Изборът на видеокарта за компютър е много труден въпрос и си заслужава да го поемем отговорно. Покупката е доста скъпа, така че трябва да обърнете внимание на няколко важни подробности, така че да не плащате излишно за ненужни опции или да си купите прекалено слаба карта.

В тази статия няма да даваме препоръки за конкретни модели и производители, а само предоставяме информация за размисъл, след което ще можете самостоятелно да вземате решения за избора на графични адаптери.

Избиране на видеокарта

При избора на видеокарта за даден компютър, на първо място, е необходимо да решите приоритетността. За по-добро разбиране, разделяме компютрите на три категории: офис , игра и работа . Така че ще бъде по-лесно да отговорите на въпроса "защо имам нужда от компютър?". Има още една категория - "мултимедиен център" , ще говорим и по-долу.

Основната задача при избора на графичен адаптер е да получите необходимата производителност, без да плащате допълнително за допълнителни ядра, блокове с текстури и мегахерца.

Офис компютър

Ако планирате да използвате устройството, за да работите с текстови документи, прости графични програми и браузъри, то може да се нарече офис.

За такива машини най-бюджетните видеокарти, които се наричат ​​"контакти", са напълно подходящи. Те включват адаптери AMD R5, Nvidia GT 6 и 7 серия, наскоро беше обявено GT 1030.

Нова видеокарта от Nvidia GT 1030

По време на писането всички представени ускорители имат 1 до 2 GB видео памет на борда, което е повече от достатъчно за нормална работа. Например, Photoshop изисква 512 MB, за да използва всичките си функции.

Между другото, картите в този сегмент имат много ниска консумация на енергия или "TDP" (GT 710 - 19 W!), Което им позволява да инсталират пасивни охладителни системи върху тях. Подобни модели имат името "Тих" в заглавието и са напълно мълчаливи.

Видеокарта Nvidia GT710 с пасивна охладителна система

На офис машини, персонализирани по този начин, е възможно да се изпълняват и някои не много взискателни игри.

Игрален компютър

Игралните видеокарти заемат най-голямата ниша сред тези устройства. Тук изборът зависи главно от бюджета, който се планира да овладее.

Важен аспект е и това, което се планира да се играе на такъв компютър. Определете дали геймплеят на този ускорител ще бъде удобен ще бъде подпомогнат от резултатите от множество тестове, поставени в интернет.

Резултати от тестването на видеокарта в Battlefield 4

За да търсите резултати, достатъчно е да напишете в Yandex или Google заявка, състояща се от името на видеокартата и думата "тестове". Например "тестове GTX 1050Ti" .

С малък бюджет трябва да обърнете внимание на средните и долните сегменти на видеокарти в текущата линия по време на планирането на покупката. Може да се наложи да жертвате някои "декорации" в играта, да намалите графичните настройки.

В случай, че средствата не са ограничени, можете да разгледате и устройствата от класа HI-END, т.е. по-старите модели. Тук е полезно да се разбере, че производителността не се увеличава пропорционално на цената. Разбира се, GTX 1080 ще бъде по-мощен от по-малката си сестра 1070, но геймплеят "по око" може и в двата случая да продължи по същия начин. Разликата в стойността може да бъде доста голяма.

Разликата в цената между Nvidia GTX 1080 и 1070

Работен компютър

Когато избирате видеокарта за производствена машина, трябва да решите кои програми планираме да използвате.

Както вече бе споменато по-горе, за Photoshop е доста подходяща и офис карта, а вече има такива програми Sony Вегас , Adobe After Effects , Premiere Pro и друг софтуер за редактиране на видео, който има "viewport" (прозорец за преглед на резултатите от обработката), вече ще изисква по-мощен графичен ускорител.

Най-модерният софтуер за рендиране активно използва видеокартата при производството на видео или 3D сцени. Естествено, колкото по-мощен е адаптерът, толкова по-малко време ще се изразходва за обработката.
Най-подходящите за рендиране са картите от Nvidia с технологията CUDA , която позволява пълно използване на хардуерните възможности за кодиране и декодиране.

В природата има и професионални ускорители като Quadro (Nvidia) и FirePro (AMD), които се използват при обработката на сложни 3D модели и сцени. Цената на професионалните устройства може да бъде неблагоприятна, което прави тяхната употреба на домашни работни места не печеливша.

Цената на по-старите модели професионални графични карти на Nvidia Quadro

Ръководителите на професионалното оборудване включват по-бюджетни решения, но "Pro" картите имат тясна специализация и на подобна цена ще изостават от обичайните GTX в същите игри. В случай, че планирате да използвате компютъра само за рендиране и работа в 3D приложения, има смисъл да закупите "про".

Цената на средния сегмент на професионалните видео карти Nvidia Quadro

Мултимедиен център

Мултимедийните компютри са проектирани да възпроизвеждат разнообразно съдържание, по-специално видео. От дълго време имаше филми с разделителна способност 4K и огромен битрейт (количеството предадена информация в секунда). В бъдеще тези параметри ще нарастват, така че когато избирате видеокарта за мултимедия, трябва да обърнете внимание дали тя ефективно ще се справи с такъв поток.

Изглежда, че конвенционалното кино не е в състояние да "натовари" адаптера с 100%, но в действителност 4K видео може значително да "забави" слабите карти.

Тенденциите към по-тежко съдържание и новите технологии за кодиране (H265) ни карат да обръщаме внимание на нови модерни модели. В същото време, карти от една и съща линия (10xx от Nvidia) имат едни и същи блокове PureVideo в графичния процесор, декодиращи видео потока, така че няма смисъл да се плаща свръх.

