Замяната на стар твърд диск с нов е отговорна процедура за всеки потребител, който иска да запази цялата информация непокътната. Преинсталиране на операционната система, мигриране на инсталирани програми и ръчно копиране на потребителски файлове - това е много дълго и неефективно.

Има алтернатива - да клонирате диска. В резултат на това нов твърд диск или SSD ще бъде точно копие на оригинала. По този начин можете да прехвърляте не само вашите собствени, но и системни файлове.

Методи за клониране на твърд диск

Дисковото клониране е процес, при който всички файлове, съхранявани на стар диск (операционна система, драйвери, компоненти, програми и потребителски файлове) могат да бъдат преместени по същия начин на нов твърд диск или SSD.

Не е необходимо да имате два диска с един и същ капацитет - новото устройство може да бъде с всякакъв размер, но достатъчно за прехвърляне на операционната система и / или потребителски данни. Ако желаете, потребителят може да изключи дяловете и да копира всички необходими.

Няма вградени инструменти за изпълнение на задачата в Windows, така че ще трябва да се консултирате с помощни програми на трети страни. Има платени и безплатни опции, които ви позволяват да извършвате клониране.

Прочетете още: Как да направите SSD клониране

Метод 1: Директор на Disk Acronis

Програмата Директор на Disk Acronis Това е познато на много потребители, работещи с дискове. Плаща се, но не е по-малко популярен: интуитивен интерфейс, висока скорост, мултифункционалност и поддръжка на стари и нови версии на Windows - това са основните предимства на тази програма. С него можете да клонирате различни устройства с различни файлови системи.

 1. Намерете устройството, което искате да клонирате. Обадете се на съветника за клониране с десния бутон на мишката и изберете "Клониране на основния диск" .

  Трябва да изберете самия диск, а не неговия дял.

  Избиране на основен диск в Acronis Disk Director

 2. В прозореца за клониране изберете устройството, към което искате да клонирате, и кликнете върху Напред .

  Избиране на диск за клониране в Acronis Disk Director

 3. В следващия прозорец трябва да определите метода на клониране. Изберете "One-on-One" и кликнете върху "Завършване" .

  Избор на метод за клониране на диска в Acronis Disk Director

 4. В главния прозорец ще създадете задача, която трябва да потвърдите, като кликнете върху бутона "Прилагане на чакащи операции" . Започване на клонирането в Acronis Disk Director
 5. Програмата ще ви помоли да потвърдите действията и да рестартирате компютъра, по време на който ще бъде извършено клонирането.

Метод 2: EASEUS Todo Backup

Безплатно и бързо приложение, което извършва клониране на дискове по сектори. Подобно на платения аналогов, той работи с различни устройства и файлови системи. Програмата е лесна за използване благодарение на ясния интерфейс и поддръжка на различни операционни системи.

Но EASEUS Todo Backup има няколко малки недостатъка: първо, няма руска локализация. На второ място, ако пренебрегнете инсталацията, в допълнение можете да получите рекламен софтуер.

Изтегляне на EASEUS Todo Backup

За да клонирате с тази програма, направете следното:

 1. В главния прозорец на EASEUS Todo Backup кликнете върху бутона "Clone" .

  Бутон за клониране в EaseUS Todo Backup

 2. В прозореца, който се отваря, поставете отметка в квадратчето до диска, от който искате да клонирате. Заедно с това всички секции ще бъдат автоматично избрани.

  Избиране на устройство в EaseUS Todo Backup

 3. Можете да премахнете избора от тези секции, които не е необходимо да клонирате (при условие че сте сигурни в него). След селекцията кликнете върху бутона "Напред" .

  Следващата стъпка в EaseUS Todo Backup

 4. В нов прозорец трябва да изберете кой диск да пишете. Трябва също така да бъде отметната и да кликнете върху бутона "Напред" .

  Избиране на диск за клониране в EaseUS Todo Backup

 5. Следващата стъпка е да проверите верността на избраните дискове и да потвърдите избора си, като кликнете върху бутона "Продължи" .

  Започнете клонирането в EaseUS Todo Backup

 6. Изчакайте до края на клонирането.

Метод 3: Макрит отразява

Друга безплатна програма, която напълно се справя с зададената задача. Може да клонира дискове изцяло или частично, работи бързо, поддържа различни дискове и файлови системи.

Macrium Reflect също няма руски език, а неговият монтажник съдържа реклами, а това може би е основният недостатък на програмата.

Изтеглете Macrium Reflect

 1. Стартирайте програмата и изберете диска, който искате да клонирате.
 2. По-долу ще видите 2 връзки - кликнете върху "Клониране на този диск" .

  Избор на диск в Macrium Reflect

 3. Проверете секциите, които искате да клонирате.

  Избор на дискови дялове в Macrium Reflect

 4. Кликнете върху връзката "Изберете диск за клониране", за да изберете устройството, към което ще бъде прехвърлено съдържанието.

  Избиране на втория диск в Macrium Reflect

 5. В долната част на прозореца се показва секция със списък с устройства.

  Избор на диск за клониране в Macrium Reflect

 6. Кликнете върху "Завършване", за да започнете клонирането.

  Започнете клонирането в Macrium Reflect

Както можете да видите, въобще не е трудно да се направи клонирането на устройството. Ако по този начин решихте да замените диска с нов, след клонирането ще има още една стъпка. В настройките на BIOS трябва да посочите, че системата трябва да се зарежда от новия диск. В стария BIOS тази настройка трябва да се промени чрез разширени функции на BIOS > Първо устройство за зареждане .

Изтеглете флаш устройство от BIOS

В новия BIOS - Boot > 1st Boot Priority .

Зареждане от флаш устройство в BIOS

Не забравяйте да видите дали свободната неразпределена област на диска остава. Ако е налице, тогава е необходимо да го разпространявате между отделните секции или изцяло да добавите към един от тях.