Сигурността е един от основните критерии за ефективността на мрежата. Директен компонент на неговия софтуер е правилната конфигурация на защитната стена на операционната система, която се нарича защитна стена на Windows компютри. Нека да разберете как да конфигурирате оптимално този защитен инструмент на Windows 7 PC.

Извършване на настройки

Преди да продължите с конфигурацията, трябва да отбележите, че ако зададете твърде високи настройки за защита, можете да блокирате достъпа на браузърите не само до злонамерени сайтове или до близки вирусни програми за достъп до интернет, но и да усложнете работата на дори сигурни приложения, които по някаква причина предизвикват подозрение към защитната стена , В същото време, когато инсталирате ниско ниво на защита, съществува риск от излагане на системата на заплаха от нарушители или разрешаване на зловредния код да влезе в компютъра. Ето защо се препоръчва да не се стига до крайности, а да се използват оптималните параметри. Освен това, когато коригирате защитната стена, трябва да обмислите каква среда работите: в опасна (световна мрежа) или относително безопасна (вътрешна мрежа).

Етап 1: Преход към настройките на защитната стена

Незабавно разберете как да отидете на настройките на защитната стена в Windows 7.

 1. Кликнете върху "Старт" и отидете в "Контролен панел" .
 2. Отидете в контролния панел чрез менюто "Старт" в Windows 7

 3. Отворете секцията Система и защита .
 4. Отидете в раздела Система и защита на контролния панел в Windows 7

 5. След това кликнете върху елемента "Защитна стена на Windows" .

  Стартиране на защитната стена на Windows от секцията Система и защита на контролния панел в Windows 7

  Също така, този инструмент може да се изпълнява по-опростено, но изисква командата да бъде запаметена. Напишете Win + R и въведете израза:

  firewall.cpl

  Кликнете върху "OK" .

 6. Отворете прозореца за настройки на защитната стена на Windows, като въведете командата в прозореца Изпълнение в Windows 7

 7. Ще се отвори екранът с настройките на защитната стена.

Прозорец за настройки на защитната стена на Windows в Windows 7

Етап 2: Активиране на защитната стена

Сега помислете за незабавната процедура за конфигуриране на защитна стена. На първо място, защитната стена трябва да бъде активирана, ако е забранена. Този процес е описан в нашата отделна статия.

Активиране на защитната стена в Центъра за поддръжка на Windows 7

урок: Как да активирам защитната стена в

Стъпка 3: Добавяне и премахване на приложения от списъка за изключване

Когато конфигурирате защитна стена, трябва да добавите тези програми, които имате доверие към списъка с изключения, за правилната им работа. Преди всичко, антивирусът се отнася до избягване на конфликт между него и защитната стена, но е напълно възможно да се наложи тази процедура да се извърши и с други приложения.

 1. В лявата част на прозореца за настройки на защитната стена кликнете върху елемента "Разрешаване на стартирането ..." .
 2. Отидете в прозореца на добавките на програмата в изключенията в конфигурацията на защитната стена на Windows в Windows 7

 3. Ще се отвори списък със софтуер, инсталиран на вашия компютър. Ако в него не намерите името на приложението, което ще добавите към изключенията, трябва да кликнете върху бутона "Разрешаване на друга програма" . Ако се установи, че този бутон не е активен, кликнете върху "Промяна на настройките" .
 4. Преминаване към промяна на настройките в прозореца на разрешенията за Windows защитна стена в Windows 7

 5. След това всички бутони ще станат активни. Сега можете да кликнете върху елемента "Разрешаване на друга програма ..." .
 6. Превключете на резолюцията на друга програма в прозореца на Windows 7 за настройките на защитната стена

 7. Отваря се прозорец със списък от програми. Ако желаното приложение не е намерено в него, кликнете върху "Преглед ..." .
 8. Прегледайте общия преглед на всички приложения в прозореца за добавяне на програма в Windows 7

 9. В прозореца "Explorer", който се отваря , отидете до директорията на твърдия диск, където се намира изпълнимия файл на желаното приложение с разширението EXE, COM или ICD, го изберете и щракнете върху "Open" .
 10. Избиране на изпълним програмен файл в прозореца Преглед в Windows 7

 11. След това името на това приложение ще се покаже в прозореца "Добавяне на програма" на защитната стена. Изберете го и кликнете върху "Добави" .
 12. Добавяне на ново приложение в прозореца за добавяне на програма в Windows 7

 13. И накрая, името на този софтуер ще се появи в главния прозорец за добавяне на изключения към защитната стена.
 14. Приложението се показва в прозореца на разрешенията на програмата за настройки на защитната стена на Windows в Windows 7