Тъй като трябва да свържете телевизора към системата, трябва да се погрижите за наличието на съединителя HDMI 2.0 на видеокартата.

Капацитет на видео паметта

Както знаете, паметта е такова нещо, което не е прекалено много. Съвременните игрални проекти "поглъщат" ресурси с ужасяващи апетити. Въз основа на това можем да заключим, че е по-добре да си купите карта с 6 GB, отколкото с 3 GB.

Например, Assassin's Creed Syndicate с графиката Ultra в FullHD резолюция (1920 × 1080) консумира повече от 4,5 GB.

Разход на видео памет от Assasins Creed Syndicate в разделителна способност 1920x1080

Същата игра със същите настройки в 2.5K (2650x1440):

Консумира видео памет игра Assasins Creed Syndicate в резолюция 2.5K 2560h1440

В 4K (3840x2160) дори собствениците на адаптери от висок клас ще трябва да намалят настройките. Вярно е, че има ускорители 1080 Ti с 11 GB памет, но цената за тях започва от $ 600.

Разход на видео памет от Assasins Creed Syndicate в 4K резолюция 3840x2160

Всичко това се отнася само за решения за игри. Наличието на повече памет в канцеларските графични карти не е необходимост, тъй като е просто невъзможно да стартират игра, която е в състояние да овладее този обем.

марки

Днешните реалности са такива, че разликата между качеството на продуктите на различните производители (производители) е максимално изравнена. Афоризмът "Палит е добре осветен" вече не е от значение.

Разликите между картите в този случай се състоят от инсталираните охладителни системи, наличието на допълнителни фази на мощта, което позволява да се постигне стабилна работа при овърклок, както и добавяне на различни, безполезни от техническа гледна точка "красота" като RGB фоново осветяване.

Asus видео адаптер с RGB задно осветяване

Ефективността на техническата част ще бъде разгледана по-долу, но за дизайна (прочетете: маркетинг) "плюшката" можете да кажете това: има една положителна точка - това е естетическо удоволствие. Положителните емоции още не са наранили никого.

Охлаждаща система

Охлаждащата система на GPU с голям брой топлинни тръби и масивен радиатор, разбира се, ще бъде много по-ефективна от обикновената алуминиева част, но при избора на видеокарта трябва да помните топлинния пакет ( TDP ). Можете да разберете размера на пакета или на официалния уеб сайт на производителя на чипове, например Nvidia, или директно от продуктовата карта в онлайн магазина.

По-долу е даден пример за GTX 1050 Ti.

Пакетна топлинна разсейване графична карта GTX 1050ti от Nvidia

Както можете да видите, пакетът е доста малък, повечето от по-мощните процесори имат TDP от 90 W и са успешно охладени от евтини охладители.

I5 6600K:

Топлото разсейване на i5 6600K от Intel

Заключение: Ако изборът падне върху най-младия в състава на картата, има смисъл да се купува по-евтина, тъй като надценката за "ефективната" охладителна система може да достигне 40%.

Разликата в цената между 1050-те видео карти с различни охладителни системи

При по-старите модели всичко е много по-сложно. Мощните ускорители се нуждаят от добро разсейване на топлината както от GPU, така и от чиповете с памет, така че не е излишно да се четат тестовете и прегледите на видеокарти с различни пакети. Как да търсите тестове, ние вече говорихме малко по-рано.

С или без ускорение

Очевидно е, че увеличаването на работните честоти на графичния процесор и видео паметта трябва да подобри ефективността към по-добро. Да, това е така, но тъй като характеристиките се увеличават, ще бъде и потреблението на енергия, а оттук и отоплението. При нашето скромно мнение ускорението се препоръчва само ако не е възможно да се работи или да се играе удобно без него.

Например, без овърклок, видеокартата не е в състояние да осигури стабилна скорост на кадрите за секунда, има "спиране", "фризове", попадащи FPS до точката, където е просто невъзможно да се играе. В този случай можете да помислите за овърклок или да купите адаптер с по-високи честоти.

Ако геймплеят продължава нормално, тогава абсолютно няма нужда да надминавате характеристиките. Съвременните графични процесори са доста мощни и повишаването на честотите с 50 - 100 MHz няма да доведе до комфорт. Въпреки това, някои популярни ресурси се стараят да насочат вниманието ни към известния "потенциал за овърклок", който от практическа гледна точка е безполезен.

Това важи за всички модели графични карти, които имат префикс "OC" в своето име, което означава "овърклок" или фабрично овърклокно или "игри" . Производителите не винаги изрично посочват в името, че адаптерът е овърклокнат, така че трябва да погледнете честотите и, разбира се, цената. Такива карти традиционно струват повече, тъй като те изискват по-добро охлаждане и мощна силова подсистема.

Разликата в цената между овърклокването и нормалните видеокарти

Разбира се, ако има цел да се постигнат малко повече точки в синтетичните тестове, за да се забавлява собственото самочувствие, струва си да се купи модел, който е по-скъп, което ще издържа на добро ускорение.

AMD или Nvidia

Както можете да видите, в статията описахме принципите за избор на адаптери в примера на Nvidia. Ако вашият изглед попада на AMD, тогава всичко от горното може да се приложи към картите на Radeon.

заключение

Когато избирате видеокарта за компютър, трябва да се ръководите от размера на бюджета, целите и здравия разум. Решете сами как ще се използва работната машина и изберете модела, който най-добре отговаря на вашето положение и ще бъде достъпен за вас.