PDF е един от най-популярните формати за работа с документи, а FB2 е известен сред любителите на книгите за четене. Не е изненадващо, че превръщането на FB2 в PDF е доста популярна посока за конвертиране.

Прочетете още: PDF до FB2 конвертори

Методи за преобразуване

Както в повечето други указания за преобразуване на текст, FB2 към PDF може да се преобразува или чрез уеб услуги, или чрез използване на функционалността на инсталираните на компютъра програми (конвертори). За да конвертирате FB2 в PDF конвертори, ние просто говорим в тази статия.

Метод 1: Преобразувател на документи

AVS Document Converter е един от най-известните преобразуватели на електронни документи, поддържащи преобразуването на FB2 в PDF.

Инсталирайте AVS Document Converter

 1. Активирайте AVS Document Converter. Кликнете върху Добавяне на файлове в горната лента или в центъра на прозореца.

  Отидете в прозореца за добавяне на файлове в AVS Document Converter

  За тези задачи можете да използвате Ctrl + O или да се придвижите последователно през елементите от менюто "Файл" и "Добавяне на файлове" .

 2. Отидете при добавянето на файл през горното хоризонтално меню в AVS Document Converter

 3. Отваря се прозорецът за добавяне на документ. В него трябва да се придвижите до мястото, където се намира файлът, който ще се преобразува. След като го откриете, маркирайте обекта и кликнете върху "Отвори" .
 4. Прозорецът за отваряне на файл в AVS Document Converter

 5. След зареждането на документа съдържанието му ще се вижда в прозореца за предварителен преглед. За да зададете формата за реализация, изберете бутона в групата Изходящ формат . В нас ще бъде бутон "PDF" .
 6. Избиране на изходен формат в AVS Document Converter

 7. За да определите пътя за изпращане на преобразувания обект, кликнете върху бутона "Преглед ..." в долната част.
 8. Отворете прозореца за избор на местоположението на преобразувания файл в AVS Document Converter

 9. "Отваряне на папките" . Като го използвате, трябва да изберете директорията, в която възнамерявате да изпратите преобразувания PDF файл. След като направите избора си, кликнете върху "OK" .
 10. Прозорецът Преглед на папките в AVS Document Converter

 11. След като изпълните горните стъпки, пътят към папката за запазване на обекта се показва в полето "Изходна папка" , можете да започнете незабавната процедура на трансформация. За да направите това, натиснете "Старт!" .
 12. Започнете преобразуването в AVS Document Converter

 13. Процесът на преобразуване е в ход.
 14. процедура за конвертиране на FB2 файл в PDF в AVS Document Converter

 15. След като завършите този процес, програмата стартира миниатюрен прозорец. Той информира, че преобразуването е завършено успешно и се предлага да отидете там, където е изпратен файлът с разширението PDF. За да направите това, кликнете върху "Отваряне". папка " .
 16. Отворете папката в PDF файла в AVS Document Converter

 17. Explorer стартира директорията, в която документът, преобразуван в Document Converter, е в PDF формат.

Папката за PDF файла в AVS Document Converter

Основният недостатък на този метод е, че програмата AVS Document Converter е платена.

Метод 2: Безплатен EbookConverter на хамстер

Следващата програма, която конвертира документи и книги в различни посоки, включително преобразуване на FB2 в PDF, е Hamster Free EbookConverter.

Изтеглете хамстер безплатно EbookConverter

 1. Започнете конвертора на хамстер. Добавете работна книга към програмата в тази програма е много проста. Отворете изследователя на мястото на твърдия диск, където се намира целевата FB2. Направете го в полето за хамстери. В същото време натиснете левия бутон на мишката.

  Извличане на файл от FB2 от Windows Explorer в прозореца на програмата Hamster Free EbookConverter

  Има още една опция за добавяне на обект за обработка в прозореца на хамстер. Кликнете върху Добавяне на файлове .

 2. Отидете в прозореца за добавяне на файлове в Hamster Free EbookConverter

 3. Прозорецът за добавяне на обекти е активен. В него трябва да се премести в областта на твърдия диск, където се намира FB2. След като маркирате този обект, кликнете върху "Отваряне" . Ако е необходимо, можете да изберете няколко файла наведнъж. За да направите това, докато държите процедурата за избор, задръжте клавиша Ctrl .
 4. Избиране на FB2 файлове за конвертиране в отворения прозорец на файлове в Hamster Free EbookConverter

 5. След като прозорецът за добавяне бъде затворен, имената на избраните документи ще се изведат чрез интерфейса на EbookConverter. Кликнете върху "Напред" .
 6. Отидете на продължението на извършването на настройките за конвертиране, за да конвертирате книгата FB2 в PDF файл в Hamster Free EbookConverter

 7. Настройките за избор на формати и устройства се показват. Преминаваме до долния блок на иконите, намиращ се в този прозорец под името "Формати и платформи" . В този блок трябва да има икона "Adobe PDF" . Кликнете върху него.

  Избиране на формат за конвертиране в Hamster Free EbookConverter

  Но в програмата Hamster Free е възможно и процесът на конвертиране да бъде възможно най-оптимален за определени мобилни устройства, в случай че възнамерявате да прочетете PDF документа чрез тях. За да направите това, в същия прозорец отидете до блока с икони "Устройства" . Изберете иконата, съответстваща на марката на мобилното устройство, свързано към компютъра.

  Избор на мобилно устройство за конвертиране на книга на FB2 в PDF формат в Hamster Free EbookConverter

  Отваря се блок от параметри за уточняване. В областта "Избор на устройство" трябва да маркирате конкретния модел на устройството на марката, избрано по-рано от падащия списък. В областта "Избор на формат" трябва да маркирате формата, в който ще се извършва реализация от отворения списък. Имаме този "PDF" .

 8. Избор на модел и формат на мобилното устройство за конвертиране на FB2 в PDF в Hamster Free EbookConverter

 9. След определянето с избора, бутонът "Конвертиране" се активира. Кликнете върху него.
 10. Стартиране на процедурата за конвертиране на книга FB2 в PDF формат в Hamster Free EbookConverter

 11. "Преглед на папки" започва . В него трябва да посочите папката или устройството, свързано към компютъра, където възнамерявате да възстановите преобразувания документ. След като маркирате желания обект, кликнете върху "OK" .
 12. Преглед на папките в програмата Hamster Free EbookConverter

 13. Процесът на конвертиране на избраните елементи на FB2 в PDF започва. Неговият напредък се определя от процентните стойности, показани в прозореца на EbookConverter.
 14. Процесът на конвертиране на FB2 книга в PDF формат в Hamster Free EbookConverter

 15. След края на процеса на преобразуване в полето Humster Free се появява съобщение, което показва, че процедурата е приключила успешно. Предлага се също да се посети каталога, където се намират преобразуваните документи. За да направите това, кликнете върху "Отваряне на папка" .
 16. Отидете в папката с преобразувания файл в PDF формат в Hamster Free EbookConverter

 17. Експертът ще започне точно там, където документите в PDF файла се преобразуват с помощта на Hamster Free.

Папка с преобразувани файлове в PDF формат в Windows Explorer

За разлика от първия метод, тази опция за конвертиране на FB2 в PDF се изпълнява чрез използване на свободен софтуер.

Метод 3: Калибър

Друг софтуер, който позволява конвертирането на FB2 в PDF формат, е комбайн калибър Библиотека, която съчетава библиотека, приложение за четец и конвертор.

 1. Преди да продължите с процедурата за преобразуване, трябва да добавите обекта FB2 към библиотеката Calibri. Кликнете върху Добавяне на книги .
 2. Преминаване към добавяне на книга в библиотеката в калибър

 3. Инструментът Избор на книги се стартира. Тук действията са интуитивни и прости. Отидете в папката, където се намира целевият файл FB2. След като маркирате името му, кликнете върху "Отваряне" .
 4. Изберете книги в калибър

 5. След като поставите книгата в библиотеката и я изведете в списъка с прозорци Calibri, изберете нейното име и кликнете върху "Convert Books" .
 6. Преминаване към конверсия на книги в калибър

 7. Отваря се прозорецът за настройки за конвертиране. В областта "Формат за импортиране" устройството показва оригиналния файлов формат. Потребителят не може да промени тази стойност. Имаме това "FB2" . В областта "Output Format" е необходимо да се отбележи в списъка "PDF" . Полетата за допълнителна информация за книгата са разположени. Попълването им не е задължително, но данните в тях могат да бъдат изтеглени автоматично от мета таговете на обекта FB2. По принцип потребителят решава дали да въведе данни или да промени стойности в тези полета. Кликнете върху "OK", за да започнете реализация.
 8. Прозорецът за настройки за конвертиране на книги в калибър

 9. Процесът на преобразуване е в ход.
 10. Процедура за конвертиране на книга от FB2 в PDF формат в калибър

 11. Когато приключи преобразуването и се маркира името на книгата, в групата "Формати" ще се покаже стойността "PDF" . За да прегледате конвертираната книга, кликнете върху тази стойност.
 12. Превключете към преглед на преработена книга в PDF формат в калибър

 13. Книгата ще бъде стартирана в програмата, която по подразбиране е показана на компютъра за четене на PDF файлове.
 14. Книгата в PDF формат е отворена в Adobe Acrobat Reader

 15. Ако искате да отворите директорията, където се намира обработеният обект, за по-нататъшно манипулиране с него (например за копиране или преместване), след като маркирате името на книгата в прозореца Калибриране в блока "Път", кликнете върху името "Кликнете, за да отворите" .
 16. Отворете директорията за местоположението на преобразувания PDF файл в калибър

 17. Експертът е активиран. То ще бъде отворено точно в каталога на библиотеката на Calibri, където се намира нашия PDF файл.

Директория на местоположението на преобразувания PDF файл в Windows Explorer

Метод 4: Скриптов PDF конвертор

Следващата програма, която преобразува PDF2 в PDF, е Icecream PDF Converter, която е специализирана в превръщането на PDF документи в различни формати и обратно.

Изтеглете Icecream PDF Converter

 1. Стартирайте Eskimplate PDF Converter. След стартиране, отидете до заглавието "В PDF" , което се намира в центъра или в горната част на прозореца.
 2. Преходът към секцията за конвертиране на файл в PDF в програмата е Icecream PDF Converter

 3. Отваря раздела Eskimr, който се използва за конвертиране на книги от различни формати в PDF документи. Можете да плъзнете обект FB2 от Explorer в прозореца Aiskim.

  Извличане на файл от FB2 от Windows Explorer в прозореца Icecream PDF Converter

  Можете да замените това действие, като кликнете върху "Добавяне на файл" в средата на прозореца на програмата.

 4. Отидете в прозореца, за да добавите файл в програмата Icecream PDF Converter

 5. Във втория случай ще се покаже прозорецът за стартиране на файла. Преместете се до мястото, където се намират желаните обекти FB2. Маркирайте ги. Ако има повече от един обекти, маркирайте ги с натиснат клавиш Ctrl . След това кликнете върху "Отваряне" .
 6. Прозорецът за избор на файл в програмата Icecream PDF Converter

 7. Маркираните файлове се добавят към списъка в прозореца на Eyskim PDF Converter. По подразбиране конвертираните материали се записват в специална директория. Ако е необходимо след обработката на файловете преобразувателят да ги изпрати в папка, чийто път е различен от стандартния, кликнете върху иконата под формата на папка отдясно на областта "Запазване в" .
 8. Отидете в прозореца на папките, за да запазите конвертирания файл в Icecream PDF Converter

 9. Инструментът за избор на папки се стартира. В него трябва да посочите папката, в която искате да запазите резултата от реализацията. Полето за маркиране на директорията е "Избор на папка" .
 10. Прозорецът за задаване на папката за запазване на конвертирания файл в програмата Icecream PDF Converter

 11. Пътят до избраната директория е видим в областта "Запазване в" . Сега можете да започнете самия процес на конверсия. Кликнете върху "Плик" .
 12. Започнете да конвертирате файла FB2 в PDF формат в Icecream PDF Converter

 13. Процесът на трансформация на FB2 в PDF е стартиран.
 14. Процедура за конвертиране на FB2 файл в PDF формат в Icecream PDF Converter

 15. След прекратяването му Eiskrim ще ви покаже съобщение за успешното приключване на процедурата. Също така ще предложи преместване в директорията за разполагане на преобразувани PDF обекти. Просто кликнете върху "Отваряне на папка" .
 16. Отворете папката за местоположение на преобразувания PDF файл в Icecream PDF Converter

 17. В Explorer ще се стартира директорията, в която пребивават преобразуваните материали.

Папката с преработените файлове на програмата Icecream PDF Converter в PDF формат в Windows Explorer

Недостатъкът на този метод е, че безплатната версия на Eyskim PDF Converter има ограничения върху броя на файловете и страниците, преобразувани едновременно в документа.

Метод 5: TEBookConverter

Заключваме нашия преглед с описание на преобразуването на FB2 в PDF, използвайки интегрирания TEBookConverter.

Изтеглете TEBookConverter

 1. Стартирайте TEBookConverter. Програмата не разпознава автоматично езика на системата, на която е инсталирана, поради което ще трябва да смените езика ръчно. Кликнете върху "Език" .
 2. Преминаване към промяната на езика в програмата TEBookConverter

 3. Отваря малък прозорец за избор на езика. Изберете "руски" от падащия списък и затворете този прозорец. След това интерфейсът на програмата ще бъде показан на руски език, който е много по-удобен за домашния потребител, отколкото в английската версия.
 4. Инсталиране на руския език в програмата TEBookConverter

 5. За да добавите FB2, който искате да конвертирате в PDF, щракнете върху Add ( Добавяне) .
 6. Отидете до прозореца за добавяне на файл в програмата TEBookConverter

 7. Списъкът се отваря. Спиране на опцията "Добавяне на файлове" .
 8. Преминаване към добавяне на файлове в програмата TEBookConverter

 9. Отваря се прозорецът Добавяне на обекти. Отидете в директорията, където желаните книги FB2, изберете ги и щракнете върху "Отваряне" .
 10. Прозорецът за отваряне на файлове в програмата TEBookConverter

 11. Имената на маркираните обекти ще се показват в прозореца TEBookConverter. По подразбиране преобразуваните документи се запазват на едно и също място на твърдия диск, където се намира TEBookConverter. Ако трябва да промените местоположението на файловете след преобразуването, кликнете върху иконата във формата на папките отдясно на областта "Output directory" .
 12. Отворете прозореца за избиране на каталог в TEBookConverter

 13. Отваря се дървото на каталозите. Маркирайте мястото, където искате да запазите обектите в него и кликнете върху "OK" . Можете също така да предпишете пътя към мобилното устройство, свързано към компютъра, ако трябва да изпуснете преобразуваните материали за по-нататъшно четене.
 14. Дървото на директории в програмата TEBookConverter

 15. След като се върнете в главната секция на TEBookConverte, изберете "PDF" от падащия списък в полето "Format" .
 16. Избор на формат на реализация в програмата TEBookConverter

 17. Също така в полетата "Brand" и "Device" можете да посочите марката и модела на оборудването от списъка на поддържаните устройства TEBookConverter, ако искате да прехвърлите файлове към тези електронни устройства. Ако виждате документа само на компютъра си, не е необходимо да попълвате тези полета.
 18. Определяне на марката и модела на устройството в програмата TEBookConverter

 19. След като направите всички гореизброени манипулации, кликнете върху "Convert", за да започнете процедурата.
 20. Изпълнете FB2 преобразуване в PDF в TEBookConverter

 21. Документите ще бъдат трансформирани от FB2 в PDF.

Както можете да видите, въпреки твърде големия брой програми, които поддържат преобразуването на FB2 в PDF, алгоритъмът на действията в тях е до голяма степен идентичен. Най-напред се добавят книги FB2 за реализация, след което се определя крайният формат (PDF) и се избира изходната директория. След това започва процесът на реализация.

Основната разлика е, че някои от приложенията се плащат (AVS Document Converter и Icecream PDF Converter), така че техните безплатни версии имат определени ограничения. В допълнение, индивидуалните конвертори (Hamster Free EbookConverter и TEBookConverter) са оптимизирани за конвертиране на FB2 в PDF за мобилни устройства.