Маршрутизаторът D-Link DIR-615 е предназначен за изграждане на локална мрежа с достъп до интернет в малък офис, апартамент или частно домакинство. Поради наличието на четири LAN порта и Wi-Fi точка за достъп, тя може да се използва за предоставяне както на жични, така и на безжични връзки. А комбинацията от тези функции с ниска цена прави DIR-615 особено привлекателен за потребителите. За да се осигури безопасна и непрекъсната работа на мрежата, маршрутизаторът трябва да може да се конфигурира правилно. Това ще бъде разгледано допълнително.

Подготовка на рутера за работа

Подготовката за работа на маршрутизатора D-Link DIR-615 преминава през няколко стъпки, общи за всички устройства от този тип. Той включва:

 1. Избиране на място в стаята, където ще бъде инсталиран маршрутизаторът. Тя трябва да бъде инсталирана така, че да се осигури най-равномерно разпределение на Wi-Fi сигнала в планираната зона на покритие на мрежата. Необходимо е да се вземе предвид наличието на бариери под формата на метални елементи, които се съдържат в стените, прозорците и вратите. Трябва да обърнете внимание и на присъствието до рутера на други електрически уреди, чиято работа може да попречи на разпространението на сигнала.
 2. Свързване на маршрутизатора към захранването, както и свързването му с кабел към доставчика и компютъра. Всички съединители и физически органи за управление се намират на гърба на устройството.
  Заден панел на маршрутизатора
  Елементите на панелите са подписани, LAN и WAN портовете са маркирани с различни цветове. Ето защо е много трудно да ги объркате.
 3. Проверка на настройките на протокола TCP / IPv4 в свойствата на мрежовата връзка на компютъра. Трябва да се настрои да получава автоматично IP адреса и адреса на DNS сървъра.
  Настройки за мрежова връзка преди да конфигурирате маршрутизатора
  Обикновено тези параметри се задават по подразбиране, но за да се потвърди това все още не боли.

  Повече подробности: Свържете и конфигурирайте локалната мрежа в Windows 7

След като извършите всички описани действия, можете да преминете към директната конфигурация на маршрутизатора.

Настройка на маршрутизатора

Всички настройки на маршрутизатора се извършват през уеб интерфейса. D-Link DIR-615 може да се различава малко по външен вид в зависимост от версията на фърмуера, но основните точки все пак са общи.

За да влезете в уеб интерфейса, трябва да въведете IP адреса на маршрутизатора в адресната лента на всеки браузър. В повечето случаи това е 192.168.0.1 . Можете да намерите точните настройки по подразбиране, като преместите рутера и прочетете информацията в раздела в средата на долната част на устройството.
Настройките по подразбиране на маршрутизатора d-link-dir-615
Можете също така да откриете данните за вход и паролата за връзка с устройството и друга полезна информация за него. При тези параметри конфигурацията на маршрутизатора ще бъде върната в случай на нулиране.

При влизане в уеб интерфейса на маршрутизатора можете да започнете да конфигурирате интернет връзката. Във фърмуера на устройството има два начина да го приложим. Ще им кажем по-подробно по-долу.

Бърза настройка

За да помогне на потребителя успешно да се справи с конфигурацията и да я направи възможно най-проста и бърза, D-Link разработи специална програма, вградена във фърмуера на своите устройства. Тя се нарича Click'n'Connect . За да го стартирате, просто отидете в съответния раздел на страницата с настройки на маршрутизатора.
Стартиране на помощната програма "Кликнете"
След това конфигурацията е следната:

