По подразбиране всички характеристики на оперативната памет на компютъра се определят автоматично от BIOS и Windows в зависимост от хардуерната конфигурация. Но ако искате, например, да се опитате да овърклокнете RAM, е възможно сами да промените параметрите в настройките на BIOS. За съжаление, това не може да се направи на всички дънни платки, на някои стари и прости модели такъв процес е невъзможен.

Конфигуриране на RAM в BIOS

Можете да промените основните характеристики на RAM, тоест часовниковата честота, времето и напрежението. Всички тези показатели са взаимосвързани. И затова, за да настроите RAM в BIOS, трябва да се подготвите теоретично.

Метод 1: Награда BIOS

Ако фърмуерът Phoenix / Award е инсталиран на дънната ви платка, последователността на действията ще изглежда като тази по-долу. Не забравяйте, че имената на параметрите може да варират малко.

 1. Рестартирайте компютъра. Въвеждаме BIOS чрез клавиш за обслужване или клавиш за бърз достъп. Те са различни в зависимост от модела и версията на хардуера: Del , Esc , F2 и т.н.
 2. Натиснете комбинацията Ctrl + F1, за да въведете разширените настройки. На страницата, която се отваря, използвайте стрелките, за да отидете до елемента "MB Intelligent Tweaker (MIT)" и натиснете Enter .
 3. Въведете разширени настройки в "Награда BIOS"

 4. В следващото меню намираме параметъра "Умножител на системната памет" . Чрез промяната на нейния множител можете да намалите или увеличите тактовата честота на RAM. Изберете малко по-активен.
 5. Промяна на тактовата честота RAM Award BIOS

 6. Можете внимателно да увеличите напрежението, доставено в RAM, но не повече от 0.15 волта.
 7. Напрежение на устройството в "Награда BIOS"

 8. Върнете се на главната страница на BIOS и изберете опцията "Advanced Chipset Features" .
 9. Разширеният чипсет дава награда BIOS

 10. Тук можете да регулирате времето, т.е. времето за реакция на устройството. В идеалния случай, колкото по-малък е този индикатор, толкова по-бързо е оперативната памет на компютъра. Първо, променяме стойността на "DRAM Timing Selectable" от "Auto" на "Manual" , т.е. в режим на ръчна настройка. След това можете да експериментирате, като намалите часовете, но не повече от един по един.
 11. Промяна на времето за памет в "Награда BIOS"

 12. Настройките са приключили. Излизаме от BIOS, като запазваме промените и изпълняваме специален тест, за да проверим стабилността на системата и RAM, например в AIDA64 ,
 13. Тест за памет в AIDA64

 14. Ако не сте доволни от резултатите от настройките на RAM, повторете горния алгоритъм.

Метод 2: AMI BIOS

Ако BIOS е на вашия компютър от American Megatrends, няма да има значителни разлики от наградата. Но за всеки случай, разгледайте този случай накратко.

 1. Въведете BIOS, в главното меню се нуждаем от елемента "Разширени функции на BIOS" .
 2. Разширени функции на BIOS AMI BIOS

 3. След това отидете на "Advance DRAM Configuration" и направете необходимите промени в тактовата честота, напрежението и времето на RAM, по аналогия с Метод 1.
 4. Конфигуриране на разширена DRAM AMI BIOS

 5. Оставяме BIOS и пускаме бенчмарк, за да проверим правилността на нашите действия. Направете цикъл няколко пъти, за да постигнете най-добрия резултат.

Метод 3: UEFI BIOS

На повечето модерни дънни платки има UEFI BIOS с красив и удобен за ползване интерфейс, поддръжка на руски език и компютърна мишка. Възможностите за настройка на RAM в такъв фърмуер са много широки. Помислете подробно.

 1. Отидете в BIOS, като натиснете Del или F2 . Другите клавиши за услуги са по-редки, можете да ги намерите в документацията или от помощта в долната част на екрана. След това отидете на "Разширен режим", като натиснете F7 .
 2. Влезте в разширените настройки в UEFI BIOS

 3. На страницата за разширени настройки отидете в раздела "Ai Tweaker" , намерете параметъра "Frequency Memory" и в падащото меню изберете желаната часовникова честота на RAM.
 4. Промяна на тактовата честота на RAM в UEFI BIOS

 5. Отивайки по-надолу в менюто, виждаме линията "DRAM Timing Control" и щракване върху него, стигаме до секцията за настройка на различни RAM тайминг. По подразбиране всички полета са "Автоматично" , но ако желаете, можете да опитате да зададете свои собствени стойности за времето за отговор.
 6. Контрол на времето за DRAM в UEFI BIOS

 7. Връщаме се в менюто "Ai Tweaker" и отидете на "DRAM Driving Control" . Тук можете да опитате леко да увеличите честотните фактори на RAM и да ускорите работата си. Но това трябва да стане съзнателно и внимателно.
 8. Контрол на DRAM за шофиране в UEFI BIOS

 9. Отново се връщаме към предишния раздел и след това наблюдаваме параметъра "DRAM Voltage" , където можете да промените напрежението, приложено към модулите памет. Възможно е да се увеличи напрежението до минимални стойности и на етапи.
 10. DRAM напрежение в UEFI BIOS

 11. След това отидете в прозореца за разширени настройки и преминете към раздела "Разширени" . Посещаваме северния мост на северния мост на дънната платка.
 12. UEFI BIOS Северния мост Вход

 13. Тук се интересуваме от реда "Memory Configuration" , който натискаме.
 14. Въведете конфигурация на паметта в UEFI BIOS

 15. В следващия прозорец можете да промените конфигурационните параметри на модулите RAM, инсталирани в компютъра. Например, активирайте или деактивирайте контрола и корекцията на грешки (ECC) RAM, определете режима на редуване на банките на RAM и т.н.
 16. Конфигуриране на паметта в UEFI BIOS

 17. След като приключим с настройките, запазваме промените, оставяме BIOS и зареждаме системата, проверяваме RAM във всеки специализиран тест. Извличаме заключения, коригираме грешки, като пренастройваме параметрите.

Както вече видяхте, настройването на RAM в BIOS е напълно възможно за опитен потребител. По принцип в случай на неправилни действия в тази област компютърът просто не се включва или самият фърмуер ще възстанови грешните стойности. Но предпазливостта и чувството за пропорция не навредят. И не забравяйте, че износването на модулите RAM при повишени тарифи ускорява съответно.

Вижте също: Увеличаване на RAM на компютъра