FB2 - форматът е изключително популярен и най-често се намират електронни книги. Има специални четци за приложения, които осигуряват не само поддръжка на този формат, но и удобството за показване на съдържание. Това е логично, защото много хора четат не само на екрана на компютъра, но и на мобилните устройства.

Програми за четене на електронни книги на компютъра

Без значение колко стръмен, удобен и често срещан е FB2, основното софтуерно решение за създаване и съхраняване на текстови данни все още е Microsoft Word и стандартните формати DOC и DOCX. В допълнение, много електронни книги в старата мода все още се разпространяват в него.

Урокът: Как да конвертирате PDF документ в Word файл

Можете да отворите такъв файл на всеки компютър с Office инсталиран, само за четене, няма да изглежда много удобно и не всеки потребител иска да промени форматирането на текста. Именно поради тази причина необходимостта да се преведе документът на Ворд в FB2 е толкова неотложна. Всъщност ще обясним как да направите това по-долу.

Урокът: Форматиране на текст в Word

Използване на програма за конвертори от трети страни

За съжаление стандартните инструменти на текстовия редактор на Microsoft Word не могат да конвертират документ DOCX в FB2. За да разрешите този проблем, ще трябва да прибягвате до използването на софтуер от трети страни, а именно htmlDocs2fb2 . Това не е най-популярната програма, но за нашите цели нейната функционалност ще е достатъчна.

Word документ

Въпреки факта, че инсталационният файл отнема по-малко от 1 MB, характеристиките на приложението са приятно изненадващи. Можете да се запознаете с тях по-долу, можете да изтеглите този конвертор на официалния сайт на неговия разработчик.

htmldocs2fb2

Изтеглете htmlDocs2fb2

1. След като изтеглите архива, го разопаковайте с архива, инсталиран на вашия компютър. Ако няма такъв, изберете този от нашия статии , Препоръчваме да използвате едно от най-добрите решения за работа с архиви - програмата WinZip.

htmlDocs2fb2.zip

да се чете: WinZip - най-удобният архиватор

2. Извлечете съдържанието на архива на удобно място на вашия твърд диск, поставете всички файлове в една папка. След това направете изпълнимия файл htmlDocs2fb2.exe .

3. След стартиране на програмата отворете документа в него, който искате да преобразувате в FB2. За да направите това, на лентата с инструменти щракнете върху бутона като папка.

отворете в htmlDocs2fb2

4. След като зададете пътя към файла, отворете го, като натиснете "Open" , текстовият документ ще се отвори (но не се показва) в интерфейса на програмата. В горния прозорец просто ще се посочи пътят към него.

документът се отваря в htmlDocs2fb2

5. Сега кликнете върху бутона "File" и изберете "Convert" . Както можете да видите от подканата близо до тази точка, можете да започнете процеса на преобразуване с клавиша "F9" .

конвертирайте документа в htmlDocs2fb2

6. Изчакайте процесът да приключи, се появява прозорец, в който можете да посочите името на конвертирания файл FB2 и да го запазите в компютъра.

Информация за книгата в htmlDocs2fb2

Забележка: По подразбиране програмата htmlDocs2fb2 съхранява конвертираните файлове в стандартната папка "Documents" и след като ги е опаковала в ZIP архива.

път към документа в htmlDocs2fb2

7. Отидете в архивната папка, съдържаща файла FB2, извлечете го и го стартирайте в програмата за четене, например FBReader , за да се запознаете с функциите, които можете да използвате на нашия сайт.

FBReader

Преглед на FBReader

Както можете да видите, текстовият документ във формат FB2 изглежда много по-подходящ за четене, отколкото в Word, особено след като можете да отворите този файл на мобилното си устройство. Същият FBReader има приложение за почти всички настолни и мобилни платформи.

документ, отворен в FBReader

Това е само една от възможните опции, която ви позволява да преведете Word документ в FB2. За тези потребители, които поради някаква причина не харесват този метод, сме подготвили още една, която ще бъде разгледана по-долу.

Използване на онлайн конвертор

Има доста ресурси, които позволяват онлайн конвертиране на файлове от един формат в друг. Необходимата посока на Vord в FB2 също присъства и на някои от тях. За да сте сигурни, че не търсите подходящ и доказан сайт от дълго време, ние вече сме го направили за вас и предлагаме избор от три онлайн конвертора.

ConvertFileOnline
Convertio
Ebook.Online-Convert

Обмислете процеса на конвертиране, като използвате примера на последния (трети) сайт.

Онлайн конвертор FB2

1. Изберете файла на Word, който искате да преобразувате в FB2, като посочите пътя на компютъра и го отворите в интерфейса на сайта.

добавете файл към онлайн конвертор FB2

Забележка: Този ресурс ви позволява също да посочите връзка към текстов файл, ако е поставена в мрежата или да изтеглите документ от популярно хранилище за облаци - Dropbox и Google Диск.

2. В следващия прозорец трябва да направите настройките за конвертиране:

  • Позицията "Програмата за четене на получената електронна книга" се препоръчва да остане непроменена.
  • Ако е необходимо, променете името на файла, автора и размера на полетата;
  • Параметърът "Промяна на кодирането на първоначалния файл" е по-добре оставен, тъй като е - "Автоматично разпознаване" .

параметри в онлайн конвертор FB2

3. Кликнете върху бутона "Преобразуване на файл" и изчакайте процесът да приключи.

запазете файла в онлайн конвертора FB2

Забележка: Изтеглянето на преобразувания файл ще започне автоматично, затова просто задайте пътя, който да го запазите, и кликнете върху "Запазване" .

запазване

Сега можете да отворите файла FB2 от документа на Word във всяка програма, която поддържа този формат.

FBReader - неизвестен

Тук всъщност всичко, както можете да видите, превеждането на Word във формат FB2 е съвсем проста. Просто изберете подходящия метод и го използвайте, ще бъде програма за конвертор или онлайн ресурс - зависи от вас.