 1. Помощната програма ще ви предложи да проверите дали кабелът от доставчика е свързан към порта на маршрутизатора на WAN. Уверете се, че всичко е наред, можете да кликнете върху бутона "Напред" .
  Проверка на връзката с доставчика, преди да започнете бърза настройка на маршрутизатора
 2. На новооткритата страница ще трябва да изберете вида на връзката, която се използва от доставчика. Всички параметри на връзката трябва да се съдържат в договора за предоставяне на достъп до интернет или в допълнения към него.
  Изберете вида на връзката с доставчика в помощната програма "Кликнете"
 3. На следващата страница въведете данните за оторизация, предоставена от доставчика.
  Въвеждане на данни за разрешение за свързване на PPPoE в помощната програма "Кликнете"
  В зависимост от вида на връзката, избрана по-рано, на тази страница може да се появят допълнителни полета, където също трябва да въведете данни от доставчика. Например, с типа L2TP връзка, трябва допълнително да посочите адреса на VPN сървъра.
  Въвеждане на данни за L2TP връзка в помощната програма Click
 4. За пореден път прегледайте основните параметри на създадената конфигурация и ги приложите, като кликнете върху съответния бутон.
  Завършване на бързата настройка на интернет връзка в помощната програма "Кликнете"

След като изпълните горните стъпки, трябва да се появи връзка с интернет. Помощната програма ще я провери, като запише адреса на google.com и ако всичко е наред, ще премине към следващия етап - настройване на безжична мрежа. В неговия курс ще трябва да изпълните следните действия:

 1. Изберете режима на маршрутизатора. В този прозорец просто трябва да се уверите, че има предмет на "точка за достъп" . Ако не планирате да използвате Wi-Fi, можете просто да го изключите, като изберете опцията по-долу.
  Избиране на режима на работа на безжичната мрежа
 2. Излезте с име за безжичната си мрежа и я въведете в следващия прозорец, а не по подразбиране.
  Избиране на името на безжичната мрежа в помощната програма "Кликнете"
 3. Въведете паролата за достъп до Wi-Fi. Можете да направите мрежата напълно отворена за всеки, който иска, като промените параметъра в горния ред, но това е много нежелателно поради причини, свързани със сигурността.
  Настройване на парола за безжична връзка в помощната програма "Кликнете"
 4. Проверете отново въведените параметри и ги приложите, като кликнете върху бутона по-долу.
  Завършване на безжичната конфигурация в помощната програма "Кликнете"

Последната стъпка в бързото конфигуриране на маршрутизатора D-Link DIR-615 установява IPTV. Той се крие във факта, че просто трябва да посочите LAN-порт, чрез който се предава цифрова телевизия.
Избор на порт за IPTV в помощната програма за кликвания
Ако IPTV не е необходима, можете да пропуснете тази стъпка. Помощната програма ще покаже последния прозорец, в който искате да приложите всички настройки, които сте направили.
Завършване на настройка на бърз маршрутизатор
След това маршрутизаторът е готов за по-нататъшна работа.

Ръчна настройка

Ако потребителят не желае да използва помощната програма Click'n'Connect, фърмуерът на маршрутизатора дава възможност за това ръчно. Ръчната конфигурация е предназначена за по-напреднали потребители, но за начинаещ потребител не е трудно да не променяте настройките, чиято цел не е известна.

За да настроите връзка с интернет, трябва:

 1. На страницата за настройки на маршрутизатора отидете в секцията "Мрежа" в подменюто "WAN".
  Отидете на ръчната конфигурация на интернет връзката в маршрутизатора dir-615
 2. Ако има връзки в дясната част на прозореца - ги отметнете и ги изтрийте, като кликнете върху съответния бутон по-долу.
  Изтриване на съществуващи връзки в настройките на WAN на маршрутизатора dir-615
 3. Създайте нова връзка, като кликнете върху бутона "Добавяне" .
  Създаване на нова интернет връзка в маршрутизатора dir-615_
 4. В прозореца, който се отваря, посочете параметрите на връзката и кликнете върху бутона "Прилагане" .
  Конфигуриране на настройките за интернет връзка в маршрутизатора dir-615
  Отново, в зависимост от избрания тип връзка, списъкът с полета на тази страница може да варира. Но това не трябва да обърква потребителя, тъй като цялата информация, необходима за влизането му, трябва да бъде предоставена от доставчика.

Следва да се отбележи, че достъпът до подробни настройки за връзка с интернет може да се получи от помощната програма Click'n'Connect чрез преместване на виртуалния превключвател в долната част на страницата до позицията "Детайли" . Следователно, разликата между бързите и ръчните настройки се намалява само до факта, че при бързите настройки допълнителните параметри се скриват от потребителя.

