Благодарение на независими разработчици на софтуер стана възможно да се преобразува в електронен вид добре познатият патентован формат PDF, създаден за редактиране и съхраняване на обработеното медийно съдържание (текст, таблици, изображения и др.) В по-тясно насочен тип файл - XLS. В тази статия ще разгледаме две безплатни програми, които конвертират PDF в XLS. Нека да започнем!

Преобразуване от PDF до XLS

XLS - файловият формат, който Microsoft е създал, за да го използва в програмата Excel - най-известният и популярен редактор на електронни таблици. И тъй като PDF предоставя възможност за работа с разнообразна текстова информация, задачата за конвертиране в XLS е много подходяща. След това ще разгледаме как да направите това по примера на програмите, които се разпространяват под лиценза "freeware" - с една дума, безплатно.

Метод 1: Безплатен PDF до XLS конвертор

Лесен и лесен за използване - това е как да опишете програмата Free PDF to Excel Converter. Връзката за изтегляне е показана по-долу, след което ще обясним как да го използвате, за да промените файловия формат.

Изтеглете безплатен PDF в Excel Converter от официалния сайт

 1. След като изтеглите и инсталирате приложението, стартирайте го. В него кликнете върху бутона "Добавяне на файлове" и в прозореца "Explorer" изберете необходимия файл за преобразуване.

  Кликнете върху бутона Добавяне на файлове в Free PDF to XLS Converter

 2. В центъра на прозореца Free PDF to Converter Converter трябва да се появи името на избрания документ. Остава само да изберете папката, в която ще бъде запазен файла .xls. По подразбиране това е папката, от която е взет изходния файл, но програмата предлага избор. За целта кликнете върху опцията "Персонализиране" и след това върху "Преглед" .

  Избор на персонализиран път за запазване на файла в PDF в Excel Converter

 3. Кликнете върху бутона "Convert Selected" , след което почти веднага PDF файлът ще бъде преобразуван в електронна таблица, подходяща за работа в Excel.

  Кликването върху бутона "Преобразуване на избрания" в Free PDF to XLS Converter

Метод 2: Безплатен PDF конвертор в Excel

Тази програма не изисква да бъде инсталирана на компютъра ви. Adobe Acrobat Reader DC или друг PDF четец, тя не се нуждае от Microsoft Excel. Файлът за инсталиране от 2.25 MB го прави отлично и преносимо решение за конвертиране на PDF в XLS.

Изтеглете безплатен PDF в Excel Converter от официалния сайт

 1. Инсталирайте и отваряйте Free PDF to Excel Converter. За да изберете PDF файла, който да се преобразува, кликнете върху бутона "Добавяне на PDF файлове" .

  Кликнете върху бутона Добавяне на PDF в програмата Free PDF to Excel Converter

 2. В менюто, което се отваря, кликнете върху бутона "..." в края на реда "PDF файл" . В менюто "Explorer" на системата намерете документа, който ви трябва, изберете го и кликнете върху "OK" .

  Избиране на пътя към PDF файла в програмата Free PDF To Excel Converter

 3. В реда "Изходна папка" изберете подходящата папка за запазване на XLS файла. След като го изберете, кликнете върху бутона "Преобразуване сега" - поздравления, вашият файл ще бъде незабавно конвертиран.

  Избиране на пътя и запазване на файла в програмата Безплатен PDF към Excel конвертор

заключение

Благодарение на усилията на много разработчици, обикновените потребители имат възможността да използват удобни програми, без да нарушават авторските права. Ние разгледахме само два софтуерни инструмента, които ви позволяват да конвертирате PDF в XLS. Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да намерите подходящо решение, благодарение на което можете ефективно да изпълнявате задачите.