FB2 е популярен формат за съхраняване на електронни книги. Приложенията за преглед на такива документи в повечето случаи са междуплатформени, налични както на фиксирана, така и на мобилна операционна система. Всъщност търсенето на този формат е продиктувано от изобилие от програми, предназначени не само за разглеждане (по-подробно - по-късно).

Форматът FB2 е изключително удобен за четене, както на голям екран на компютъра, така и при значително по-малки показвания на смартфони или таблети. И все пак, понякога потребителите трябва да конвертират FB2 файл в документ на Microsoft Word, независимо дали е остарял DOC или DOCX, който го е заменил. Ще говорим за това как да направите това в тази статия.

Проблемът при използването на конверторни програми

Както се оказа, не е толкова лесно да се намери подходяща програма за преобразуване на FB2 в Word. Те са там и доста от тях, но повечето от тях са или просто безполезни, или дори опасни. И ако някои конвертори просто не се справят със задачата, други ще препънат вашия компютър или лаптоп с куп ненужен софтуер от добре познатата вътрешна корпорация, толкова нетърпелив да постави всички на своите услуги.

Тъй като не е толкова лесно с програмите за конвертори, много по-добре е да се заобиколи напълно този метод, особено след като не е единственият. Ако знаете добра програма, с която можете да преведете FB2 в DOC или DOCX, пишете за това в коментарите.

Използване на онлайн ресурси за конвертиране

На огромните пространства на интернет има доста ресурси, с които можете да конвертирате един формат в друг. Някои от тях ви позволяват да конвертирате FB2 в Word. За да сте сигурни, че не търсите дълго време подходящ сайт, ние го намерихме, или по-скоро, за вас. Просто трябва да изберете този, който ви харесва най-добре.

Convertio
ConvertFileOnline
Zamzar

Конвертиране на FB2 в DOC (WORD) онлайн - Convertio

Обмислете процеса на конвертиране онлайн, като използвате примерния ресурс Convertio.

1. Изтеглете документа FB2 на сайта. За да направите това, този онлайн конвертор предлага няколко метода:

 • Посочете пътя към папката на компютъра;
 • Изтеглете файла от Dropbox или Google Диск на хранилището за облаци;
 • Посочете връзка към документа в Интернет.

качете документ в Convertio

Забележка: Ако не сте регистрирани на този сайт, максималният размер на файла, който може да бъде изтеглен, не може да надвишава 100 MB. Всъщност в повечето случаи това ще е достатъчно.

2. Уверете се, че FB2 е избран в първия прозорец с формата, във втория изберете подходящия формат за текстовия документ на Word, с който искате да завършите. Това може да бъде DOC или DOCX.

избор на формат в Convertio

3. Сега можете да конвертирате файла, просто кликнете върху червения "Конвертирай" виртуален бутон.

конвертирате в Convertio

Изтеглянето на документа FB2 ще започне на сайта, след което ще започне процесът на преобразуването му.

преобразуване в Convertio

4. Изтеглете преобразувания файл в компютъра, като кликнете върху зеления бутон "Изтегляне" или го запаметете в хранилището за облаци.

изтегляне от Convertio

Сега можете да отворите запазения файл в програмата Microsoft Word, но най-вероятно е текстът да бъде написан заедно. Следователно ще трябва да редактирате форматирането. Препоръчва се за по-голямо удобство да поставите на екрана до два прозореца - FB2-четеца и Word, и след това пристъпете към разделяне на текста на фрагменти, абзаци и др. Нашите инструкции ще ви помогнат да се справите с тази задача.

Урокът: Форматиране на текст в Word

Някои трикове при работа с FB2 формат

Форматът FB2 е вид XML документ, който има много общо с общия HTML код. Последното, между другото, може да бъде отворено не само в браузър или специализиран редактор, но и в Microsoft Word. Знаейки това, можете лесно да преведете FB2 в Word.

1. Отворете папката с документа FB2, който искате да конвертирате.

