Снощното пренаписване на текста, за да го въведе в електронна форма, отдавна е станало нещо от миналото. В края на краищата има доста напреднали системи за разпознаване, които изискват минимална намеса на потребителя. Програмите за цифровизация на текста са търсени както в офиса, така и у дома.

В момента има доста голямо разнообразие от различни приложения за разпознаване на текст , но кои от тях са най-добрите? Нека се опитаме да разберем този въпрос.

ABBYY FineReader

Начален прозорец на ABBYY FineReader

Abby Fine Reeder е най-популярната програма за сканиране и разпознаване на текст в Русия и може би в света. Това приложение има в арсенала си всички необходими инструменти за постигането на този успех. В допълнение към сканирането и разпознаването, ABBYY FineReader ви позволява да извършвате разширено редактиране на получения текст, както и да изпълнявате редица други действия. Програмата има много високо качество на разпознаване на текст и скорост. Световната популярност също заслужава благодарение на възможността за цифровизация на текстове на много езици на света, както и на многоезичен интерфейс.

Сред малките недостатъци FineReader може би може да отдава голямо значение на приложението и необходимостта да плати за използването на пълната версия.

Изтеглете ABBYY FineReader

Урокът: Как да разпознаете текст в ABBYY FineReader

Readiris

Начален прозорец на Readiris

Основният конкурент на Abby Fine Reeder в сегмента на цифровизиращия текст е приложението на Readiris. Той е функционален инструмент за разпознаване на текст както от скенера, така и от запазени файлове от различни формати (PDF, PNG, JPG и др.). Въпреки че тази програма е малко по-ниска от функционалността на ABBYY FineReader, тя значително надвишава повечето други конкуренти. Основната характеристика на Readiris е възможността да се интегрира с редица клауд услуги за съхранение на файлове.

Недостатъците на Readiris са почти същите като тези на ABBYY FineReader: голямото тегло и необходимостта да се плащат много пари за пълна версия.

Изтегляне на Readiris

VueScan

VueScan начален прозорец

DevelopersVueScan се фокусира предимно върху процеса на разпознаване на текста, но върху механизма за сканиране на документи от хартиените носители. Освен това програмата е добра, защото работи с много голям списък с скенери. Не е необходимо да инсталирате драйвери, за да комуникирате с устройството. Освен това, VueScan ви позволява да работите с допълнителните възможности на скенерите, които дори природните приложения на тези устройства не помагат да се разкрият в най-голяма степен.

В допълнение, програмата има инструмент за разпознаване на сканирания текст. Но тази функция е популярна само защото VueScan е отлично приложение за сканиране. Всъщност функционалността за цифровизиране на текста е доста слаба и неудобна. Следователно, разпознаването в VueScan се използва за решаване на прости задачи.

Изтеглете VueScan

клиновиден

Стартовият прозорец на програмата CuneiForm

Приложението CuneiForm е отлично софтуерно решение за разпознаване на текст от снимки, файлове с изображения, скенери. Тя придоби популярност благодарение на използването на специална технология за цифровизация, съчетаваща независимост от шрифтове и разпознаване на шрифтове. Това ви позволява да разпознаете точно текста, като вземете предвид дори елементите на форматирането, но в същото време поддържате висока скорост. За разлика от повечето програми за разпознаване на текст, това приложение е абсолютно безплатно.

Но този продукт има редица недостатъци. Той не работи с един от най-популярните формати - PDF, а също така има лоша съвместимост с някои модели скенери. Освен това в момента приложението не се поддържа официално от програмисти.

Изтегляне на CuneiForm

WinScan2PDF

Сканиране в WinScan2PDF

За разлика от CuneiForm, единствената функция на приложението WinScan2PDF е цифровизацията, получена от текстовия скенер в PDF формат. Основното предимство на тази програма е лекотата на използване. Това ще отговаря на тези хора, които много често сканират документи от носители на хартия и разпознават текста в PDF формат.

Основният недостатък на WinScan2PDF е свързан с много ограничена функционалност. Всъщност нищо друго, освен този продукт, може да направи, освен горепосочената процедура. Той не може да запази резултатите от разпознаването в друг формат освен PDF и също така не може да дигитализира изображения, които вече са съхранени на компютъра.

Изтеглете WinScan2PDF

RiDoc

Стартовият прозорец на програмата RiDoc

Ridok е универсално офис приложение за сканиране на документи и разпознаване на текст. Функционалността му все още е малко по-ниска от тази на ABBYY FineReader или Readiris, но цената на този продукт е многократно по-малка. Следователно съотношението "цена-качество" RiDoc изглежда още по-предпочитано. В същото време програмата няма значителни ограничения за функционалността и изпълнява еднакво добре задачата за сканиране и разпознаване. Функцията RidDock е способността да намалявате изображения без да губите качество.

Единственият значителен недостатък на приложението - не съвсем правилна работа по разпознаването на малък текст.

Изтеглете RiDoc

Разбира се, сред изброените програми, всеки потребител ще може да намери приложение, което ще му хареса. Изборът ще зависи както от конкретните задачи, които потребителят трябва да се справи най-често, така и от финансовото му състояние.