Същото може да се каже и за създаването на безжична мрежа. За да имате достъп до тях, трябва да отидете в секцията "Wi-Fi" на уеб интерфейса на рутера. Следната процедура е, както следва:

 1. Въведете подменюто "Основни настройки" и задайте там името на мрежата, изберете държавата и (ако е необходимо) посочете номера на канала.
  Настройване на основните параметри на безжичната мрежа в маршрутизатора d-link dir-615
  В полето "Максимален брой клиенти" , ако желаете, можете да ограничите броя на разрешените връзки към мрежата, като промените стойността по подразбиране.
 2. Отворете подменюто "Настройки за защита" , изберете там типа на шифроването и задайте парола за безжичната мрежа.
  Настройване на парола за безжична мрежа в маршрутизатора d-link dir-615

В тази конфигурация на безжичната мрежа може да се счита за завършен. Останалите подменюта съдържат допълнителни параметри, които са незадължителни.

Настройки за защита

Спазването на определени правила за безопасност е съществено условие за успеха на домашната мрежа. Трябва да се отбележи, че настройките, които са налице в D-Link DIR-615 по подразбиране, са достатъчни, за да осигурят нейното основно ниво. Но за тези потребители, които обръщат специално внимание на този проблем, е възможно правилата за сигурност да бъдат персонализирани по-гъвкаво.

Основните параметри за сигурност в модела DIR-615 са зададени в секцията "Защитна стена" , но по време на конфигурирането може да се наложи да правите промени в други секции. Принципът на защитната стена се основава на филтриране на трафика. Филтрирането може да се осъществи чрез IP адрес или MAC адрес на устройството. В първия случай е необходимо:

 1. Въведете подменюто "IP-филтри" и кликнете върху бутона "Добави" .
  Създаване на ново IP филтриране в dir-615
 2. В прозореца, който се отваря, задайте параметри за филтриране:
  • Изберете протокол;
  • Задаване на действие (разрешаване или отказване);
  • Изберете IP адрес или диапазон от адреси, за които ще се прилага правилото;
  • Посочете портове.

  Настройване на опциите за филтриране на IP адреса на d-link dir-615

Филтрирането по MAC адрес е много по-лесно за настройка. За да направите това, преминете към подменюто "MAC-filter" и направете следното:

 1. Кликнете върху бутона Добавяне, за да видите списъка с устройствата, към които ще се прилага филтрирането.
  Настройване на правилата за филтриране по MAC адрес в dir-615
 2. Въведете MAC адреса на устройството и задайте типа действие на филтъра за него (активирайте или деактивирайте).
  Създаване на списък с устройства за филтриране по MAC адрес в dir-615
  По всяко време създаденият филтър може да бъде деактивиран или активиран отново, като отметнете съответното квадратче за отметка.

Ако е необходимо, можете също да ограничите достъпа до определени интернет ресурси в маршрутизатора D-link DIR-615. Това се прави в секцията "Контрол" на уеб интерфейса на устройството. За това имате нужда от:

 1. Въведете подменюто на URL филтъра , активирайте филтрирането и изберете неговия тип. Възможно е както да се блокира списъкът на посочените URL адреси, така и да се разреши достъп само до тях, като се блокира останалата част от интернет.
  Конфигуриране на филтъра по URL в маршрутизатора dir-615
 2. Отворете подменюто "URL адреси" и създайте списък с адреси, като кликнете върху бутона "Добавяне" и въведете новия адрес в показаното поле.
  Създаване на списък с адреси за филтриране на URL адреси в маршрутизатора DIR-615

В допълнение към изброените по-горе, в маршрутизатора на D-Link DIR-615 има и други настройки, които променят нивото на защита. Например, в секцията "Мрежа" в подменюто " LAN" можете да промените своя IP адрес или да изключите DHCP услугата.
Промяна на мрежовите настройки в маршрутизатора D-Link DIR-615
Използването на статични адреси в локалната мрежа с нестандартен IP адрес на рутера затруднява неупълномощените лица да се свързват с него.

Обобщавайки, можем да заключим, че маршрутизаторът D-Link DIR-615 е добър избор за потребителите на бюджета. Възможностите, които предоставя, ще задоволят мнозинството потребители.