Големите файлове заемат много място на компютъра. В допълнение, прехвърлянето на средствата им за интернет отнема значително време. За да се сведат до минимум тези отрицателни фактори, има специални помощни програми, които могат да компресират обекти, предназначени за предаване по интернет, или да архивират файлове за изпращане по пощата. Една от най-добрите програми за архивиране на файлове е приложението WinRAR. Нека разгледаме стъпка по стъпка как да компресирате файловете в WinRAR.

Изтеглете софтуера WinRAR

Създаване на архив

За да компресирате файловете, трябва да създадете архив.

След като отворихме програмата WinRAR, откриваме и избираме тези файлове, които трябва да бъдат компресирани.

Разпределение на файлове за архивиране в WinRAR

След това щракнете с десния бутон върху контекстното меню и изберете опцията "Добавяне на файлове към архива".

Архивиране на файлове в WinRAR

На следващия етап имаме възможност да конфигурираме параметрите на създадения архив. Тук можете да изберете своя формат от три опции: RAR, RAR5 и ZIP. Също така в този прозорец можете да изберете метода за компресиране: "Няма компресия", "Висока скорост", "Бърза", "Нормална", "Добра" и "Максимална".

Избиране на формата и метода на компресиране в програмата WinRAR

Трябва да се има предвид, че колкото по-бързо е избран методът на архивиране, толкова по-ниско е съотношението на компресия и обратно.

Също така в този прозорец можете да изберете мястото на твърдия диск, където ще бъде съхранен завършения архив и някои други параметри, но те се използват доста рядко, главно от напреднали потребители.

Избиране на местоположението за запазване на архива на твърдия диск в програмата WinRAR

След като сте задали всички настройки, кликнете върху бутона "OK". Всичко, новият архив на RAR е създаден и следователно източниците са компресирани.

Архивиране на файлове в WinRAR

Както можете да видите, процесът на компресиране на файлове в програмата WinPAR е доста прост и интуитивен.