При домашна употреба принтерът работи рядко, но понякога се налага да се извършват определени дейности по поддръжката. Това включва почистване на касетата. Възможно е да отнеме няколко години, преди да е необходимо да се реши този проблем, но все пак почти всички собственици на печатни устройства я изправят пред него. След това описваме как да извършите сами тази процедура.

Извършваме почистване на касета за принтер

Първо трябва да поговорим, когато е необходимо да почистите мастилото. Има няколко основни фактора:

 • Размити или неравномерни линии на тестовата страница за печат.
 • Наличие на отпечатани листове от петна.
 • Липсата на определени цветове или влошаване на тяхното качество.
 • Появата на хоризонтални ивици.

Ако имате поне два от горепосочените фактори, препоръчваме да почистите касетата, за да се отървете от проблемите. Този процес може да се извърши по един от двата начина.

Разбира се, почистването се извършва само след изваждането на касетата от принтера. За информация как да направите това, вижте нашия материал на връзката по-долу ( Стъпки 1 - 2 ).

Повече подробности: Как да премахнете касета за принтера

След като резервоарът за мастило е изваден, уверете се, че боята е наистина суха. Това може да се направи буквално на няколко стъпки, но първо поставете удобни ръкавици, за да не разтривате ръцете си с боя, тъй като е доста трудно да се измиете. Всички допълнителни манипулации също се препоръчват в тях.

 1. Вземете тоалетна хартия или тоалетна хартия, прикрепете я и го плъзнете по дюзата на касетата. От него всъщност идва боя.
 2. Проверка на сухата касета на принтера

 3. Ако върху тъканта няма ивици на мастило или не са достатъчно наситени, тогава е необходимо почистване.
 4. Стъпките върху салфетка от касета за принтера

Метод 1: Почистващо средство

За да изпълните този метод, трябва да получите почистващ препарат. Специализирана течност се продава в магазини, но не всеки има възможност или желание да я купи. След това използвайте почистващ препарат за стъкло, който съдържа изопропилов алкохол или етилен гликол. Тези компоненти правят отлична работа при почистване на резервоарите за мастило. След това изпълнете следните стъпки:

 1. Вземете спринцовката без иглата и събирайте почистващия препарат, който се използва там.
 2. Поставете касетата върху салфетка или лист хартия с накрайника нагоре и след това оттичайте течността в такова количество, така че напълно да покрива горната повърхност.
 3. Стиснете почистващото средство върху дюзата на касетата

 4. Изчакайте 10-15 минути.
 5. Сега внимателно изтрийте резервоара за мастило със салфетка, за да се отървете от излишната влага. Бъдете изключително внимателни с електрическия контакт - той трябва да остане сух.
 6. Изсушете касетата на принтера

 7. Проверете дали дюзата сега оставя точен знак за мастило върху тъканта.

Ако прилагането на описаната по-горе процедура не даде положителен резултат, използвайте по-радикален метод:

 1. Изсипете няколко милилитра детергент в малък съд, така че да покрие напълно дъното.
 2. Изсипете детергента в контейнера

 3. Поставете касетата там с дюзата надолу и я оставете да лежи в продължение на два часа.
 4. Спуснете касетата на принтера в почистващия препарат

 5. След като изтриете частта, проверете дали боята идва сега.
 6. Изсушете касетата на принтера

Понякога използваният инструмент не е достатъчно ефективен или боята замръзва силно, така че този метод не носи никакви резултати. В този случай препоръчваме да обърнете внимание на следното.

Метод 2: Ръчно удаване с мастило

Както знаете, мастилото от касетата на хартията идва от механизмите за взаимодействие в принтера. Дизайнът на резервоара за мастило е подреден по такъв начин, че определено количество боя може да се изтласка от него сама. Това се прави по два начина. Първо, помислете за по-прости:

 1. Подгответе спринцовка с игла, обърнете касетата с главата надолу към вас и намерете малка дупка, която служи като всмукване на въздух. Поставете иглата до границата и проверете колко остава до края й.
 2. Измерете иглата на спринцовката в касетата за принтера

 3. Изрежете допълнителна част от иглата с удобен инструмент, намерете малко парче от каучуков материал и го поставете върху иглата до основата. Този каучук ще предпази дупката от прекомерно физическо въздействие.
 4. Поставете смола върху иглата на спринцовката

 5. Поставете дюзата на касетата надолу върху парче хартия или плат, които да абсорбират изтекла боя. Поставете въздух в спринцовката, поставете го в отвора и натиснете буталото, докато малко от боята излезе от дюзата.
 6. Стиснете въздуха в касетата на принтера

 7. Отстранете останалото мастило и проверете колко добре лентите сега остават върху салфетката.
 8. Изстискайте боята върху салфетка

Сега помислете за по-проста опция, която изисква наличието на определени части, които не винаги идват заедно с принтер или касета. Ако обаче имате специална подложка, показана на снимката по-долу, използвайте я, за да почистите бутилката с мастило.

Капак за дюза за касета за принтер

Самият процес е както следва:

 1. Вземете тампон, спринцовка без игла и я поставете в отвора.
 2. Поставете спринцовката върху подложката за дюзата за касетата на принтера

 3. Поставете тампона върху дюзата и издърпайте буталото към себе си, докато в спринцовката има няколко милилитра боя.
 4. Извадете мастилото от касетата на принтера със спринцовка

 5. За да разрешите проблема, можете да използвате държача на касетата, но ще бъде трудно да го намерите. Първо трябва да поставите самата част в нея и след това да използвате спринцовката.
 6. Притежател на касета за принтер

На този анализ на основните методи за почистване на касетата на принтера е завършен. След успешно почистване, уверете се, че резервоарът за мастило е чист и сух, след което го поставете обратно в принтера. Прочетете как да направите това в Стъпка 3 в другата ни статия.

Повече подробности: Как да поставите касета в принтера

Надяваме се, че ви помогнахме да се справите със задачата и самата процедура беше успешна без никакви проблеми. Препоръчваме ви да започнете с първия метод, защото е по-лесно и отидете на втория само в случаите, когато почистването се оказа неуспешно.

Вижте също: Как да зареждате касетата за принтер Canon