Възникването на различни видове грешки в работата на системата, както и значително намаляване на скоростта на работа, често се дължат на грешки в системния регистър. И за да се възстанови стабилната работа на системата, тези грешки трябва да бъдат премахнати.

Правенето на това ръчно е достатъчно дълго и опасно, тъй като има вероятност да можете да изтриете "работещата" връзка. И за да почистите регистъра бързо и безопасно, се препоръчва да използвате специални помощни програми.

Днес ще разгледаме как да поправите грешки в системния регистър в Windows 7, като използвате инструмента Wise Registry Cleaner

Главен прозорец Wise Registry Cleaner

Wise Registry Cleaner - предлага широк спектър от функции, както за отстраняване на грешки, така и за оптимизиране на регистрационните файлове. Тук ще разгледаме само тази част от функционалността, която се отнася до корекцията на грешките.

Инсталирайте Wise Registry Cleaner

Така че, на първо място, инсталирайте програмата. За да направите това, изтеглете инсталационния файл на компютъра и го стартирайте.

Стартиране на Wise Registry Cleaner

Преди да започнете инсталацията, програмата ще покаже екрана за посрещане, където ще видите пълното име на програмата и нейната версия.
Следващата стъпка е да се запознаете с лиценза.

Wise Registry Cleaner лицензионното споразумение

За да продължите инсталацията, трябва да приемете лицензионното споразумение тук, като кликнете върху реда "Приемам споразумението".

Изберете Wise Registry Cleaner

Сега можем да изберем директория за програмните файлове. При тази стъпка можете да оставите настройките по подразбиране и да преминете към следващия прозорец. Ако искате да промените директорията, щракнете върху бутона "Преглед" и изберете желаната папка.

Инсталиране на допълнителна помощна програма

На следващата стъпка програмата ще ви предложи да инсталирате допълнителна програма, която ще ви помогне да намерите и неутрализирате шпионския софтуер. Ако искате да получите тази помощна програма, кликнете върху бутона "Приемам", ако не, тогава "Откажи".

Потвърдете настройките за инсталиране на Wise Registry Cleaner

Сега трябва да потвърдим всички настройки и да отидем директно в инсталацията на програмата.

Завършване на монтажа на Wise Registry Cleaner

След като инсталацията приключи, програмата ще ви подкани да изпълните инструмента веднага, което правим, като кликнете върху бутона Finish.

Първото стартиране на Wise Registry Cleaner

Създайте копие на системния регистър при първото стартиране на Wise Registry Cleaner

Когато стартирате за първи път Wise Registry Cleaner, ви подканва да направите резервно копие на системния регистър. Това е необходимо, за да можете да върнете регистъра в първоначалното му състояние. Тази операция е полезна в случай, че след коригиране на грешки ще настъпи някакъв вид повреда и системата няма да работи стабилно.

За да създадете резервно копие, кликнете върху бутона "Да".

Избор на метод за архивиране в Wise Registry Cleaner

Сега Wise Registry Cleaner предлага начин да създадете копие. Тук можете да създадете точка за възстановяване, която не само ще върне регистъра в първоначалното му състояние, но и системата като цяло. Освен това можете да направите пълно копие на файловете в системния регистър.

Ако трябва само да копираме регистъра, кликнете върху бутона "Създаване на пълно копие на системния регистър".

Копирайте системните файлове в Wise Registry Cleaner

След това остава само да изчакате до края на копирането на файлове.

Регистрацията се поправя с Wise Registry Cleaner

Така че програмата е инсталирана, копия на файлове са направени, сега можете да започнете почистване на регистъра.

Главен прозорец Wise Registry Cleaner

За да намерите и премахнете грешки в Wise Registry Cleaner, има три инструмента: бързо сканиране, дълбоко сканиране и област.

Първите две са предназначени автоматично да търсят грешки във всички раздели. Единствената разлика е, че при бързо сканиране търсенето се извършва само чрез защитени категории. И с дълбоки - програмата ще търси грешни записи за всички части на системния регистър.

Бързо сканиране на регистъра в Wise Registry Cleaner

Ако сте избрали пълно сканиране, бъдете внимателни и прегледайте всички открити грешки, преди да ги изтриете.

Ако не сте сигурни, изпълнете бързо сканиране. В някои случаи това е достатъчно, за да се въведе ред в регистъра.

Резултат от сканирането в Wise Registry Cleaner

Веднага след като сканирането приключи, Wise Registry Cleaner показва списък с раздели с информация за това къде са намерени грешките и колко.

По подразбиране програмата маркира всички секции, независимо от това дали са намерени грешки или не. Следователно можете да премахнете отметката от тези секции, където няма грешки, и след това кликнете върху бутона "Fix".

След фиксирането можете да се върнете в главния прозорец на приложението, като кликнете върху връзката "Връщане".

Друг инструмент за намиране и премахване на грешки е проверката на регистъра за избраните области.

Избиране на полета за сканиране в Wise Registry Cleaner

Този инструмент е предназначен за по-опитни потребители. Тук можете да маркирате само тези секции, които изискват анализ.

Прочетете също Регистър чисти

Така че, само с една програма, само за няколко минути успяхме да намерим всички грешни вписвания в системния регистър. Както виждате, използването на програми от трети страни не само ви позволява бързо да извършите цялата работа, но в някои случаи е безопасно.