Много от нашите съжаления, от критичен провал в работата на операционната система не са осигурени от всеки компютър. Един от инструментите, които могат да "съживят" системата, е зареждащият носител (USB флаш устройство или CD / DVD устройство). С него можете отново да стартирате компютъра, да извършите диагностиката му или да възстановите записаната работна конфигурация. Нека да разберем как да създадем стартиращо USB флаш устройство с помощта на Acronis True Image.

Помощната програма Acronis True Image предлага на потребителите две възможности за създаване на зареждащ USB носител: напълно използва технологията Acronis и използва технологията WinPE с приставката Acronis. Първият метод е полезен за неговата простота, но за съжаление той не е съвместим с всички "хардуерни", свързани с компютъра. Вторият метод е по-сложен и изисква потребителят да има някаква база от знания, но е универсален и е съвместим с почти целия хардуер. Освен това, Acronis True Image може да създаде зареждащ носител на Universal Restore, който може да се изпълнява дори и от друг хардуер. След това ще разгледаме всички тези опции за създаване на стартиращо флаш устройство.

Създаване на флаш устройство с помощта на технологията Acronis

На първо място, ще разберем как да направите bootable флаш устройство, базирано на собствената технология на Akronis.

Преминаваме от стартовия прозорец на програмата към елемента "Инструменти", който се обозначава с икона с картина на ключ и отвертка.

Отворете секцията Acronis True Image Tools

Преминаваме към подраздел "Bootable Media Builder".

Отворете Acronis True Image Bootable Media Builder

В отворения прозорец изберете елемента, наречен "Acronis Bootable Media".

Превключете към създаването на Bootable Media от Acronis в Acronis True Image

В списъка с дискови устройства, който се показва пред нас, ние сме избрали правилното флаш устройство.

Избиране на диск в Acronis True Image

След това кликнете върху бутона "Продължи".

Започнете да създавате стартиращо USB флаш устройство в Acronis True Image

След това програмата Acronis True Image стартира процедурата за създаване на стартиращо USB флаш устройство.

Процесът на създаване на стартиращо USB флаш устройство в Acronis True Image

След като процесът приключи, в прозореца на приложението се появява съобщение, че зареждащият носител е напълно оформен.

В Acronis True Image се създава Bootable Media

Създаване на USB зареждащ носител чрез WinPE

За да създадете стартово USB флаш устройство с помощта на технологията WinPE, преди да преминете към Bootable Media Builder, изпълняваме същите манипулации, както в предишния случай. Но в този съветник, този път избираме елемента "Bootable media based on WinPE с приставката на Acronis".

Преход към създаване на зареждащи се носители на базата на WinPE в Acronis True Image

За да продължите да следвате стъпките за изтегляне на USB флаш устройството, трябва да изтеглите компонентите Windows ADK или AIK. Кликнете върху връзката "Изтегляне". След това се отваря браузърът по подразбиране, в който се изтегля пакетът с ADK на Windows.

Зареждащи компоненти в Acronis True Image

След изтеглянето стартирайте изтеглената програма. Тя ни кани да изтеглим набор от инструменти за оценяване и внедряване на системата на Windows на този компютър. Кликнете върху бутона "Напред".

Инсталиране на компонент в Acronis True Image

Започнете да изтегляте и инсталирате необходимия компонент. След като инсталирате този елемент, се връщаме в прозореца на Acronis True Image и кликнете върху бутона "Повторен опит".

Опитайте отново да създадете bootable USB флаш устройство в Acronis True Image

След като изберете желания носител на диска, процесът на създаване на USB флаш устройство, изискваният формат, започва и е съвместим с почти целия хардуер.

Създаване на Acronis Universal Restore

За да създадете универсален зареждаем носител Universal Restore, отворете раздела "Инструменти", изберете елемента "Acronis Universal Restore".

Превключете към създаването на Universal Restore в Acronis True Image

Пред нас се отваря прозорец, който казва, че за да се създаде конфигурацията на стартиращото USB флаш устройство, трябва да изтеглите допълнителен компонент. Кликнете върху бутона "Изтегляне".

Започнете да изтегляте необходимия компонент в Acronis True Image

След това се отваря уеб браузърът по подразбиране (браузър), който изтегля желания компонент. След като изтеглянето завърши, стартирайте качения файл. Отваря се програма, която инсталира "съветника за зареждане на файлове" на компютъра. За да продължите инсталацията, кликнете върху бутона "Напред".

Инсталиране на съветника за стартиращи мултимедия в Acronis True Image

След това трябва да приемем лицензионното споразумение, като пренареждаме бутона за избор в правилната позиция. Кликнете върху бутона "Напред".

Приемане на лицензионното споразумение в Acronis True Image

След това трябва да изберем пътя, по който ще бъде инсталиран този компонент. Оставете го по подразбиране и кликнете върху бутона "Напред".

Избиране на пътя за инсталиране на Bootable Media Builder в Acronis True Image

След това изберете кой ще бъде налице за този компонент след инсталирането: само за текущия потребител или за всички потребители. След като изберете, кликнете върху бутона "Напред" отново.

Избиране на потребители в Acronis True Image

След това се отваря прозорец, който предлага проверка на данните, които въведехме. Ако всичко е наред, кликнете върху бутона "Продължи" и започнете директно инсталирането на съветника за Bootable Media Wizard.

Пускане на компонентна инсталация в Acronis True Image

След инсталирането на компонента, върнете секцията "Инструменти" на Acronis True Image и отново отидете на "Acronis Universal Restore". Появява се прозорецът за добре дошли "Помощ за Bootable Media Wizard". Кликнете върху бутона "Напред".

Съветник за зареждане в Acronis True Image

Трябва да изберем как ще се показват пътищата в дисковете и мрежовите папки: както в операционната система Windows, така и в Linux. Можете обаче да оставите стойностите по подразбиране. Кликнете върху бутона "Напред".

Избиране на отражение на имена в Acronis True Image

В прозореца, който се отваря, можете да зададете параметрите за зареждане или да оставите полето празно. Отново кликнете върху бутона "Напред".

Опции за зареждане на Acronis True Image

Следващата стъпка е да изберете набор от компоненти, които да се инсталират на диска за зареждане. Изберете Acronis Universal Restore. Кликнете върху бутона "Напред".

Избиране на компоненти в Acronis True Image

След това трябва да изберете носителя, а именно USB флаш-паметта, където ще бъде направен записът. Изберете и кликнете върху бутона "Напред".

Избиране на носител в Acronis True Image

В следващия прозорец изберете подготвения драйвер за Windows и отново кликнете върху бутона "Напред".

Избиране на драйвери в Acronis True Image

След това започва действителното създаване на зареждащите носители на Acronis Universal Restore. След края на процеса потребителят ще има USB флаш устройство, с което е възможно да се стартира не само компютърът, в който е направен записът, но и други устройства.

Както можете да видите, най-лесният начин да създадете USB флаш устройство, стартиращо Acronis True Image, базирано на технологията Acronis, което за съжаление не работи на всички хардуерни модификации. Но за да създадете универсална мултимедия, базирана на технологията WinPE и флаш дисковете, Acronis Universal Restore ще изисква известно количество знания и умения.