Архивирането на файлове е процес, който ви помага да пестите място на твърдия си диск и също така спестява време и трафик при изтегляне или прехвърляне на данни през интернет. Един от най-популярните архивни формати, поради високото съотношение на компресия, е RAR. Програмата, създадена специално за работа с този формат в Windows среда, се нарича WinPAR.

Програмата WinRAR на Shareware е разработена от създателя на RAR формат от Евгени Рошал, затова заслужено се смята за един от най-добрите за работа с този вид архиви.

Прочетете още:
как да използвате WinRAR
как да компресирате файлове в WinRAR
как да разархивирате файл във WinRAR
поставете паролата в архива на WinRAR
как да премахнете паролата от архива на WinRAR

Архивиране на файлове

Основната функция на WinRAP е компресията (или архивирането) на файлове, за да се намали техният физически обем. В допълнение към създаването на архиви във форматите RAR и RAR5, програмата може да създава архиви с ZIP разширение.

Създаване на архив в ZIP формат в WinRAR

Също така е възможно да се създадат самоизвличащи се архиви, за да се извлекат файлове, от които не е необходим допълнителен софтуер. Има функция за добавяне на текстови коментари.

Създаване на самостоятелно извличащ се архив в WinRAR

разархивиране

За правилното възпроизвеждане на архивирани файлове целевите програми често изискват разопаковането им (извличане от архива). В допълнение към горните формати RAR, RAR5 и ZIP, приложението WinRAR поддържа разопаковането на следните архиви: JAR, ISO, TAR, 7z, GZ, CAB, bz2 и редица други по-малко популярни формати.

Разгъване на архива във WinRAR

Възможно е да се разопакова "не потвърждение" към текущата директория или можете да зададете ръчно маршрута за разкомплектоване.

криптиране

Освен това, за да се предотврати неоторизирано преглеждане на архиви от други потребители, достъпът до тях може да бъде шифрован с парола, използвайки WinPAR.

Задаване на парола за архива в WinRAR

Използвайки едно и също приложение, знаейки паролата, можете да премахнете шифроването.

Премахване на паролата от архива в WinRAR

Възстановяване на повредени архиви

Ако често се движите от едно място на друго или когато прехвърляте през интернет, архивът може да се повреди. Такива архиви се наричат ​​счупени. WinRAR има инструменти за проверка на целостта и възстановяването на повредени RAR архиви.

Възстановяване на повреден архив в WinRAR

Файлов мениджър

Между другото, WinRAR има прост файлов мениджър в своя арсенал. Той не само може бързо да навигира между архивите, но и да изпълнява почти същите функции, каквито са достъпни за стандартния Windows Explorer, т.е. да премествате, копирате, изтривате и преименувате файлове с различни формати.

Файлов мениджър в WinRAR

Файловият мениджър се изпълнява във файловия мениджър.

Търсене на файлове в WinRAR

Предимства на WinRAR

  1. Cross-платформа;
  2. Многоезичен език (41 езика, включително руски език);
  3. Много високо съотношение на сгъстяване;
  4. Поддръжка на Unicode;
  5. Бързо, благодарение на използването на многоядрени процесори;
  6. Възможност за възстановяване на счупени архиви;
  7. Подкрепа за работа с различни типове архиви.

Недостатъци на WinRAR

  1. Появата на досаден прозорец, след 40 дни безплатно ползване, с напомняне за необходимостта от закупуване на програма.

Програмата WinRAR е един от най-популярните файлови архивари, благодарение на скоростта, лекотата на работа и високата скорост на компресиране на архивите.

Изтеглете пробна версия на WinRAP

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт