Огромно количество литература, публикувано в интернет сайтове, е във формата на DJVU. Този формат е доста неудобен: на първо място, той е предимно графичен и на второ място е обемно и трудно се чете на мобилни устройства. Книгите в този формат могат да бъдат преобразувани в по-удобен FB2, защото днес ще им кажа как да го направя.

Методи за преобразуване на DJVU до FB2

Можете да превърнете DJVU в FB2 с помощта на специализиран софтуер за конвертори и популярния организатор на електронната библиотека Caliber. Разгледайте ги по-подробно.

Вижте също:
Как да конвертирате DJVU в FB2 онлайн
Програми за четене на FB2 на компютър

Метод 1: Калибър

калибър - Един истински швейцарски нож за тези, които обичат да четат книги в електронна форма. Сред другите функции в програмата има и вграден конвертор, който ви позволява да конвертирате DJVU-книги във формат FB2.

 1. Отворете програмата. Кликнете върху "Добавяне на книги", за да качите целевия файл в библиотеката.
 2. Добавете DJVU към Caliber, за да го превърнете в FB2

 3. "Explorer" ще започне, в него трябва да стигнете до директорията за съхранение на книгата, която искате да конвертирате. След като направите това, изберете файла с разширението DJVU, като кликнете с мишката и кликнете върху "Open" .
 4. Изберете DJVU за калибър за конвертиране в FB2

 5. След като изтеглите файла на Caliber, той ще бъде достъпен в работния прозорец на библиотеката. Изберете го и кликнете върху "Конвертиране на книги" .
 6. Започнете да конвертирате DJVU към FB2 към Calibre

 7. Появява се прозорецът на конвертора. Първо, в падащото меню "Изходен формат" изберете "FB2" .

  Изберете FB2 формат за конвертиране от DJVU в Calibre
  След това, ако е необходимо, използвайте опциите за конвертор, налични в менюто отляво. След като направите това, кликнете върху "OK", за да започнете процеса на реализация.

 8. Започнете да конвертирате DJVU към FB2 към Calibre

 9. Процедурата може да отнеме много време, особено ако преобразуваната книга е голяма по обем.
 10. Когато приключи преобразуването, изберете отново желаната книга. В графата за имоти, намиращ се вдясно, ще видите, че до формат "DJVU" се появи "FB2" . Щракването върху името на разширението ще отвори книга с типа. За да отворите папката, в която се съхранява получения FB2 файл, кликнете върху съответната връзка в свойствата.

Възможности за отваряне, преобразувани от DJVU FB2 към Calibre

Калибър напълно се справя с тази задача, но това решение не е без недостатъци: няма избор за местоположението на окончателното местоположение на полученото досие, има и проблеми с разпознаването на големи документи.

Метод 2: ABBYY FineReader

Тъй като DJVU е по своята същност графичен формат, можете да го превърнете в текст FB2 чрез дигитайзираща програма, например, Abby Fine Reader ,

 1. Отворете приложението. Кликнете върху "Отвори" в менюто отляво и кликнете върху елемента "Преобразуване в други формати" .
 2. Изберете да преобразувате DJVU в FB2 в ABBYY FineReader

 3. Ще се отвори "Explorer" . Отворете папката, където се съхранява документът с разширение DJVU, изберете го и кликнете върху "Отвори".
 4. Намерете DJVU да преобразувате в FB2 в ABBYY FineReader

 5. Инструментът за конвертиране ще започне. На първо място изберете мишката с конвертируемата файла в дясната част на прозореца. След това изберете изходния формат "FB2" в падащия списък. След това конфигурирайте езиците за разпознаване и други параметри, ако е необходимо. Проверете настройките и кликнете върху "Преобразуване в FB2" .
 6. Конфигурирайте и започнете да конвертирате DJVU към FB2 към ABBYY FineReader

 7. Ще се появи отново диалоговият прозорец "Explorer" . Изберете в нея мястото, където искате да запазите получения FB2, преименувате файла според нуждите и кликнете върху "Save" .
 8. Избиране на мястото за съхранение на конвертирания FB2 в ABBYY FineReader

 9. Процесът на конверсия започва. Прогресът се показва в отделен прозорец.
 10. Напредък за конвертиране на DJVU към FB2 към ABBYY FineReader

 11. В края на преобразуването ще се появи съобщение, в което можете да откриете и възможни грешки. След като ги прочетете, затворете прозореца.
 12. Завършване на преобразуването на DJVU към FB2 към ABBYY FineReader

 13. Преобразуваният файл се показва в предварително избраната папка, готов за четене или прехвърляне на мобилно устройство.

Готови FB2 файл, преобразуван в ABBYY FineReader

Бързо, висококачествено и удобно, но FineReader е платена програма, с доста кратък пробен период, следователно за постоянно използване на приложението, което ще трябва да го закупите. Въпреки това винаги можете да използвате свободни аналози от тази програма, тъй като повечето от тях имат функционалност на конвертор, подобен на този, вграден в Fine Reader.

заключение

Както можете да видите, няма нищо трудно при конвертирането на DJVU в FB2. Може би знаете други методи за преобразуване - ние ще се радваме да ги видите в коментарите!