 15. По подразбиране програмата ще бъде добавена към изключенията за домашната мрежа. Ако трябва да го добавите към изключенията на обществената мрежа, щракнете върху името на този софтуер.
 16. Отворете прозореца за променяне на програмата в прозореца за разрешения на защитната стена на Windows в Windows 7

 17. Ще се отвори прозорецът за промяната на програмата. Кликнете върху бутона "Видове мрежови местоположения ..." .
 18. Преход към промяна на типа на мрежовите разположения в прозореца за промяна на програмата на защитната стена Windows в Windows 7

 19. В отворения прозорец поставете отметка в квадратчето до "Обществено" и кликнете върху "OK" . Ако трябва едновременно да премахнете програмата от изключенията в домашната мрежа, махнете отметката от съответното поле. Но, като правило, в действителност почти никога не се изисква.
 20. Активиране на изключването на програмата чрез обществени мрежи в прозореца за избор на типове мрежови разпределения на защитната стена на Windows в Windows 7

 21. Върнете се в прозореца за промяна на програмата, след което кликнете върху OK .
 22. Запазване на промените в прозореца за промяна на програмата Windows Firewall в Windows 7

 23. Сега приложението ще бъде добавено към изключенията и в обществените мрежи.

  Приложението бе добавено към изключенията чрез обществени мрежи в прозореца за разрешения за настройките на защитната стена на Windows 7.

  Внимание! Струва си да си спомним, че добавянето на програма към изключенията и особено чрез обществени мрежи увеличава уязвимостта на вашата система. Затова изключете защитата на обществените връзки само когато е абсолютно необходимо.

 24. Ако някоя програма погрешно е добавена към списъка с изключвания или създава неприемливо високо ниво на уязвимост на сигурността от нарушители, е необходимо да извлечете такова приложение от списъка. За да направите това, изберете името му и кликнете върху "Изтриване".
 25. Преминаване към премахване на приложението от списъка с изключения в прозореца за разрешение на програмата за настройки на защитната стена на Windows в Windows 7

 26. В диалоговия прозорец, който се отваря, потвърдете намеренията си, като кликнете върху "Да" .
 27. Потвърждение за премахване на програмата от списъка за изключване в диалоговия прозорец "Защитна стена на Windows" в Windows 7

 28. Приложението ще бъде премахнато от списъка с изключения.

Етап 4: Добавяне и премахване на правила

По-точни промени в настройките на защитната стена чрез създаване на конкретни правила се извършват чрез прозореца за разширени настройки на този инструмент.

 1. Върнете се в прозореца за настройките на защитната стена. Как да отидете там от "Контролен панел" , описани по-горе. Ако трябва да се върнете от прозореца със списък с разрешени програми, просто кликнете върху бутона "OK" в него.
 2. Връщане към главния прозорец на настройките на защитната стена на Windows от разрешаването на Windows в Windows 7

 3. След това кликнете в лявата част на черупката върху елемента "Разширени опции" .
 4. Превключете в прозореца за настройване на допълнителни параметри от прозореца на Windows Firewall за Windows 7

 5. Допълнителният прозорец за параметри, който се отваря, е разделен на три области: в лявата част - името на групите, в централната - списъкът на правилата на избраната група вдясно - списъкът на действията. За да създадете правила за входящи връзки, кликнете върху елемента "Входящи правила" .
 6. Отворете списъка с правила за входящи връзки в прозореца за разширени настройки на защитната стена на Windows в Windows 7

 7. Ще се отвори списък с вече създадени правила за входящи връзки. За да добавите нов елемент в списъка, кликнете върху елемента "Създаване на правило ..." в дясната част на прозореца.
 8. Продължете да създавате ново правило за входяща връзка в прозореца за разширени настройки на защитната стена на Windows в Windows 7

 9. След това трябва да изберете типа правило, което се създава:
  • За програмата;
  • За пристанището;
  • предварително определен;
  • Персонализиране.

  В повечето случаи потребителите трябва да изберат една от първите две опции. За да персонализирате приложението, задайте бутона за избор в позиция "За програмата" и кликнете върху "Напред" .

 10. Преход към създаване на правило за програма в съветника за създаване на правила за нова входяща връзка в защитната стена в Windows 7

 11. След това, като инсталирате бутоните за избор, трябва да изберете дали това правило да се прилага за всички инсталирани програми или само за конкретно приложение. В повечето случаи изберете втората опция. След като настроите комутатора, за да изберете конкретен софтуер, кликнете върху "Преглед ..." .
 12. Отидете при избора на програма за създаване на правило в съветника за създаване на правила за нова входяща връзка в защитната стена в Windows 7

 13. В прозореца "Explorer", който се отваря , отидете в директорията, където се намира изпълнимия файл за програмата, за която искате да създадете правило. Например, може да е браузър, който е блокиран от защитна стена. Маркирайте името на това приложение и кликнете върху "Отваряне".
 14. Избиране на изпълним програмен файл в прозореца Отворена защитна стена в Windows 7

 15. След като пътят към изпълнимия файл се покаже в прозореца "Rule Wizard" , кликнете върху "Next" .
 16. Програмата е избрана в съветника за създаване на правила за нова входяща връзка в защитната стена на Windows 7

 17. След това ще трябва да изберете една от трите опции, като пренареждате бутона за избор:
  • Разрешаване на връзката;
  • Разрешаване на сигурна връзка;
  • Блокирайте връзката.