папка с файл

2. Кликнете върху него с левия бутон на мишката веднъж и преименувайте, по-точно променете посочения формат от FB2 на HTML. Потвърдете намеренията си, като кликнете върху "Да" в изскачащия прозорец.

преименуване

Забележка: Ако не можете да промените разширението на файла или да го преименувате, изпълнете следните стъпки:

 • В папката, където се намира файлът FB2, отворете раздела "Преглед" ;
 • Щракнете върху прекия път Настройки от лентата за пряк достъп, след което щракнете върху Промяна на папката и опциите за търсене ;
 • променя настройките за преглед в папка

 • В отворения прозорец отворете раздела "Преглед" , превъртете списъка в прозореца и махнете отметката от "Скриване на разширенията за регистрирани типове файлове" .

Опции за папките

3. Сега отворете преименувания HTML документ. Той ще се покаже в раздела на браузъра.

документ в раздела Microsoft Edge

4. Изберете съдържанието на страницата, като натиснете "CTRL + A" и копирайте я с помощта на клавишите "CTRL + C" .

Забележка: В някои браузъри не се копира текст от такива страници. Ако срещнете и подобен проблем, просто отворете HTML файла в друг уеб браузър.

5. Цялото съдържание на документа FB2, по-точно вече HTML, сега е в клипборда, откъдето е възможно (дори е необходимо) да го вмъкнете в Word.

Стартирайте MS Word и натиснете "CTRL + V", за да вмъкнете копирания текст.

документ в Word

За разлика от предишния метод (онлайн конвертор), превръщането на FB2 в HTML с последващо вмъкване в Word запазва разбивката на текста в параграфи. И все пак, ако е необходимо, винаги можете да промените ръчно форматирането на текста, което прави текста по-четивен.

Отваряне на FB2 в Word директно

Описаните по-горе методи имат известни недостатъци:

  • Форматирането на текста по време на реализация може да варира;
  • изображения, таблици и други графични данни, които могат да се съдържат в такъв файл, ще бъдат загубени;
  • Преобразуваният файл може да има маркери, добри, лесни за премахване.

Съществуват и някои недостатъци при откриването на FB2 директно в Word, но този метод е всъщност най-лесният и удобен.

1. Отворете Microsoft Word и изберете командата "Отваряне на други документи" (ако видите последните файлове, с които сте работили, което е подходящо за най-новите версии на програмата) или отидете в менюто "File" и кликнете върху "Open" там.

отворен в Word

2. В отворения прозорец изберете "Всички файлове" и задайте пътя към документа във формат FB2. Кликнете върху него и кликнете върху Отвори.

Отваряне на документ

3. Файлът ще се отвори в нов прозорец в Защитено изглед. Ако трябва да го промените, кликнете върху бутона "Разрешаване на редактиране" .

защитен изглед в Word

Повече информация за това, какво е защитен режим на преглед и как да деактивирате ограничената функционалност на документа, можете да намерите в нашата статия.

Какъв е начинът на ограничена функционалност в Word?

Забележка: XML елементите, които са част от файла FB2, ще бъдат изтрити

документ, отворен в Word

Затова отворихме документ в FB2 в Word. Остава само да се работи по форматирането и ако е необходимо (най-вероятно да), премахнете таговете от него. За да направите това, натиснете клавишите "CTRL + ALT + X" .

Остава само да запазите този файл като документ DOCX. Когато завършите манипулирането на текстовия документ, изпълнете следните стъпки:

1. Отидете в менюто "Файл" и изберете командата "Запиши като" .

съхраняване на документ в Word

2. В падащото меню, разположено под реда с името на файла, изберете разширението DOCX. Ако е необходимо, можете също да преименувате документа.

3. Посочете пътя за запис и кликнете върху Запазване .

запишете документа в Word

Това е, сега знаете как да конвертирате файла FB2 в документ на Word. Изберете метода, който ще ви бъде удобен. Между другото, обратното преобразуване също е възможно, т.е. документът DOC или DOCX може да бъде преобразуван в FB2. За това как да направите това, е казано в нашия материал.

Урокът: Как да конвертирате Word документ в FB2