Метод 1: Преглед на спецификацията

Тази опция е подходяща само ако искате да определите максималната чувствителност на мишката или да имате устройство, в което DPI не се променя в настройките или с помощта на специален бутон. Можете да отидете на страницата на магазина, от който сте закупили мишката, или просто да отидете на официалния уебсайт на производителя. Там прочетете съответната информация, като намерите предмета "Чувствителност" или DPI.

Преглед на спецификацията на мишката на уебсайта, за да се определи максималният й DPI

Метод 2: Преглед на известията

Повечето мишки, които имат функция за промяна на чувствителността, когато щракнете върху бутона, разположен под колелото, поддържат патентован софтуер от разработчиците, използвани за конфигуриране на устройството. Ако все още не сте го изтеглили, прочетете следните инструкции, за да разберете текущия проблем.

Повече информация: Инсталиране на драйвери за компютърната мишка

След това остава само да стартирате този софтуер и да започнете да променяте чувствителността чрез натискане на бутона. В долния десен ъгъл на работния плот ще видите изскачащо известие, благодарение на което можете да определите каква чувствителност е станала след промяна на DPI.

Прегледайте известието за промяна на DPI чрез софтуер на компютърна мишка

Метод 3: Меню с драйвера на мишката

Горният метод не винаги работи, тъй като не всеки разработчик на софтуер реализира показването на такива известия, така че трябва ръчно да влезете в софтуера на драйвера и да проверите каква чувствителност е настроена там и това се прави по следния начин:

 1. Стартирайте софтуера за управление на устройството. Това може да стане чрез иконата на работния плот, менюто "Старт" или лентата на задачите, където този софтуер трябва да работи във фонов режим.
 2. Стартирайте GUI на драйвера на мишката за DPI Checker

 3. Когато използвате няколко маркови устройства, ще трябва да изберете мишката и след това да преминете към настройките.
 4. Отидете в раздела с настройки на мишката в драйвера, за да проверите текущия DPI

 5. Вижте блока Настройки на показалеца... Там ще видите текущата чувствителност, променливите нива и други параметри, които са отговорни за DPI.
 6. Проверка на текущия DPI на компютърната мишка през графичния интерфейс на драйвера

Тази инструкция беше анализирана с помощта на примера на софтуер от Logitech. Собствениците на мишки от други производители трябва да извършват приблизително същите действия, започвайки от функциите на интерфейса.

Метод 4: Онлайн услуга

Използването на онлайн услугата Чувствителност на мишката ще ви позволи да определите приблизителния DPI на мишката чрез прости операции. Освен това този инструмент е подходящ за ситуации, в които трябва да се уверите дали чувствителността наистина е същата, както е посочено. Преди да започнете обаче, ще трябва да деактивирате една системна опция, която ще попречи на проверката.

 1. В Windows отворете менюто "Старт" и отидете от там до "Настроики".
 2. Изпълнете Опции, за да деактивирате системната настройка преди проверка на DPI на мишката

 3. Избери категория "Устройства".
 4. Отидете на Devices, за да деактивирате системната настройка, преди да проверите DPI на мишката

 5. През панела вляво отидете до "Мишка".
 6. Отидете на Мишка, за да деактивирате настройката на системата, преди да проверите DPI на мишката

 7. Тук се интересувате от кликващ етикет „Разширени опции на мишката“.
 8. Отидете на Разширени опции на мишката, за да деактивирате системната настройка преди проверка на DPI

 9. В раздела Опции на показалеца премахнете отметката от квадратчето „Активиране на повишена точност на показалеца“... Това е необходимо, за да може курсорът ясно да изпълнява дадените команди и да не задейства автоматично фино настройване на конкретни елементи. Това е единственият начин за точно извършване на следващото тестване.
 10. Деактивирайте предпочитанията на системната мишка преди проверка на DPI

 11. Отворете уебсайта за чувствителност на мишката, където започнете, като зададете мерните единици в сантиметри.

  Отидете на уебсайта за чувствителност на мишката

 12. Задаване на мерни единици в онлайн услугата за проверка на DPI на мишката

 13. След това измерете колко сантиметра е широчината на монитора ви от единия до другия край, с изключение на рамки. Въведете тази стойност в "Целево разстояние".
 14. Настройка на разстоянието в онлайн услуга за проверка на DPI на мишката

 15. Ако дефинирате само DPI, второто поле трябва да остане празно и в случай на проверка на съществуваща стойност, задайте го в полето Конфигуриран DPI.
 16. Въвеждане на действителната стойност на DPI, преди да проверите чувствителността на мишката чрез онлайн услугата

 17. Остава само да задържите червения показалец с левия бутон на мишката и да го плъзнете до края на екрана, без да пресичате крайната граница.
 18. Тест за чувствителност на мишката чрез онлайн услуга

 19. Сега забележете линията Действително DPIчрез анализ с получените резултати.
 20. Резултати от теста за чувствителност на мишката чрез онлайн услуга

Този метод е ефективен само ако се спазват всички параметри и чувствителността на мишката в настройките на Windows не е била променена преди това.Този сайт обаче има своя собствена неточност, така че не си струва да се счита и полученият резултат като 100% верен.