Историята на посетените страници е много полезен инструмент, който се предлага във всички съвременни браузъри. С него можете да видите преди това посетени сайтове, да намерите ценни ресурси, за които потребителят преди това не е обърнал внимание или просто сте забравили да го запазите. Но има моменти, когато трябва да запазите поверителността, така че другите хора, които имат достъп до компютъра, да не могат да разберат кои страници сте посетили. В този случай трябва да почистите историята на браузъра. Нека да разберем как да изтрием историята в Opera по различни начини.

Изчистване с инструментите на браузъра

Най-лесният начин да почистите историята на браузъра Opera е да използвате вградените инструменти. За това трябва да отидем в секцията на посетените уеб страници. В горния ляв ъгъл на браузъра отворете менюто, а в избрания списък изберете елемента "История".

Преминете към историята на браузъра на Opera

Преди нас се отваря секция от историята на посетените уеб страници. Можете също така да получите достъп до нея само като напишете клавишите Ctrl + H на клавиатурата.

История на браузъра Opera

За да изчистите напълно историята, трябва просто да кликнете върху бутона "Изчистване на историята" в горния десен ъгъл на прозореца.

Изчистване на историята на сърфирането в Opera

След това се извършва процедурата за изтриване на списъка с посетени уеб страници от браузъра.

Изчистете историята в секцията с настройки

Също така можете да изтриете историята на браузъра в секцията с настройки на браузъра. За да отидете на настройките на Opera, отидете в главното меню на програмата и в списъка, който се показва, изберете елемента "Настройки". Или можете просто да натиснете клавишната комбинация Alt + P

Отворете настройките на браузъра на Opera

След като в прозореца за настройки отидете в секцията "Защита".

Отидете в раздела за защита на браузъра Opera

В отворения прозорец намираме подраздел "Поверителност" и кликнете върху бутона "Изчистване на историята" в него.

Отидете, за да изчистите историята на браузъра на Opera

Преди нас се отваря формуляр, в който се предлага да се изчистят различните параметри на браузъра. Тъй като трябва да изтрием само историята, премахваме отметките пред всички заглавия, като ги оставяме точно срещу надписа "история на посещенията".

История на посещенията на бра

Ако трябва да изтрием историята напълно, тогава в специален прозорец над списъка с параметри трябва задължително да е стойността "от самото начало". В противен случай задаваме необходимия период: час, ден, седмица, 4 седмици.

Изберете период в браузъра Opera

След като направите всички настройки, кликнете върху бутона "Изчистване на историята на сърфирането".

Изчистване на историята на сърфирането в браузъра Opera

Цялата история на браузъра Opera ще бъде изтрита.

Почистване с програми на трети страни

Също така можете да изчистите историята на браузъра Opera, като използвате помощни програми на трети страни. Една от най-популярните програми за почистване на вашия компютър е CCleaner ,

Стартирайте програмата CCLeaner. По подразбиране се отваря в секцията "Почистване", от която се нуждаем. Премахваме всички отметки, които се отнасят до имената на параметрите, които се изчистват.

Премахване на отметката от програмата CCleaner

След това отворете раздела "Приложения".

Отворете раздела за кандидатстване в CCleaner

Тук премахнете отметките от всички параметри, като ги оставяте само в секцията "Opera" пред параметъра "Регистър на посетените сайтове". Кликнете върху бутона "Анализ".

Стартирайте анализа на посещенията в Opera влезте в CCleaner

Данните се анализират за пречистване.

След като анализът завърши, кликнете върху бутона "Почистване".

Стартирането на почистването на посещенията в Opera става в програмата на CCleaner

Процедурата за изчистване на историята на браузъра Opera е в ход.

Изчиства се регистърът на посещенията в Opera в CCleaner

Както можете да видите, има няколко начина да изтриете историята на операта. Ако просто трябва да изчистите целия списък на посетените страници, най-лесният начин да направите това е със стандартен инструмент за браузър. Чрез настройката за чиста история има смисъл тогава, ако искате да изтриете не цялата история, а само за определен период от време. Е, необходимо е да имате достъп до помощни програми на трети страни, като CCLeaner, ако в допълнение към почистването на историята на Операта ще почистите операционната система на компютъра като цяло, в противен случай тази процедура ще прилича на изстрелване на оръдия на врабчета.