Как да деактивирате индексирането в Windows 7

Функцията за индексиране в операционните системи Windows е предназначена да ускори търсенето във всеки компютър за всякакви файлове. Потребителят може гъвкаво да персонализира списъка с индексируеми папки и след това, благодарение на една създадена база данни, която винаги се актуализира и актуализира в съответствие с действията, извършвани на компютъра, бързо да търси необходимите файлове дори сред огромен брой документи. Не всеки обаче има нужда от индексиране по различни причини, във връзка с които решават да го деактивират.

Деактивиране на индексирането напълно в Windows 7

В определени ситуации индексирането не само не е полезно, а напротив, само пречи на работата на компютъра. Най-често тази функция има смисъл да деактивира собствениците на SSD, за да облекчи натоварването на устройството, в допълнение, той е бърз сам по себе си и търсенето на файлове върху него и без индексиране ще бъде с висока скорост. На по-старите твърди дискове също е по-добре да изключите индексирането, за да удължите живота на устройството. Препоръчваме също да деактивирате индексирането на флаш дискове, където броят цикли на запис е много по-малък, а индексирането само ускорява отказа им.

И накрая, има смисъл да се деактивира тази функция на бавни компютри, където процесът, свързан с индексиране, постоянно зарежда компютъра, както и да се получи допълнително място на твърдия диск (подходящо за потребители, които имат само един диск и критично ниско свободно пространство). Освен това, ако в компютъра са инсталирани поне 2 твърди диска, индексният файл може просто да бъде прехвърлен във втория, като по този начин се освободи място на основния диск. Как да направите това е написано на връзката по-долу, в секцията „Настройки за индексиране“ .

Прочетете също: Настройка на индексиране в Windows 7

Стъпка 1: Деактивиране на услугата

Първата и най-важна стъпка ще бъде деактивирането на услугата, която е отговорна за цялостната работа на този компонент. Това може да стане чрез едноименния компонент.

 1. Натиснете клавишната комбинация Win + R , в полето за търсене въведете services.msc и натиснете „OK“ или Enter .
 2. Стартиране на приложението Услуги през прозореца Изпълнение в Windows 7

 3. Отваря се прозорецът на услугите , където можете да намерите Windows Търсене . Кликнете два пъти върху линията.
 4. Услугата за търсене на Windows в списъка с услуги в Windows 7

 5. Обърнете „Тип стартиране“ на „Деактивиран“ и след това щракнете върху „Спрете“.
 6. Процесът на деактивиране на търсенето с Windows в Windows 7

 7. Ще се случи изключване.
 8. Деактивиране на услугата за търсене на Windows в Windows 7

 9. Сега тези настройки трябва да изглеждат така.
 10. Деактивирана услуга за търсене на Windows в Windows 7

С основното подредено пристъпваме към по-нататъшни действия.

Стъпка 2: Деактивиране на индексирането на дискове

В допълнение към услугата, която е отговорна за ускоряване на търсенето, на всеки диск се назначава допълнителен параметър, който индексира тяхното съдържание. Тази функция също може да бъде деактивирана.

 1. Отворете "My Computer" и щракнете с десния бутон върху устройството, чието индексиране искате да спрете. От контекстното меню изберете "Свойства" .
 2. Преминаване към свойства на твърдия диск в Windows 7

 3. В новия прозорец премахнете отметката от „Разрешаване на индексиране на съдържанието на файлове на този диск в допълнение към свойствата на файла .
 4. Възможност за деактивиране на индексирането на твърдия диск чрез Properties в Windows 7

 5. В прозореца, указващ типа промяна на атрибута, оставете точка срещу втория елемент и щракнете върху OK .
 6. Потвърдете промяната на атрибута при деактивиране на индексирането в Windows 7

 7. Ако това е системно устройство, ще трябва да дадете права на администратора на това действие. За да направите това, вашият акаунт, разбира се, трябва да бъде от подходящ тип.
 8. Предоставяне на разрешения за деактивиране на индексирането в Windows 7

 9. Ще има грешка при промяна на атрибутите и това е нормално, тъй като Windows не може да промени вече работещи системни файлове. Просто кликнете върху Пропуснете всички . В резултат на това индексирането ще бъде премахнато от почти всички файлове на диск C.
 10. Пропуснете деактивирането на системните файлове за индексиране в Windows 7

 11. Изчакайте да приключи операцията. В зависимост от размера на дяла, той може да издържи доста време.
 12. Процесът на деактивиране на индексирането на диск в Windows 7

 13. Когато промяната на атрибута приключи, вече няма да има отметки. Прозорецът на свойствата може да бъде затворен.
 14. Деактивирано индексиране на диска чрез Properties в Windows 7

Повторете същата инструкция с други дискове, за които искате да деактивирате процедурата за индексиране. Ще бъде по-лесно да направите това за несистемни логически и физически дискове, тъй като редица грешки, описани по-горе, просто няма.

Стъпка 3: Изключете задачата в „График на задачите“

Тази стъпка не е задължителна, но е полезна за онези, които не могат да изключат индексирането и тя започва да работи отново. Най-често това неразбиране е свързано с останалата задача в „Задача на планиране на задачи“ , която, съответно, просто трябва да го премахнете.

 1. Отворете прозореца Run с клавишите Win + R и напишете compmgmt.msc там, след което натиснете Enter или OK .
 2. Стартиране на управление на компютъра чрез стартиране в Windows 7

 3. Разгънете „Планировчик на задачите“ > „Библиотека на планиращите задачи“ > „Microsoft“ > „Windows“. Намерете папката „Shell“ тук, изберете я с щракване с мишката. Отдясно проверете дали в списъка има задача IndexerAutomaticMain Поддръжка . Тя е отговорна за актуализирането на индекса за търсене и за да предотврати това действие да се случи, просто кликнете върху него с RMB и изберете „Disable“ . Можете дори да го премахнете напълно вместо това.
 4. Деактивиране на задачата за индексиране в Windows 7 Task Scheduler

Стъпка 4: Изтриване на индексния файл

Обикновено индексният файл, който съдържа цялата база данни, въз основа на която се извършва бързо търсене, не заема много място. Ако обаче списъкът на индексираните папки е ръчно увеличен от потребителите или просто много файлове се съхраняват в стандартни папки, това не може да не повлияе на размера на индексния файл. Ще проверим колко място заема и ще го премахнем, ако е необходимо.

 1. C:ProgramDataMicrosoftSearchDataApplicationsWindows пътя C:ProgramDataMicrosoftSearchDataApplicationsWindows . Ако не виждате папката ProgramData , тогава показването на скрити файлове и папки е забранено в системата. Можете да ги активирате според инструкциите по-долу.

  Повече подробности: Как да покажете скрити файлове и папки в Windows 7

 2. Намерете файла „Windows.edb“ в папката и разгледайте размера му. Ако е голям и искате да освободите пространството, което заема, го изтрийте в „кошчето“ или го изберете и натиснете Shift + Enter, за да го изтриете за постоянно.
 3. Изтриване на индексен файл в Windows 7

Разгледахме пълното деактивиране на функцията за индексиране в „седемте“. Не забравяйте, че този процес е напълно обратим и обикновено е достатъчно да изпълните отново стъпки 1 и 3 , Windows ще направи останалото самостоятелно.