УАС или контрол на потребителските акаунти е компонент и технология от Microsoft, чиято мисия е да подобри сигурността, като ограничи достъпа до системата до системата, като им позволи да изпълняват по-привилегировани функции само с разрешението на администратора. С други думи, UAC предупреждава потребителя, че работата на дадено приложение може да доведе до промяна в системните файлове и настройки и не позволява на тази програма да изпълнява тези действия, докато не стане администратор. Това се прави, за да се защити OS от потенциално опасни ефекти.

Деактивиране на UAC в Windows 10

По подразбиране Windows 10 включва UAC, което изисква потребителят постоянно да потвърждава почти всички действия, които теоретично могат да повлияят на работата на операционната система по един или друг начин. Ето защо много хора трябва да изключат досадните предупреждения. Помислете как можете да деактивирате UAC.

Метод 1: Контролен панел

Един от двата метода за деактивиране на (пълен) контрол на профила е използването на контролния панел . Процедурата за деактивиране на UAC по този начин е както следва.

 1. Стартирайте "Контролен панел" . Това може да стане, като кликнете с десния бутон на мишката върху менюто "Старт" и изберете съответния елемент.
 2. Изберете режима за преглед на големи икони , след което щракнете върху Потребителски акаунти .
 3. Контролен панел

 4. След това кликнете върху "Промяна на настройките за контрол на потребителските акаунти" (това изисква права на администратор).
 5. Промяна на настройките за контрол на потребителските акаунти чрез контролния панел

 6. Плъзнете плъзгача до дъното. В този случай ще бъде избрана позицията "Не ме уведомявай" и щракнете върху бутона "OK" (също ще са необходими администраторски права).
 7. Конфигуриране на известия за UAC чрез контролния панел

Има алтернативен начин да отидете в прозореца за редактиране на UAC. За да направите това , отворете прозореца "Изпълнение" (наречен от клавишната комбинация "Win + R" ) чрез менюто "Старт", въведете командата UserAccountControlSettings и кликнете върху бутона "OK" .

Алтернативен начин да влезете в прозореца за редактиране на UAC

Метод 2: Редакторът на системния регистър

Вторият начин да се отървете от уведомленията на UAC е да направите промени в редактора на системния регистър.

 1. Отворете "Редактор на системния регистър" . Най-лесният начин да направите това е да въведете regedit.exe в прозореца "Run" , който се отваря чрез менюто "Старт" или комбинацията "Win + R" .
 2. Стартирайте редактора на системния регистър

 3. Отидете до следващия клон

  HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesSystem .

 4. Щракнете двукратно, за да промените параметъра DWORD за записите "EnableLUA" , "PromptOnSecureDesktop" , "ConsentPromptBehaviorAdmin" (задайте стойностите на 1, 0, 0 за всеки елемент).
 5. Деактивиране на UAC чрез редактора на системния регистър

Струва си да се отбележи, че деактивирането на UAC, независимо от метода, е обратим процес, т.е. винаги можете да върнете оригиналните настройки.

В резултат на това може да се отбележи, че изключването на UAC може да има отрицателни последици. Ето защо, ако не сте сигурни, че нямате нужда от тази функционалност, не правете това.