  Първият и третият параграф са най-често използвани. Вторият елемент се използва от напреднали потребители. Затова изберете опцията, която ви е необходима, в зависимост от това дали искате да разрешите или откажете достъпа на приложението до мрежата и натиснете "Next".

 18. Изберете типа действие в съветника за създаване на правила за нова входяща връзка в защитната стена в Windows 7

 19. След това, като поставите или премахнете отметката от квадратчетата за отметка, трябва да изберете за кой конкретен профил се създава правилото:
  • лично;
  • име на домейн;
  • публично.

  Ако е необходимо, можете да активирате няколко опции наведнъж. След като изберете, кликнете върху "Напред".

 20. Изберете типове профили в съветника за създаване на правила за нова входяща връзка в защитната стена в Windows 7

 21. В последния прозорец в полето "Име" въведете произволно наименование на това правило, под което можете да го намерите в списъка в бъдеще. Освен това в полето "Описание" можете да оставите кратък коментар, но това не е необходимо. След като зададете името, кликнете върху "Завършване" .
 22. Наименуване на правило в съветника за създаване на правила за нова входяща връзка в защитната стена в Windows 7

 23. В списъка ще се създаде ново правило и ще се покаже.

Правилото за входящата връзка се създава в прозореца Разширени настройки на защитната стена на Windows в Windows 7

Правилото за пристанището се създава в малко по-различен сценарий.

 1. В прозореца за избор на тип правила изберете опцията "За порт" и кликнете върху "Напред" .
 2. Изберете вида на правилото за порта в Създаване на съветника за правила за нова входяща връзка в защитната стена в Windows 7

 3. Пренареждайки бутона за избор, трябва да изберете един от двата протокола: TCP или USD. По принцип в повечето случаи се използва първата опция.

  След това трябва да изберете кои портове искате да манипулирате: над всички или над определени. Тук отново си струва да запомните, че първата опция не се препоръчва за целите на сигурността, ако нямате основателни причини за обратните действия. Така че изберете втората опция. В полето в дясно трябва да посочите номера на порта. Веднага можете да въведете няколко цифри, разделени с точка и запетая или цял набор от цифри чрез тире. След като зададете посочените настройки, кликнете върху "Напред" .

 4. Определяне на протокола и портовете в съветника за създаване на правила за нова входяща връзка в защитната стена в Windows 7

 5. Всички следващи стъпки са точно същите, както са описани при обсъждането на създаването на правила за програмата, като се започне с параграф 8 и зависи от това дали искате да отворите порта или, напротив, да блокирате.

Задаване на действие за манипулиране на порт в Създаване на съветник за правила за нова входяща връзка в защитната стена в Windows 7

урок: Как да отворите порт на компютър с Windows 7

Създаването на правила за изходящите връзки се прави точно в съответствие със същия сценарий като входящите. Единствената разлика е, че трябва да изберете опцията "Правила за изходяща връзка" в лявата част на прозореца за настройка на защитната стена и само след това кликнете върху елемента "Създаване на правило ..." .

Преминаване към създаване на ново правило за изходяща връзка в прозореца за разширени настройки на защитната стена на Windows в Windows 7

Алгоритъмът за изтриване на правила, ако такава нужда се появи изведнъж, е съвсем прост и интуитивен.

 1. Маркирайте желания елемент от списъка и кликнете върху Изтриване .
 2. Преминете към изтриването на правило в прозореца за разширени настройки на защитната стена на Windows в Windows 7

 3. В диалоговия прозорец потвърдете действието, като кликнете върху "Да" .
 4. Потвърждение за изтриване на правилото в диалоговия прозорец "Защитна стена на Windows" в Windows 7

 5. Правилото ще бъде премахнато от списъка.

В този материал разгледахме само основните препоръки за конфигуриране на защитна стена в Windows 7. Фина настройка на този инструмент изисква значителен опит и цял багаж на знанието. В същото време най-простите действия, например разрешаване или отказване на достъп до мрежата на конкретна програма, отваряне или затваряне на порт, изтриване на предварително създадено правило, са достъпни за изпълнение дори за начинаещи, като се използват предоставените инструкции.