящият вариант, препоръчваме да закупите RAM от този тип.

Размер на RAM

Много е важно да се обръща внимание на общите размери на компонента, за да не се купува неправилно формиращия фактор. Типичният компютър се характеризира с размера на DIMM, където контактите са разположени от двете страни на лентата. И ако отговаряте на префикса SO, то матрицата има и други измерения и се използва най-често в лаптопи, но понякога може да се появи в моноблокове или малки компютри, тъй като размерът на системата не ви позволява да инсталирате DIMM.

форм-фактор на оперативната памет

Определена честота

Честотата на RAM влияе на производителността, но заслужава да се отбележи дали вашата дънна платка и процесор поддържат честотите, от които се нуждаете. Ако не, честотата ще падне до тази, която ще бъде съвместима с компонентите и просто плащате за модула.

В момента най-често срещаните на пазара са моделите с честоти 2133 MHz и 2400 MHz, но техните цени са практически едни и същи, така че купувайте първия вариант не си заслужава. Ако виждате релси с честота над 2400 MHz, трябва да вземете под внимание, че тази честота се постига благодарение на автоматичното й увеличаване, използвайки технологията XMP (eXtreme Memory Profile). Не всички дънни платки го подкрепят, така че си струва да бъдете внимателни, докато избирате и купувате.

Време между операциите

Колкото по-малко време за изпълнение между операциите (времето), толкова по-бърза памет ще работи. Характеристиките показват четири основни времена, от които основната е стойността на латентността (CL). DDR3 се характеризира с латентност от 9-11, а за DDR 4 е 15-16. Стойността се увеличава с честотата на RAM.

Тайминг на паметта

multipathing

RAM може да работи в едноканален и многоканален режим (два, три или четири канала). Във втория режим информацията се записва едновременно във всеки модул, което води до увеличаване на производителността. Дънните платки на DDR2 и DDR не поддържат многоканални. Купете само едни и същи модули, за да активирате този режим, не е гарантирана нормална работа с матриците на различни производители.

RAM в многоканален режим

За да активирате режим с двоен канал, имате нужда от 2 или 4 RAM слота, три канални RAM - 3 или 6, четириканални - 4 или 8 слота. Що се отнася до двуканалния режим, той се поддържа от почти всички съвременни дънни платки, а другите два - скъпи модели. По време на монтажа на плочите погледнете добре съединителите. Двукановият режим е разрешен от метода за инсталиране на скобите през един (често съединителите имат различен цвят, което ще ви помогне да се свържете правилно).

Включване на многоканалния режим

Наличие на топлообменник

Наличието на този компонент не винаги е необходимо. Само паметта DDR3 с висока честота е много гореща. Модерният DDR4 е готин, а радиаторите се използват само като декор. Самите производители са толкова добри в надуването на цената за модели с такова допълнение. Това е, което ви препоръчваме спестяване при избора на дънна платка. Радиаторите също могат да повлияят на инсталацията и бързо да се запушат с прах, което ще усложни процеса на почистване на системния модул.

Радиатори на оперативна памет

Обърнете внимание на модулите с осветление на топлообменниците, ако е важно да имате красив монтаж с осветление на всичко, което е възможно. Цените за такива модели обаче са значително надценени, така че ще трябва да плащате прекалено, ако все още решите да придобиете оригинално решение.

Съединители на системната платка

Всеки изброен тип памет има свой тип конектор на дънната платка. Уверете се, че сте сравнявали тези две характеристики при закупуване на части. Още веднъж си спомняме, че дънните платки за DDR2 вече не се произвеждат, единственото решение е да вземете остарял модел в магазин или да изберете от втора употреба опции.

Най-добри производители

На пазара вече няма много производители на RAM, така че няма да е трудно да се изяснят най-добрите. Същественото произвежда оптимални модули. Всеки потребител ще може да избере идеалния вариант, цената също така ще бъде приятно изненадана.

Памет Критичен

Най-популярната и разпознаваема марка е Corsair. Те произвеждат добра памет, но цената за нея може да бъде малко висока и повечето модели имат вграден радиатор.

Corsair памет

Друго нещо, което си заслужава да се отбележи, е Goodram, AMD и Transcend. Те произвеждат евтини модели, които се държат добре, работят дълго и стабилно. Трябва да се обърне внимание само на факта, че AMD най-често конфликтира с други модули, когато се опитва да включи многоканален режим. Ние не препоръчваме Samsung да купува поради чести фалшификати и Kingston - поради лошото сглобяване и лошото качество.

Разгледахме основните характеристики, които трябва да се имат предвид при избора на RAM. Прочетете ги и определено ще направите правилната покупка. Още веднъж искам да обърна внимание на съвместимостта на модулите с дънни платки, не забравяйте да помислите за това.