За видео подрязването почти всеки видео редактор е подходящ. Тя ще бъде още по-добре, ако не е нужно да губите време за изтегляне и инсталиране на такава програма.

Windows Movie Maker е предварително инсталирана програма за редактиране на видео. Програмата е включена в Windows версията на XP и Vista. Този видео редактор ще ви позволи лесно да отрежете видеоклипа на вашия компютър.


Във версиите на Windows 7 и по-стари, Movie Maker бе заменен Филмово студио Windows Live , Програмата е много подобна на Movie Maker. Така че, като разбрахте една версия на програмата, лесно можете да работите в друга.

Как да изрежете видеоклип в Windows Movie Maker

Стартирайте Windows Movie Maker. В долната част на програмата можете да видите времевата линия.

Интерфейс на Windows Movie Maker

Прехвърлете видеофайла, който трябва да изрежете в тази област на програмата. Видеоклипът трябва да се показва на времевата линия и в колекцията от медийни файлове.

Windows Movie Maker с добавено видео

Сега трябва да настроите плъзгача за редактиране (синя лента на времевата линия) до мястото, където искате да отрежете видеоклипа. Да речем, че трябва да намалите видеото наполовина и да премахнете първото полувреме. След това поставете плъзгача в средата на видеоклипа.

Настройване на плъзгача за редактиране в Windows Movie Maker

След това кликнете върху бутона "Разделяне на видео в две части", разположен в дясната част на програмата.

Изрязване на видео в Windows Movie Maker

Видеоклипът ще бъде разделен на два сегмента по линията на плъзгача за редактиране.

Изрязано видео в Windows Movie Maker

След това трябва да кликнете с десен бутон върху ненужен фрагмент (в нашия пример е фрагмент вляво) и да изберете елемента "Изрязване" от изскачащото меню.

Премахване на излишен видеоклип в Windows Movie Maker след подрязване

На времевата линия остава само част от видеото, от което се нуждаете.

Редактиран видеоклип в Windows Movie Maker

Всичко, което трябва да направите, е да запишете видеоклипа. За да направите това, кликнете върху бутона "Запазване в компютъра".

Бутон за запазване на видео в Windows Movie Maker

В прозореца, който се показва, изберете името на файла, който искате да запазите, и мястото за запазване. Кликнете върху бутона "Напред".

Името на запазения видео файл и пътя за запис в Windows Movie Maker

Изберете желаното качество на видеоклипа. Можете да оставите стойността по подразбиране "Най-добро качество на възпроизвеждане на компютъра".

Избор на качество на запазения видеоклип в Windows Movie Maker

След като кликнете върху бутона "Напред", видеоклипът ще бъде запазен.

Запазване на изрязаното видео в Windows Movie Maker

Когато процесът приключи, кликнете върху "Завършване". Вие ще получите изрязани видео.

Целият процес на подрязване на видео в Windows Movie Maker не трябва да ви отнема повече от 5 минути, дори ако това е първото ви изживяване във видео редакторите.